Yanmamaları için sürekli karıştırın. Fıstıklar açık kahverengiye dönünce çıkarın. Bu, ocağınıza bağlı olarak 6 ila 8 dakika sürebilir. Antep fıstığı piştiğinde mis gibi kavrulmuş bir koku yayar.
Kabuksuz yer fıstığı için 15-20 dakika pişirin. Kabuklu fıstık için 20-25 dakika pişirin.
Tavada Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur? Tavada kavurma yönteminde de diğer fırın yöntemi olduğu gibi suda bekletme ve soslama aşamaları uygulanıyor. Ancak, tuzlu su karışımı, fıstıklar kavrulduktan sonra üzerine ekleniyor. Ardından bir süre daha kavurmaya devam ettikten sonra pişirme işlemine son veriliyor.
Tavamıza fıstıklarımızı koyalım, sonra yarım su bardağı suyumuzun içerisine tuzumuzu katalım ve karıştıralım. Tavamızın altını açalım, biraz fıstıkları ısıtalım ,ama 1 dk geçmesin yoksa tuzlu suyumuzu koyduğumuzda tavamıza hemen suyunu çeker ve istediğimiz gibi olmaz .
İlgili 43 soru bulundu
Orta ateşteki ocağa yapışmaz bir tava koyun. Geniş ve kenarları yüksek bir tava kullanın, böylece fıstıklar tavadan düşmez. Tavaya herhangi bir pişirme spreyi veya tereyağı koymanıza gerek yoktur. Kuru tavda kavurmak daha iyi sonuç verecektir.
Tencereye biraz tuz ve limon suyu ekleyin ve ateşe koyun. Bir saat sonra ısıyı kapatın. Bu yöntemde antepfıstığı kabuğu pişirilir ve antep fıstığı biraz baskı ile kolayca çıkarılabilir. Tabi kapalı fıstıkları 2 saat suda bekletip pense gibi bir aletle açabilirsiniz.
Kabuklu fıstıklar kavrulmuş olursa daha kolay soyulurlar, içlerindeki fıstıklar yarı çiğ yarı kavrulmuş olur. Dilediğiniz her tarifte bu fıstıkların içlerini kullanabilirsiniz.
Büyük bir tencereye su, tuz, baharat ve yer fıstığı koyun, kaynatın. Kısık ateşte kaynatın. Fıstıklar istenen yumuşaklık düzeyine ulaşana kadar kaynatın. Süzün ve yiyin.
Dalından toplanan antep fıstığı, bir süre ılık suda bekletilir. El yardımı ya da merdane yardımı ile soyulur. Antep fıstığının üzerindeki kırmızı kabuk bu sayede daha kolay soyulur ve kavrulmak için hazır hale gelir.
Taze yer fıstıklarının çamurlarını güzelce yıkayıp arındırıyoruz. Fıstıkların kabuklarının uçlarını çıtlatıp düdüklüye dolduruyoruz. Üzerine tuzumuzu ekleyip fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Havası çıktıktan sonra 20 dakika haşlıyoruz.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
yer fıstığı(kabuklu) %1-5 fire verir. fıstık içi tuzlu kavrulduğu zaman tuz dahil %10 fire verir. fıstık içi tuzsuz kavrulduğu zaman %14 fire verir.
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
Kabuklu fıstık dışı neden tuzlanır? kilo ile açık kuruyemiş satılan yerlerde yer alan yer fıstığıdır. karayolları tuzlama ekipleri bile daha az tuz ile haşır neşir olmaktadırlar. çöpe atılacak olan dış kabuğunu 2 cm'lik tuz tabakası ile kaplamanın amacı, ürünün kilo basmasını sağlamak ve haksız kazanç elde etmektir.
Antepfıstığı uygun koşullarda saklanmadığı takdirde küflenme oluşur.
Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko ise fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
baklavalık antep fıstığı içi, kırmızı iç antep fıstığına göre daha yeşil renk tonuna sahiptir. Tadı ve aromatik lezzeti çok çok yoğun oluşundan dolayı baklava ustalarının tek tercihidir.
Soğuyunca dilimleyip ronda dan geçirelim ve geniş bir tepsiye döküp 2 gün ara ara karıştırıp nemini alıp kurumasını sağlayalım. 2 günün sonunda bir kez daha ronda dan geçirelim ve birer kullanımlık poşetlere koyup dondurucuda muhafaza edelim.
“Baklavaya lezzet katan Antep fıstığıdır”
Baklavada kullanılan fıstığın, rengi, tadı ve aromasından dolayı “boz” olarak hasat edilen fıstığın içini kullandıklarını belirten Deniz, “Antep baklavasının en baştaki özelliği 'boz' fıstıktır. 'Boz' fıstık ilk hasat döneminde toplanır. Yani temmuz ayında hasadı yapılır.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri