Bu yüzden kişiler ilgili tarihlerde diplomalarını almalıdır. Açık lise diploması da Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı başlığı ile başlamaktadır. Bu başlığın hemen altında mezun olunan lisenin türü yazmaktadır.
Açık öğretim diploması, yüz yüze eğitimden alınan diplomadan farklı değildir. Açık öğretimden mezun olan bir birey, örgün öğrenimden mezun olanlarla aynı imkanlara sahiptir. AÖF bünyesinde lisans veya önlisans bölümlerinden mezun olan herkesin diplomasında AÖF ibaresi yazmaktadır.
Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programında görülen öğrenimin içeriğinin Türkiye' deki diğer liselerden hiç bir farkı yoktur. Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı diploması ile Türkiye'deki diğer liselerden alınan lise diploması eşdeğerdir.
Açık lise diploma notumu nasıl öğrenebilirim? Açık lise diplomamız üzerinden notumuzu öğrenmek için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. e-Devlet sistemine girdikten sonra, arama kutusuna “Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Bilgileri Sorgulama” yazarak aratabilirsiniz.
e-Devlet'e giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ve şifre gereklidir. e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, “Eğitim” bölümüne tıklanmalıdır. Bu bölümde, “Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Belgesi Sorgulama” seçeneği bulunmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Dönem sonunda mezun olan Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin diplomaları sınava girilen tarihten yaklaşık 2-3 ay sonra koordinatör Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine gönderilmektedir.
Mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrencilerin (GNO 2.00 ve üzeri, Ön lisans için 120 AKTS kredi, Lisans için 240 AKTS kredi) işlemleri yapılır ve öğrencilerin mezun bilgileri YÖKSİS'e gönderilir. AÖF mezuniyet belgesi ise dönem sonu sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte e-Devlet üzerinden erişime açılacaktır.
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedir.
Açık lise diploması da örgün eğitimden alınan normal lise diplomasıyla kişiye aynı hakları sağlayabilmektedir. Örneğin bireyler açık lise diploması sayesinde üniversite sınavına girebilmektedir.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ'NDEN MEZUN OLMAK İÇİN;
Toplam Dönemin: en az 8 ve üzeri, Toplam Kredinin: 192 ve üzeri, Alan Kredisinin (alanlı okuyanlar için): 80 ve üzeri olması gerekir.
Açıköğretim Fakültelerinden alınan diplomaların, örgün öğretimden alınan diplomalardan bir farkı yoktur. Açıköğretim fakültelerinden mezun olan öğrenciler, örgün öğretimden mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahiptir.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi Yurt Dışı Programlarında kayıtlı olan öğrencilerimiz Türkiye'de verilen yükseköğretim ile aynı içerikten sorumlu olduklarından ilgili programa ait diplomaları, Türkiye'de örgün öğrencilerin yükseköğretim diplomalarına eşdeğerdir.
Meslek öğrenirken ücret alırsınız. İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırsınız. Açık öğretimde aldığınız dersleri saydırarak meslek lisesi diploması alırsınız ve teknisyen unvanına sahip olursunuz. 4 yıl sonunda ustalık belgesi alarak kendi işyerinizi açabilirsiniz.
Açıköğretim Fakültelerinden alınan diplomaların, örgün öğretimden alınan diplomalardan bir farkı yoktur. Açıköğretim fakültelerinden mezun olan öğrenciler, örgün öğretimden mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahiptir.
YÖK aldığı bir kararla, uzaktan eğitim yolu ile mezun olanların diplomalarında "Uzaktan Öğretim" ifadesi yer alması gerektiğini kararlaştırdı. YÖK'ten uzaktan eğitim yolu ile mezun olanların diplomalarında "Uzaktan Öğretim" ifadesi yer alması gerektiğini kararlaştırdı.
Diplomanın arka yüzünde; öğrencinin T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, baba adı, ana adı, doğum yeri, doğum tarihi, mezuniyet tarihi, bölüm/anabilim dalı/anasanat dalının adı, programı/varsa öğrencinin kayıtlı olduğu yan alan/çift anadal programı yer alır.
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedir.
Bunun dışında örgün öğretim olmayan, Açık Öğretim veya uzaktan gibi öğretim programlarına dahil olan öğrenciler Erasmus öğrenci değişim programından yararlanamazlar.
Açık Öğretim Lisesinden mezun olan öğrencinin diploma hazırlanıncaya kadar diploma yerine kullanabileceği geçici mezuniyet belgesi, bir dilekçe ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne başvurulması halinde alınabilir. AÖL geçici mezuniyet belgesi 6 ay geçerlidir.
Açık liseye geçmenin en büyük avantajı ise vakti genişletip üniversiteye daha sıkı bir şekilde çalışmaktır. Böylece okulların size zorunlu tuttuğu performans ödevleri, yazılı haftası, sözlüler gibi üniversite hazırlık süreciyle bağlantılı olmayan birçok sorumluluktan kurtulmuş oluyorsunuz.
Belki sonradan merak edip gelen olur diye yazayım. Biraz soruşturdum ve OBP puanına bir etkisi olmadığını öğrendim. Puanın neyse aynı öyle devam ediyorsun ve açık öğretimde gireceğin 3 sınav da toplam OBP'ni belirliyor. Yani açık lisenin örgün liseye göre herhangi bir dezavantajı yok.
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir.
AÇIK LİSE DİPLOMASI ALMA
Açık lise diploması Halk Eğitim Merkezleri üzerinden alınmaktadır. Mezuniyet belgeleri mezun olduktan 2-3 ay sonra Halk Eğitim Merkezleri'ne gönderildiğinden dolayı diploma alacak mezunların ilgili tarihlerde belgelerini almaya gitmeleri gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrencilerimizden Öğrenci Belgesi almak isteyenlerin bir dilekçe ile İrtibat Merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.
Lise mezuniyet belgesi için araştırmalara başlayan öğrenciler e-Devlet üzerinden belgelerine ulaşabilecekler. E- Devlet internet sitesinden T.C kimlik numarası ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Ardından arama çubuğuna "lise mezuniyet belgesi" yazarak diploma bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri