Gider hesapları ise dönem sonlarındaki borç kalanı kadar alacaklandırılarak kapatılırken “Dönem kâr veya zarar” hesabının borç tarafına aktarılmış olur. Sonuç olarak bu ana toplayıcı hesabın borcu “Giderleri”, alacağı “Gelirleri” oluşturur.
Gelir hesaplarında bir artış olduğu zaman hesabın alacağına kayıt yapılır. Gelirlerde bir düzeltme yapıldığında veya dönem sonunda bu hesaplarda toplanan gelirlerin kar zarar hesabına aktarılmasında hesabın borcuna kayıt yapılır. Gelir hesapları borç kalanı vermezler. Ya alacak kalanı verirler ya da kalan vermezler.
Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir. Gelir tablosu dönemlik bir tablo olduğundan, gelir hesapları her dönemin sonunda kapatılır. Gelir ve kar hesapları normal koşullarda borç kalanı vermezler.
6. Aktif Karakterli Hesap: Açılış kaydı borç tarafından yapılan ve borç kalanı veren hesaba aktif karakterli hesap denir. Bu hesaplar bilançonun aktif tarafında yer alır ve "varlık hesapları" olarak bilinir.
Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
İlgili 19 soru bulundu
İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır. '
Mizan, dönem sonunda düzenlenen bir tablo olup; işletmenin bir dönem boyunca kullandığı tüm hesapları, bu hesapların borç ve alacak taraflarının toplamını ve borç veya alacak kalanlarını topluca gösterir.
336 hesap, ticari bir olaydan ortaya çıkan ve diğer borçlar hesap grubundaki hesapların kapsamında olmayan çeşitli borçların izlendiği hesap olarak adlandırılan muhasebe kodudur.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
6-Genel Kesin Mizanın Düzenlenmesi
Gelir,gider ve maliyet hesapları dönem sonu işlemleri sırasında kapatıldığından bu mizanda kalan vermezler.
Envanter veya kısaca Türkçe ismi ile sayım yapılması, muhasebenin yıl sonunda yapması gereken en önemli işlemidir. Türk Vergi Usul Kanununda 258 ve devamındaki maddeler genel olarak değerleme ve envanter konusunu işlemektedir.
9-Gelir ve Giderlere İlişkin Dönem Sonu İşlemleri
9.2.Üretim sonrasında tamamlanan mamuller 152 hesaba devredilir.
Gelir hesaplarındaki artışlar, ilgili hesapların alacak tarafına kaydedilirler. Gelir hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir.
Satıcılar Hesabı” içinde izlenmekte olan bir hesap borç bakiyesi verebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde borç bakiyesi veren hesabın “120. Alıcılar Hesabı”na devir edilmesi gerekmektedir.
4-Gider hesapları, aktif ve pasif hesaplar ile karşılıklı olarak çalışır. 5-Gelir hesapları, aktif ve pasif hesaplar ile karşılıklı olarak çalışır. Gerçek hesapların kalanları bilançoda yer alır. Nominal hesaplar dönem içinde açılır ve her dönemin sonunda kapatılır.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
İşletmenin yılsonu bilançosunda 371 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan kadar borç ve 360 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan ile o yıl içinde ödenen vergi taksitlerinin toplam tutan arasındaki fark kadar alacak bakiyesi ile görünür.
335. Personele Borçlar hesabına, Brüt ücretten kesintiler düşüldükten sonra hesaplanan net ücret kaydedilmektedir. İşçinin brüt ücretinden 3 farklı kesinti yapılmaktadır. Bunlar (1) Sosyal Güvenlik Kesintisi, (2) Gelir Vergisi ve (3) Damga vergisi kesintisidir.
Mizan ve bilanço aynı mıdır? Mizan, şirket içinde kullanılan bir raporken, bilanço genellikle şirket dışındaki yatırımcılara ve finans kuruluşlarına verilir. Mizanın birincil işlevi, hesap defterlerindeki toplam alacak ve borçların birbiriyle dengede olup olmadığını görmektir.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
Mizan, hesapların gerçek duruma uygunluğunu, kurallara göre çalıştığının kontrol edilmesini de sağlamaktadır. Hesapların borç ve alacak kısımlarının toplamlarını almak ve fazla olan taraftan eksik olanı çıkararak kalan bakiyeyi bulmak amaçlanmaktadır.
Ekstrenin genellikle sağ altında toplam alacak, toplam borç ve bu ikisi sonucunda ortaya çıkan bakiye bilgisi bulunur. Bazı ön muhasebe programlarında bakiyenin sonunda (A) veya (B) ibarelerini görebilirsiniz. A alacaklı, B ise borçlu olduğunuz anlamına gelir.
E-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama linkini girerek icra borcu öğrenebilirsiniz. UYAP Üzerinden İcra Borcu Ödeme Nasıl Yapılır? vatandas.uyap.gov.tr üzerinden e-imzası veya e-devlet şifresi ile giriş yaparak, gerekli işlem adımlarını takip edip icra borcu ödemesi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri