Adet kanaması sümüksü bir kıvam aldığında bu durum rahim ağzındaki salgılar veya serviks salgılarının adet kanı ile birleştiği ve vücuttan dışarı atıldığı anlaşılır. Kadınlarda vajina içinde servikal mukus normal olarak vardır. Adet kanı ile karışırsa bu kan kaygan ve açık renkli bir tona döner.
Pembemsi regl kanı, düşük östrojen seviyelerini gösterebilir. Eğer uzun süreli spor yapıyorsanız bu da menstruasyonal kanınızın renginin açık olması için bir sebep olabilir. Çünkü özellikle spor yapmak, östrojen seviyelerinin düşmesine neden olabiliyor.
Açık ve parlak kırmızı adet kanı kişinin kanama döngünün olması gerektiği gibi olduğuna, sağlıklı bir kanaması olduğuna işarettir. Hatırlatmakta fayda var, buradaki açık kırmızıdan kasıt genelde bordomsu gelen kanamadan daha açık tam kan kırmızısı olan renktir.
Eğer kandaki oksijen miktarı yüksekse yani kan oksijene doymuşsa açık kırmızı görülür. Ama kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür. Aslında kana parlak rengi veren oksijendir.
Adet kanaması genel olarak parlak ya da açık kırmızı renk tonlarında görülmektedir. Ancak adet döneminin başında kahverengi adet kanaması da görülebilir. Adet kanamasının sonuna doğru kadınlarda siyah tonlarına doğru bir adet kanaması rengi görünebilir. Kahverengi adet kanaması kadınlarda çok sık görülen bir durumdur.
İlgili 32 soru bulundu
Normal bir adet düzeninde bir adetin başlangıcı ile diğer adetin başlangıcına kadar olan süre 21 ile 35 gün arasında olmalıdır. Kanama süresi 2 - 7 gün arasında olması normaldir. Ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 40 ml. civarındadır.
Adet kanının kıvamı, normalde kanın kıvamına benzer olmalıdır.
Pembe renkli akıntılar dönemden önce lekelenme sonucunda belirir. Ayrıca erken gebelik durumunda implantasyon kanaması anlamını da taşıyabilir. Kadınların bazılarında yumurtlama aşamasından sonra hafif lekelenmeler görülebilir. Böylece pembe renkli akıntılar ortaya çıkar.
Sağlıklı bir insanın damarlarında akan kan kırmızı renktedir. Alyuvarlarımızın, yani kırmızı kan hücrelerimizin "kırmızı" ismini almasının bir nedeni vardır: "hem" molekülleri.
Kanın rengi parlak kırmızı (temiz kan) ile kopkoyu kırmızı (kirli kan) arasında değişir.
Bu dönemde, uterusun iç yüzeyindeki endometrial dokuların çoğu zaten dökülmüş olduğu için kanın rengi daha açık olabilir. Bununla birlikte, regl dönemi boyunca kan rengi kahverengi veya pembemsi olabilir. Bu durum, kanın uterusun içinde daha uzun süre kaldığı anlamına gelebilir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Ağrılı adet, adet kanamasının öncesinde ve sırasında başlar, şiddeti hafif olabileceği gibi, çok şiddetlide olabilir. Ağrı kasıklarda her iki yanda veya orta hattadır. Aşağıya geçme hissi şeklinde olabilir. Ağrının şiddeti fazla ise ,ağrıya bulantı, kusmada eşlik edebilir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Kanama çeşitleri damar tipine göre sıralandığında ise; kanama arter (atardamar), ven (toplardamar) ya da kılcal damar kanamaları vardır. Atar damar kanamaları kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Toplardamar kanamaları ise koyu renkli ve sızıntı şeklindedir.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Bu doğrultuda atık maddeler ve toksinler kılcal damarlar ile deri altlarında birikmeye başlar; bazı rahatsızlıklar baş gösterir ve kişide yorgunluk gibi hiç geçmeyen belirtiler baş gösterir. Deri altında veya kılcal damarları tıkayarak pıhtılaşan kan ve birikintilere “kirli kan” adı verilir.
Sarı, yeşil veya diğer alışılmadık renkli akıntı, adet döngünüz sırasında kanla karışabilir. Adet döneminizde değilken vajinal kanama yaşayabilirsiniz.
Toplardamar kanamaları (venöz)
Toplardamarlar hücrelerden dönen kanı kalbe taşıyan, düşük basınçlı kan akımı olan damarlardır. Cilde yakın, yüzeysel toplardamarlar kol ve bacak, el, ayak sırtında rahatça seçilebilir. Toplardamar kesileriyle olan kanamalarda koyu renkli, göllenme tarzında kan kaçışı görülür.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.
Yerleşme kanaması, gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra, yani döllenmiş yumurtanın rahimin iç yüzeyine tutunmasıyla küçük kan damarlarının parçalanması sonucu ortaya çıkan hafif kanama veya lekelenmedir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanan bir şeydir.
Kansızlık olan kadınlarda daha sık regli görme durumu yaşanabilir. Bunun yanı sıra kansızlık yumurtalıklarda istenemeyen kitlelerin de oluşumuna zemin hazırlayabilir. Kansızlık aynı zamanda demir eksikliğini de beraberinde getirdiği için adet dönemlerinden önce kadınların üreme dönemi verimlerini oldukça düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri