Tercih ettiğiniz markanın ne olduğu ise çok önemli değil. En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
En yüksek SPF değeri 50+ olarak kabul edilir. Uzmanlar cilt sağlığı için 30-50 arasındaki güneş koruma faktörünün yeterli olduğunu belirtmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir. Ancak sizler daha güçlü bir koruma için daha yüksek, biraz bronzlaşmak için ise daha düşük koruma faktörünü tercih edebilirsiniz.
En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
Bu nedenle yüz bölgesine vücut için güneş kremi tavsiye edilmez. Bu, sık yapılan bir hatadır. Unutmayın, vücudumuzun bölgesel ihtiyaçları olabilir. En doğru bakım, bu ihtiyaçların karşılanması ile mümkündür.
Güneş Kremini İki Saatte Bir Yenile!
Güneş kremi ile ilgili bir diğer önemli nokta ise gün içerisinde sık sık yenilenmesi gerektiği. Uzmanlar genellikle iki saatte bir yenilemenin yeterli olduğunu söylüyorlar.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Buna göre PA++++ etiketli bir ürün en az 16 UVA-PF değerine sahiptir. AB regülasyonuna göre UVA logosuyla (UVA seal) etiketlenmiş bir üründe UVA-PF değeri SPF değerinin en az 1/3'ü kadar olmalıdır. Bu durumda 50+SPF koruması olan bir ürün en az 16 UVA-PF seviyesindedir ve PA++++ olarak da etiketlenebilir.
Dolayısıyla tenimizin sağlığını korumak için de 50 faktörlü güneş losyonu, köpüğü kullanırız. Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız.
Güneşten koruyucuların UV'ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. İdeal olarak kremler 2 mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı veya elinizin işaret ve orta parmağı boyunca miktar kadardır.
En iyi korunma için uzmanlar, en az 15 SPF gücünde bir kremi 2 mg / cm² uygulamak gerekir diyorlar. Bu miktar ortalama yüz ve boyun için yaklaşık 1 gr, tüm vücut için ise 25 ila 30 gr civarına denk gelir. Bu miktarda güneş kreminin her 2 saatte bir tekrar uygulanması gerekli.
Evden çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucuları sürmek gün içinde korumaya da yol açacaktır. Gün içinde 2-3 saatte bir sürülen güneş koruyucu yenilenmelidir. Duşa girdikten sonra ya da yüzdükten sonra da güneş koruyucuyu tekrarlamak cildi sağlıklı tutmak için önemlidir.
Esmer kişilerin güneş savunma sistemleri daha gelişmiş olsa bile kullanılan güneş koruma faktörü (SPF) en az 15 olmalıdır.
Güneş kremini iki parmak kuralı ile işaret ve orta parmağınıza uzunlamasına iki şerit halinde uygulamanız gerekiyor. Bu miktar ile yüz ve boyun bölgeniz için tam koruma sağlayacaktır. Yazın giydikleriniz güneşten korunmak için alabileceğiniz en basit ve öncelikli önlemlerden birisidir.
Güneş kremi bronzlaşmayı engeller mi? Hayır.
- Güneş kremi göz kapağına sürülür mü diye merak ediyorsanız göz çevreniz için özel bir koruyucu kullanın. Göz çevresi yumurta zarından bile ince dokuya sahiptir ve güneş ışınlarından mutlaka korunmalıdır. Güneşlenirken geniş kenarlı bir şapkanız ve UV korumalı gözlüğünüz de olmalıdır.
Nemlendiricilerin amacı cilde nüfus ederek nem dengesi oluşturmak, güneş kremlerinin amacı ise cildin üstünde bir bariyer oluşturarak zararlı ışınlardan korumaktır. Bu yüzden öncelikli nemlendirici ürünler cilde sürülmeli 10-20 dakikalık bekleme süresinin ardındansa güneş kremi cilde yayılmalıdır.
Renkli Güneş Kremi mi Renksiz Güneş Kremi mi Tercih Edilmelidir? Bu durum tamamen kullanıcıların isteğine bağlıdır. İki tür krem de güneşten koruma özelliği sağladığı için aralarındaki tek fark makyaj özelliği sağlayıp sağlamadıklarıdır.
Güneş kremleri ciltten iyi bir şekilde temizlenmezse gözenekleri tıkayacaktır. Cildinizi iyi bir şekilde temizlediğinizden ve güneş kremini cildinizden arındırdığınızdan eminseniz bu durumdan korkmanıza hiç gerek yok.
UVA ışınları kırışıklıklara ve lekelere neden olup cildinizi erken yaşlanmasına yol açıyor. UVB ışınları ise cildinizi yakıyor. Çok fazla UVA ve UVB ışınına maruz kalmanız cilt kanserine yol açabilir. En iyi güneş kremleri tüm UV ışınlarına karşı koruma sağlamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri