Laktik asit, glikolik aside göre daha nazik ve hassas sonuçlar yaratır. Bu nedenle laktik asidi en çok hassas ve kuru cilt tipleri için öneririz.
3. PHA (Poli Hidroksi Asitler)
Hassas ciltlerin de kullanımına uygun olan kimyasal asitlerdir. Ayrıca antioksidan işlevi görerek cilt yüzeyinin iyileşmesine de yardımcı olurlar.
Hassas cilt tipleri de dahil tüm cilt tipleri Hyaluronik asit içerikli ürünler kullanabilir.
Glikolik asit olarak da bilinen AHA, hassas cilde sahip olanlar veya peeling konusunda yeni olanlar için uygundur. AHA aynı zamanda suda çözünen hafif bir kimyasal eksfoliyatördür ve bu özelliği, ölü cilt hücrelerinin parçalanmasına ve yok olmasına yardımcı olurken, aynı zamanda cildinizi nemli tutmaya devam eder.
Glikolik asit kullanımının uygun olmadığı durumlardan bazıları şu şekildedir: Alfa hidroksi asitlerin peeling olarak kullanılması etkileri kuru ve hassas cilt tiplerinde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle kuru ve hassas ciltlerin glikolik asit kullanması uygun olmayabilir.
İlgili 37 soru bulundu
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Ama akne için kullandığınız salisilik asiti belki biliyorsunuzdur. Salisilik asit aslında bir BHA'dır. Lekelerle savaşan glikolik asit, kuru cildi nemlendiren laktik asit ise çok bilinen AHA'lardır.
Kimyasal içeriklere en çok tepki veren cilt tipi tabii ki de hassas cilt tipi… Kullandığınız cilt bakım ürünlerinin paraben, silikon, alüminyum, alkol, nanopartiküller, petrokimyasallar, parfüm ve renklendirici içermediğinden emin olmalısınız.
AHA BHA serumları genellikle yaz aylarında kullanılması önerilmez çünkü cildiniz güneş ışığına daha açık hale gelir. Bu, cildinizde yanık, kızarıklık veya leke oluşumuna neden olabilir. Ayrıca AHA BHA serumları, güneş yanığı veya cilt irritasyonu olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında retinol ve C vitamini gelmektedir. C vitamini ile birlikte kullanıldığı takdirde Niacin'e dönüşür. Retinol ve niacinamide birbirinin etkilerini azaltan bileşenlerdir. Bu yüzden ikisi birlikte kullanıldığında güçlü etki görülmez.
Hassas ciltler, yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi olan bakım serumlarını tercih etmelidir. Ürünlerin içeriğinde papatya, aloe vera, yosun özü, niacinamide gibi bileşenler varsa, bu ürünleri tercih edebilirsiniz. Bakım serumları, güneş ışınlarına karşı cildinize korumaya destek olur.
Mümkünse sadece iyi nem ve güneş korumasına ağırlık verilmelidir. Hassas ciltlerin yaygın kullandığı serum, C vitamini serumu. Ciltteki irritasyonu azaltarak yatıştırmayı hedefler.
Kuru ciltler için c vitamini ise cilde nem sağlayacak ve mat görünümünü ortadan kaldırarak cildin ışıldamasına yardımcı olacaktır. Özellikle hassas cilde sahip olanlar da bu ürünü rahatlıkla kullanabilir. Çünkü hassas ciltlerdeki tahrişi ortadan kaldırarak ciltteki kızarıkları azaltacak, cildi rahatlatacaktır.
Cilt kusurlarını düzeltme ve cildi yatıştırma özelliği sayesinde niacinamide her yaş için uygun bir içeriktir. Hassas ciltler dahil tüm cilt tipleri kullanabilir.
Özellikle hassas ciltlerde en ufak bir darbe, küçük bir enfeksiyon ya da kısa bir süre bile olsa korumasız bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak, ciltte leke oluşmasına sebep olabiliyor. İşte Niacinamide bu sorunla hücre seviyesinde savaşarak çok etkili bir çözüm sunuyor.
İç ve dış etkenlerle karşı önlemler alınmalıdır: Sıcak ve soğuk hava değişimlerine dikkat edilmeli, Ciltte hassasiyet yaratacak ürünler ve cilde uygun olmayan kozmetik kullanımlarından kaçınılmalı. Ciltte hassasiyet yaratabilecek temizleyiciler ve bakım kremleri kullanılmamalıdır.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Niacinamide'i diğer cilt bakım içerikleriyle de birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin, C vitamini, retinol, hyaluronik asit, salisilik asit gibi içeriklerle niacinamide'in etkisini artırabilirsiniz.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAZ? İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol) “AHA'lar ve BHA'lar kesinlikle birleştirilebilir. Örneğin yağlı ciltler için salisilik bazlı bir temizleyici ve ardından glikolik asitli bir toner kullanılabilir.
Özellikle kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Retinol güçlü bir içeriğe sahip olduğu için ciltte tahribat yaratabilir, bu nedenle cildi düzenli bir şekilde nemlendirmek önemlidir. Soyma etkisi olduğu için özellikle kuru ciltlerde daha dikkatli olması önerilir.
Parfüm, alkol ve agresif kimyasallar içermeyen, hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir. Nemlendirme işlemi, hassas ciltlerin sağlıklı ve dengeli kalmasına yardımcı olur. Hafif ve nemlendirici özelliklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Güneş koruyucu kullanmak hassas ciltler için çok önemlidir.
Hassas cilt tipine sahip kişilerin cilt bariyerleri daha zayıf ve hassastır. Bu nedenle hassas cilde sahip kişiler için bakım çok daha önemli hale gelir. Özellikle, bariyer güçlendirici cilt bakımlarıyla hassas cilt probleminin azalması sağlanmalıdır. Hassas cilt sorunu, azaltılabilir ya da tamamen geçirilebilir!
BHA'lar, AHA içerikleri gibi ölü cilt tabakasını soyma özelliğine sahiptir. Ancak BHA'lar daha derin çalıştığı ve yağda çözünebildiği için, akne ve gözenek problemlerinde daha etkili olmaktadır. Salisilik asit, betain salisilat ve salix alba BHA içeriklerinden birkaçıdır.
AHA ve BHA Asitlerinin Faydaları
Güneşe maruz kalan ciltteki ton eşitsizliklerinin giderilmesine ve eşit, canlı ve parlak bir cilt ortaya çıkarırlar.
Aha Bha cildi soyar mı? Cilt bakımında asit kullanımı süresince ürünler, yüzeydeki ölü hücreleri uzaklaştırarak cilt yüzeyinde soyma işlemi gerçekleştirir. Bu nedenle cilt yapısına uygun olarak seçim yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri