Bazı uzmanlar özellikle 2 yaşına gelene kadar yastık kullanımı yapılmamasını tavsiye ederler. Çünkü bu yaştan önce yastık kullanımı yapmak
1 yaşından küçük bebekler, hiçbir koşulda yastık kullanmamalıdır. Aksi takdirde, Ani Bebek Ölüm Sendromu riski artmaktadır. Bebeğinizin özel bir durumu yok ise (reflü gibi), en az 2 yaşına kadar yastık kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Bebeklerde yastık kullanımına başlamak için önerilen yaş aralığı 2-8'dir.
Yastık kullanmadıklarında da aynı rahatlıkta uyurlar. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin yastıksız yatırılmasını öneriyorlar. 2 yaşa kadar solunum yolunun başlangıcının bulunduğu boynun kısa olması nedeniyle ani bebek ölümleri yaşanabilmektedir.
Çocukların boyunları yetişkinlerden kısa olduğu için mümkün olduğunca ince bir yastık seçmenizi öneririm. Alerjik yapıda bir çocuğunuz varsa kuş tüyü/kaz tüyü ve yünlü yastık/yorgan tercih etmemelisiniz, alerjiyi tetikleyebilir. Ayrıca bu yastıklar çok yumuşak olacağı için, kafalarının yastığa gömülme riski oluşabilir.
Ayrıca uyudukları yastığın bazı özellikleri de terlemesine katkıda bulunur. Bu nedenle bebekler için özel üretilen terletmeyen bebek yastığı modellerini tercih edebilirsin. 2 yaşını geçmiş bebeğin için, boyun ve omurgasını destekleyecek, uyku süresini ve kalitesini arttıracak bir yastık tercih edebilirsin.
İlgili 45 soru bulundu
Bebek yastıkları oldukça ince ve hafif sert olmalıdır. Böylece bebeğin kafası içeri gömülmez be boğulma riski minimuma indirilmiş olur. Yastığım yapıldığı materyal çok önemlidir. Alerjik bir reaksiyona sebep olmamak için kaz tüyü ya da kuş tüyü yastıklar tercih edilmemelidir.
Bebekler en az 1 yaşına kadar yastık, battaniye ve diğer yumuşak yatak takımlarından arındırılmış sert ve düz bir yüzeyde uyumalıdır. Bu durumda yenidoğan bebek ne zaman yastık kullanır diye merak eden anne adayları ve anneler için cevap en az 1 yaşında olacaktır.
Sistemin tam olarak işlev görebilmesi için bebeğin en az 2 yaşını geçmesi gerekir. Bu gelişme dönemini göz önüne alan uzmanlar, 2 yaşından küçük bebeklerin yastık kullanmamaları gerektiğini dile getirirler. Eğer yastığı bebeğinize uygun şekilde kullanmazsanız, bebeğinizin solunum sistemi kapanabilir.
Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çok yumuşak yataklar tavsiye edilmez. Bunlar kas ve iskelet sisteminin gelişimi üzerinde olumsuz etki yapar. Ancak çok sert yataklarda da aynı problem ortaya çıkabilir. Bu yüzden de orta sert diye tabir edilen yatakların tercih edilmesi gerekir.
Çocuklar genellikle yüz üstü bir şekilde ellerini yastığın altına koyarak uyumayı sevdiği için çok yumuşak yastıklar nefes almalarını tehlikeye sokabilir. Dolayısıyla ne çok sert ne de çok yumuşak bir yastık ideal olacaktır.
Yastıksız uyumanın düşüncesi bile sizi rahatsız hissettirebilir, ancak sağlığınıza büyük fayda sağlayacağı su götürmez bir gerçek. Yastıksız uyumaya başladığınızda cildinizdeki sıkıntılar azalacak, sırt, baş ve boyun ağrılarınız geçecek ve uyku kaliteniz büyük oranda artacak.
Uzmanlar yastıksız uyumanın sağlık açısından daha yararlı olduğunu belirtiyor. Yastıksız uyumaya başladığınızda daha az sırt ağrısı çektiğinizi göreceksiniz. Ortopedik olmayan yatıklar çoğu zaman boyun ağrısına yol açar. Bu sebeple ya ortopedik bir yastık kullanmalısınız ya da yastık olmadan uyumaya alışmalısınız.
Ortopedik bebek yastığı bebeğiniz için ideal seçeneklerden birisi. Bebek anatomisine uygun olarak üretilen bebek yastığı bebeğinizin sağlıklı gelişim aşamalarını da destekler. Bir diğer önemli konu bebek yastığının aynı zamanda yıkanabilir olması gerektiğidir.
Yastık, başın ve boyunun doğru pozisyonda olmasını sağlayarak omurga sağlığını destekler. Uyku apnesi, horlama veya reflü gibi solunum sorunlarına karşı yastık kullanmak başı yükseltmek ve solunumu rahatlatmak için yardımcı olabilir. Yastık, uyurken daha iyi destek ve konfor sağlayarak uyku kalitesini artırabilir.
Bir ile üç yıl arasında değiştirmenizde fayda var. Yastık: Uyku Konseyi, yastıkların her üç ayda bir yıkanmasını, iki ile üç yılda ise değiştirilmesini öneriyor.
3-6 yaş çocuklar ise yürümeye ve hareketlenmeye başladığı için çok sert olmayan yüzeye sahip yatak modelleri tercih edilmelidir. Bu yaş grubundaki çocuklara, basınç uygulamayacak yumuşaklıkta yataklar üretilir. Bu çocuk yatakları, doğal kumaşlarla üretilir.
Çok yumuşak ve çok sert yataklar gelişimleri için olumsuz olabileceği için bu yaş grubundaki çocuklar için orta sertlikteki yataklar tavsiye edilmektedir. Hava alan yapıda olmasına özen gösterilmelidir. Çocukların iyi bir şekilde uyumaları için ısı değerlerinin stabil ve mevsim koşullarından bağımsız olması gerekir.
Bebek ve çocukların yatakları ne sert ne de yumuşak olmalıdır. Orta sertlikteki bir yatak tercih edilmesinin sebebi, içine gömülmeyi engellemek, daha rahat nefes almalarını sağlamaktır. Ayrıca bu yataklarda Solvent bazlı kimyasal malzeme kullanılmamaktadır, çocuklar için oldukça sağlıklı yatak türleridir.
İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir. Ayarlanabilir olması nedeniyle 3 yaşa kadar bebek yastığı olarak kullanılabilir. Doğum öncesi dönemde ve doğum sırasında oluşan kafa şekli bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Pediatristler Tarafından Sırt Üstü Yatırılarak Kullanılması Önerilmektedir.
Antialerjik özelliği bulunması sayesinde kaz tüyü yorgan bebek ve çocukların da kullanımına uygundur. Son olarak kaz tüyü yorgan seçerken rahat bir kullanım için kişi sayısına göre tek kişilik, çift kişilik veya çocuk modellerinin ölçülerine uygun şekilde seçimler yapılmalıdır.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
Yastık kullanımı konusunda uzmanlar ise farklı görüşlere sahipler. Bazı uzmanlar 1 yaşına kadar bebekler için yastık kullanılmaması gerektiğini savunurken bazı uzmanlar ise 2 yaşına kadar yastık kullanılmamasını savunmakta.
Yenidoğan bebek düz zemine yastıksız yatırılmalıdır. İlk yenidoğan sürecinde yastık kullanmak bebeğin yediklerini çıkartma ihtimali ve kusma sonrası boğulma riski nedeniyle sakıncalıdır. Yenidoğan bebeğin altına serilen çarşaf gergin olmalı veya lastikli çarşaflardan kullanılmalıdır.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri