Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, yara izlerinin hafiflemesine katkı sağlayan uygulamalardan biridir. Aloe vera jelinin yara izine sürülmesi iz görüntüsünün iyileşmesine katkıda bulunabilir. Bal: İltihap önleyici özelliklere sahip olan balın yaraya sürülmesi iz görünümünü iyileştirmeye destek olabilir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür. Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir.
Açık Yaraların Pansumanı
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Kantaron yağının en yaygın kullanım alanı yara izi tedavisidir. Kantaron yağı hücre yenileme özelliği sayesinde yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yarada mikrop ve iltihap oluşması engeller. Yanık tedavisinde de oldukça etkilidir.
Yaraların Temizlenmesi Ve Sarılması
Her kıyafet değişiminde açık yaralar, antiseptikler veya temiz su ile temizlenmelidir. Modern yara örtüleri yarayı nemli ve temiz tutarak iyileşmeyi hızlandırır. Aynı zamanda enfeksiyona karşı bir bariyer oluşturur ve yaranın çevresini kuru tutar.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer yarada ölü veya enfekte doku varsa debriman işlemi yapılır. Uzman, yara üzerine antiseptik solüsyon veya merhemler sürer. Yara uygun boyutta steril bir gazlı bez veya özel yara örtüsü ile kapatılır.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Günümüzde bitkisel tedavilerde kullanılan kantaron yağı, yatak yaralarına da iyi gelmesiyle bilinir.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
Ellerin de sterilize edilip eldiven takılmasının ardından yara açığa çıkarılır ve yara üzerindeki malzemeler solüsyonla ıslatılarak çıkarılır. Kullanılacak gazlı bez ve pamuk pens ile tutulur. Gazlı bez yardımıyla yara temizlenir ve son olarak yaraya uygun merhemin sürülmesiyle yara yeniden kapatılır.
Hidrojel örtüler, kuru yara yüzeyine uygulandıklarında, yarayı nemlendirerek yaranın iyileşmesi için nemli yara ortamı oluştururlar. Bu örtüler bir miktar yara sıvısını emebilmektedir.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır.
Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır. Antibiyotikler, enfeksiyonu kontrol altına alır ve yaranın iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak, antibiyotiklerin etkili olabilmesi için doğru şekilde ve düzenli olarak kullanılması gereklidir.
Bu ilacı, yüzünüz üzerinde uzun süre kullanmamalısınız. Doktorunuz söylemediği sürece, Fucidin H %2 + %1 Kremi açık yaralar üzerinde veya burun delikleri, kulaklar, dudaklar veya genital bölge gibi hassas bölgeler üzerinde kullanmamalısınız.
Bayer Fito krem; sivilce, leke, yara ve çiziklere karşı sunduğu kesin çözüm ile öne çıkan bir cilt bakım ürünüdür.
Damar otu; yara iyileştirici, ateş düşürücü, idrar söktürücü, müshil gibi bazı özelliklere sahiptir. Bu sebeple de damar otunun faydaları oldukça fazladır. Bununla birlikte, çeşitli doğal ilaçlar üretmek için kullanılma potansiyeline sahip olduğundan, bu bitki üzerinde daha fazla araştırma yapılmaya devam edilmektedir.
Kantaron Faydaları
Kantaron yağının son yıllarda özellikle yaraların iyileşmesinde etkili olduğu bilinir. Mikrop önleyici etki gösterir. Güneş yanıklarından, kesik yara izlerine kadar kantaronun içeriğindeki etken maddelerin iyileşme sağladığı söylenir.
Yaraların İyileşmesini Sağlar
Buna ek olarak güneş yanıklarının tedavisinde de başarıyla kullanılmaktadır. Yaralar üzerine merhem, losyon ya da doğrudan uygulanabilecek olan kantaron yağı, yaraların hem tedavisinde hem de iz bırakmadan ortadan kaybolmasında son derece etkilidir.
Kantaron Yağının Enfeksiyon Hastalıklarına Faydaları
Bu nedenle deri enfeksiyonları, ayak mantarı, uçuk ve akne tedavisinde destek alınır. Deri üzerinde meydana gelen enfeksiyonlarda iyileşme sürecinin hızlanmasını destekler. Ayrıca akne ve yaralara bağlı olarak oluşan izlerin azaltılmasında da yardımcı etki sağlar.
Batikon hakkındaki en sık sorulardan olan “Açık yaraya batikon sürülür mü?” sorusun cevabı ise duruma göre değişkenlik göstermekle birlikte, olumludur. Hassas dokular hariç açık yaralarda dezenfeksiyon batikonla sağlanabilir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri