Güneş yanığı belirtileri güneş ışınlarına maruz kalındıktan birkaç saat sonra meydana gelir. Sonraki birkaç gün içinde ise vücut kendi kendini soyarak iyileşme sürecine girer. Cildin rengindeki kırmızılık veya oluşan renk değişimi ise gün geçtikçe kaybolmaya başlar.
Güneş yanığı nedeniyle oluşan kabarcıklar ne kadar sürer? Orta derece ile şiddetli yanıklarda ortaya çıkan bu kabarcıklar, UV ışınlarına maruz kaldıktan 6 ila 24 saat sonra ortaya çıkar, ancak bazen ortaya çıkması birkaç gün sürebilir.
Cildin nem dengesini yeniden sağlamak için bol miktarda su içmelisiniz. Yanık bölgelerin doğrudan güneş ışığı ile temas etmesini engellemelisiniz. Yanık bölgelere soğuk kompres uygulaması yapılarak cildin gerginliği azaltılabilir. Yanıklara soğuk su ile ıslattığınız steril bir bez yardımıyla kompres yapabilirsiniz.
Derece Yanık: Sadece deride kızarıklık, gerginlik ve hassasiyete bağlı acı, birinci derece yanığın etkileridir. 2. Derece Yanık: Kızarıklık, gerginlik, dokunulduğunda acı hissetme gibi durumların yanı sıra deride içi su dolu kabarcıklar görülür. 3. Derece Yanık: Şiddetli acıya ek olarak deride kabuklanmalar görülür.
Güneş yanığına aşağıdaki belirtilerden herhangi biri eşlik ediyorsa kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması çok önemlidir: Bulantı ve kusma. Baş ağrısı Ateş
İlgili 39 soru bulundu
Ağrı genellikle yanıktan 6 ila 48 saat sonra en kötü haline ulaşır. Güneş yanığının semptomları geçici olabilirken ciltte oluşan hasar kalıcıdır. Güneş yanığının semptomları diğer cilt problemlerinin semptomlarına benzeyebilir.
Rektal ölçümlerde 40 derece ve üzeri vücut ısısının tespit edilmesi güneş çarpmasının ana belirtisini oluşturur. Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Birinci derece (yüzeysel) yanık nedir? Birinci derece yanıklar; yalnızca derinin en dış tabakası olan epidermis tabakasını etkiler. Yanığın fiziksel görünümü kırmızı, kuru ve kabarcıksızdır. Yanık bölgesinde hafif ağrı hissedilebilir.
Zira güneşten gelen ultraviyole ışınlarının deriye kolayca nüfuz etmesine yol açacak olan kıyafetlerin giyilmesi durumunda kapalı bölgelerde de güneş yanıkları oluşabilir. Sıradan belirtiler genellikle zamanla geçer. Ama kimi durumlarda kişinin vücudu aşırı tepki verebilir ya da yanığın derecesi yüksek olabilir.
Eğer yanıklar epidermisin altındaki dermisi etkilemişse hasar daha fazla olacak, su dolu kabarcıklar oluşacak ve iz kalma riski artacaktır.
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
Fazlaca maruz kalınan güneş ışığı cildin kurumasına sebep olur, bu da cildin gerilmesine neden olarak daha fazla acı çekmenize yol açar. Bunu engellemenin yolu ise cildi anında yumuşatan zeytinyağından geçiyor. Zeytinyağını cildinize sürün ve üzerine havlu koyarak bir süre bekleyin.
İkinci derece yanıklar, (dermis ve epidermisi kapsayan yanıklar), derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir.
Yanık bölgeyi soğuk su altına tutun ya da soğuk kompres uygulayın. Güneş yanıklarında günde bir kaç defa 10-15 dakika süre ile soğuk kompres uygulanmalıdır. Soğuk su ile ıslatılmış bez ya da havluyu yanık bölgesine uygulayın. Bi cildin soğumasını ve yanmadan kaynaklı acıyı hafifletmeyi sağlar.
Yanık acısı ne zaman geçer? Yanık acısı, yanığın derecesine ve uygulanan tedaviye göre 48-72 saat arasında geçebilir.
Özellikle 4-5 saat duran kişilerde güneş yanığı mutlaka görülür. Bu kişilerde tansiyon ve ek hastalığı olan varsa hayati tehlike bile oluşturabilir. Deride kırmızılık, yanma, batma, yanık ve ciltte içi su dolu kabarcıklar görülmesi durumunda en kısa zamanda doktora gidilmesi ve tedaviye başlanması gerekmektedir.
Ankara Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı, güneş yanıklarına karşı yapılabilecek en basit müdahalenin ağrı bölgesine ıslak havlu, kuruyan cilde zeytinyağı, sıvı kaybını önlemek için de en az 3 litre su tüketmek olduğunu söyledi.
Cildin dermis isimli tabakasında yer alan melanositler (renk hücreleri) güneşe maruz kaldıklarında tetiklenirler ve kendilerini korumak için melanin üretmeye başlarlar. Melaninler cildin yüzeyine göç etmeye başlar ve cildin renk tonunun koyulaşmasına neden olurlar.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
2. Derece (Kısmi Kalınlıkta) Yanıklar: 2. derece yanıklar derinin epidermis (derinin dış katmanı) ve dermisin (derinin ikinci katmanı) bir kısmını kaplayan yanık derecesidir. Bu yanık derecesinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve kabarcık görülebilir.
Genellikle güneş yanıkları bu kapsamda yer alır. İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Yanıklar ciltte kızarıklık, ağrı, şişlik, ödem, bül denen kabarcıklar ve enfeksiyon gibi belirtilerle görülür. 1. derece yanıkta, cildin üst tabakasında hafif kızarıklık ve ağrı görülürken, 2. derece yanıkta bül denen kabarcıklar görülür.
Serin bir yere gitmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi hemen gölge veya serin bir yere götürülmelidir. Vücut sıcaklığını düşürmek: Vücut sıcaklığını hızla düşürmek için ıslak bir bez veya soğuk su ile cildi silmek veya soğuk bir duş almak yardımcı olabilir.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Bu durumda yapılacak ilk işlem, kişiyi serin ve gölgeli bir yere almak ve vücudun sıcaklığını düşürmek için soğuk bir kompres uygulamaktır. Ayrıca bol miktarda su içmek ve tuzlu yiyecekler tüketmek de yardımcı olabilir. Ciddi durumlarda ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri