Açıkbaş, Ahz-ı Sâr yahut Avrupa'nın Eski Medeniyeti, Hükm-i Dil, Mehmet Cevdet imzasıyla okurlara sunulurken diğerlerinde muharrir olarak Ahmet Mithat yazılıdır.
AÇIKBAŞ (AHMET MİTHAT EFENDİ)
Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılan tiyatro oyunu.
Ahmet Mithat Efendi, roman, makale, öykü, gezi gibi birçok türde eserlerini ele almış, eserlerinin içeriğini tarih, felsefe, coğrafya, iktisat gibi birçok alanda zenginleştirmiştir. Yazar, genellikle tarih, polisiye, macera ve yanlış batılılaşma konularını ele aldığı eserleriyle öne çıkmıştır.
Ahmet Mithat Efendi bu romanın ilk bölümünü Çengi Yahut Daniş Çelebi adıyla tiyatro eseri olarak da kaleme almış ve 1884 yılında yayınlamıştır.
Açıkbaş (1291/1875)
Dört perdeden oluşan oyun bir komedidir. Eser, kendisine kızını vermeyen bir babayı nefesi kuvvetli bir hoca kılığına girip “şer'an muteber, vicdanen mukad- des bir hile” (s. 133) ile yola getirip amacına ulaşan Açıkbaş Hoca'nın (Fet- tan) hikâyesini anlatır.
İlgili 15 soru bulundu
İlk natüralist roman olma özelliğini taşıyan yapıt Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Müşahedat romanının konusunu bir roman yazma çalışması oluşturmaktadır. Romanda, Ahmet Midhat Efendi kendisini bir roman kahramanı olarak romana katmıştır.
Kıssadan Hisse
Bu, roman türünün vazgeçilmez bir özelliği- dir.
ÇERKEZ ÖZDENLER (AHMET MİTHAT EFENDİ)
1884'te basılmış, üç perdeden oluşan piyeste Çerkes soylularının gelenekleri, yaşayışları ve onurlarına önem verişleri acıklı bir aşk hikayesi ekseninde anlatılır. Arslangöz'le nişanlı olan Samurkaş Bey'in savaşta korkudan baygınlık geçirdiği söylentileri etrafa yayılır.
Eseri hem bir macera romanı olarak hem de coğrafi ve tarihîi olaylar açısından değerlendiren Ahmet Hamdi Tanpınar ise Hasan Mellâh yahut Sır İçinde Esrâr'ı “Vakası Mısır'da toplanan bir Akdeniz romanı” olarak tanımlar.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat'ın beş cilt olarak oluşturduğu ve Türk edebiya- tında hikâye türünün ilk örneklerinin yer aldığı külliyattır. Ahmet Mithat Efendi'nin bu eseri, yirmi beş kitaptaki otuz hikâye ve romanı içine almış olup 1870 yılında oluş- turmaya başlamış ve 1894 yılında tamamlamıştır.
Çengi, 1877'de yayımlanan Ahmed Midhat Efendi romanı. İlkin Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiş, ardından kitap olarak yayımlanmıştır.
Bedir (Devir, Devr)
Ahmed Midhat Efendi tarafından Devir adı ile yayınlanmış, bir yazı üzerine kapatılmış ve daha sonra Bedir adıyla tekrar çıkmıştır. Yazılarının çoğunu Ahmed Midhat Efendi yazmıştır.
LETAİF-İ RİVAYAT 7 / EYVAH (AHMET MİTHAT EFENDİ)
Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılan tiyatro oyunu. Piyes iki evli Meftun Bey'in acıklı macerası, tekrar evlenme şakaları ve tavla oyunuyla hemen hemen bir vodvil havasında başlar. Meftun Bey'in iki eşi ve iki de evi vardır.
Ahmet Midhat Efendi‟nin (1844 – 1912) Eyvah, Açıkbaş, Ahz-ı Sâr Yahut Avrupa‟nın Eski Medeniyeti, Hükm-i Dil, Çengi Yahut Daniş Çelebi, Fürs-i Kadimde Bir Facia Yahut Siyavuş, Çerkez Özdenler adlı tiyatro eserleri vardır.
Eser, XIX. yüzyılın önde gelen romancılarından birisi olan Ahmet Midhat Efendi'nin Haydut Montari adlı romanının Latin harflerine aktarımını içermektedir.
Letafet, Soner Olgun'nun yazdığı tiyatro oyunu.
Bu makalede Ahmet Midhat Efendi'nin (1844-1913) Letaif-i Rivayat(1870-1895) külliyatını hayali bir cemiyet olarak nasıl yapılandırdığını anlamak amaçlanmaktadır.
Ölümüne dek iki yüzden fazla eser yayımlayan Ahmed Midhat, Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. En büyük arzusu kitap okuyan bir toplum yaratmak idi. Çoğunluğa hitap etmek, dertlerine tercüman olmak kaygısıyla çok sayıda eser verdi "kırk beygir gücünde yazı makinesi" olarak tanındı.
LETAİF-İ RİVAYAT 23 / CANKURTARANLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat'ın üç ayrı kişi tarafından anlatılan iç içe geçmiş üç hikâyeden oluşan bir eseri.
Şiir, anı, hikâye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk natüralist, tezli ve psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır.
Ahmet Mithat Efendi, döneminin en fazla eser veren yazarlarındandır. Halkın eğitimine odaklanan yazar; Batılılaşma, toplumsal hayat, eğitim, kadın eğitimi, evlilik, batıl inançlar, kölelik, azınlıklar gibi farklı konularda eserler vermiş ve karakterleri aracılığıyla ders verme amacını gütmüştür.
Obur - Ahmet Mithat Efendi | Nadir Kitap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri