"Biber kesinlikle Kahramanmaraş'ındır. Başka yerlere vermeyiz. Başka yerlerde yetişebilir ama tadı, aroması buranınkine benzemez.
Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Ülkemizde ise en çok biber üretimi Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yapılmaktadır. Biber üretiminde Antalya'nın Demre ilçesi öne çıkar. Çanakkale ise kapya biber üretiminde ilk sırada yer alır.
Amerika kökenlidir. Bütün dünyada yiyecek ve ilaç malzemesi olarak kullanılmaktadır. Kırmızı biber, Amerika'da MÖ 7500'lü yıllardan beri insan beslenmesinin bir parçasıdır. Amerika'ya Avrupalıların gelmesiyle birlikte, önce İspanya ve Portekiz'de, daha sonra tüm Avrupa ve dünyada yayılmıştır.
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
1) Carolina Reaper
Yani ülkemizdeki biberleri acı katsayısı bakımından fazlası ile katlayacak güçte Amerika'nın Carolina eyaletinde yetiştiği bilinse de tohumlarına ulaşıldığında korunaklı saksılarda yetişebiliyor; çünkü bibere dokunmak bile oldukça tehlikeli.
Samandağ Biberi-Hatay 🌶️🌶️🌶️
Ülkemizde yetişen en acı biber Samandağ biberidir. Acısı yani scoville değeri ise ortalama 50.000 SHU'dur.
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen kırmızı biberler pul bibere dönüşürken, güneşin kavurucu sıcağında kurutuluyor.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Türkiye'nin ilk ve tek tescilli ürünü olan mor sivri biber bütün dünyaya yakın zamanda tanıtılacak gibi görünüyor.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Tam olgunlaşmadığını bildiğimiz yeşil biber, daha erken hasat edilir bu nedenle yetiştirilmek için daha az zamana ihtiyaç duyulur. Diğer renk biberlerin hasadı daha uzun sürdüğü için daha fazla kaynak harcarlar bu durumda da normal olarak daha pahalı olurlar.
Yeşil tatlı biberler veya dolmalık biberler, teknik olarak bir tür meyve olsalar da genellikle sebze olarak düşünülür. Dolmalık biberler kalın duvarlara sahiptir, çan şeklindedir ve kırmızı, sarı ve mor dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelir. Yeşil dolmalık biberler sadece olgunlaşmamış dolmalık biberlerdir.
Carolina Reaper: Dünyanın En Acı Biberiyle Tanışmaya Hazır mısınız?,Olgunlaştırılmış kırmızı Carolina biberi, sirke, tuz, şeker ve özel baharat karışımından imal edilmiş biber sosudur. Acı sostan daha yoğun ve dolgundur.
Çok eski zamanlarda Orta ve Güney Amerika'da yetiştirilen bu biber, 15. yüzyılda Avrupa'ya kadar geldi. Zamanla neredeyse tüm dünya ülkelerinde tanınan Arnavut biberi, günümüzde sıkça kullanılan bir biber türü oldu. Bilinen bir diğer adı da Cayenne biberidir.
Kütahya'nın Emet ilçesinde ilk defa yetiştirildiği belirtilen ve pazar tezgâhlarında yerini alan 'gül biberi' büyük ilgi görüyor. 23 yaşında çiftçilik yaparak geçimini sağladığını belirten İsmail Çehresiz, ''İlçemiz köylerinde genelde klasik domates, biber, salatalık ve sivri biber yetiştiriliyor.
Hint yarımadasının yanı sıra Amerika'nın ekvator bölgesinde yetişen karabiber ağacına sıcak iklim ülkeleri olan Malezya, Brezilya, Endonezya ve Batı Afrika'da da rastlanabilir. Sarmaşık türünde olan bitki duvara tırmanarak yükselir ve bu şekilde büyüyerek zaman içinde meyve verir.
Bu biberden tadacak kişilerin, eğer acıya dayanıklılığı yok ise çok ciddi mide hasarlarına yol açacağı uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmiştir. Öte yandan Eylül 2014'te Jason McNabb isimli kişi, bu biberden 10.95 saniyede üç tane yiyerek yine Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
Samandağ (Antakya) Biberi yetişme şartları bakımından sadece Hatay'ın Samandağ ilçesinde ve çevresinde yetiştirilmektedir. Diğer biberlerden farkı çok acı olmasıdır. İçi damarlı ve pulludur.
Urfa biberi ise tamamen organik ve lezzetli bir acıya sahiptir.
Şemseddin Sami, biberin Türkçesinin ıssı ot olduğunu, kırmızı bibere Arnavut biberi denildiğini aktarmaktadır. Biberin Türkçesi olan ıssı ot ifadesi Kürtçede isot şeklinde telaffuz edilmektedir.
Sebzeden yapılan bir acı: Wasabi!
Bir sebzeden yapılan wasabi yapıldığı anda o kadar acı ki bir jalapeno biberinden neredeyse 100 kat daha fazla acı! Bu acılığı ise tamamen sebzeden geliyor!
Uzmanlar, biberlerin memelileri ve böcekleri uzak tutmak için acı tat geliştirdiğine inanıyor. Bu teoriye göre, lunaparktaki çarpışan arabalara binmeyi ya da paraşütle atlamayı sevdiren, heyacan arama içgüdüsü nedeniyle acı yemeye başladık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri