Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir. Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır.
Yargıtay, eft havale ile açıklamasız gönderilen paranın borç değil, borcun geri ödemesi için yapıldığını kabul etmektedir.
Peki banka havalesi dekontu delil başlangıcı sayılır mı? Açıklamasız banka havalesinin yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Ancak açıklama olan banka havale dekontları delil başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Açıklama Bölümü
Ancak transfer işleminde açıklama bölümüne kısa, doğru ve detay içeren bir açıklama yazmak çok önemli. Böylece, dekont alma işlemi sırasında gerçekleşecek aksiliklere karşı ya da dekonta daha sonra ulaşamama gibi durumlarda önceden bir önlem almış oluruz.
Bankada Yapılan Havale ve EFT İşlemlerinde Açıklama Yazılmazsa Karşı Tarafa Olan Borcun Ödendiği Anlamına Gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir. Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır.
Geri alma süreci, yanlışlıkla yapılan ödeme miktarına, yatırılan hesabın durumuna ve işlem yapan bankaya bağlı olarak değişir. Yanlış bir hesaba para gönderen kişilerin zaman kaybetmeden bankalarıyla iletişime geçmeleri gerekir. Banka, gerekli yönlendirmeleri hesap sahibine iletir.
EFT'nizi iptal etmek istediğinizde, gönderi detayları, işlem tarihi ve saat gibi bilgileri hazır bulundurmalısınız. Banka görevlisi, bu bilgileri kullanarak işleminizi iptal etmeye çalışacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, EFT alıcının hesabına ulaştıktan sonra iptali genellikle mümkün olmamaktadır.
Bu sorunu çözmenin iki yolu vardır. Paranın nerede olduğuna bağlı olarak, transferi kendiniz iptal edip yeniden başlayabilirsiniz. Eğer para alıcınıza ulaşmışsa, o zaman alıcıya ulaşıp paranızı geri istemelisiniz.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
Kural olarak havale bir ödeme aracı olup, havale belgesinde paranın borç olarak gönderildiğinin belirtilmesi gereklidir. Aksi halde gönderilen havalenin bir borcun ödenmesi amacıyla gönderildiği karine olarak kabul edilmelidir. Borç ödeme belgesi olan havale nedeni ile alacaklı olduğunu davacı ispat etmelidir.
Elden Ödenen Kiranın İspatı
Bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düştüğü için kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında makbuz almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
Hafta Sonu Yapılan Havale İptal Edilir mi? Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Öncelikle bilinmesi gereken en önemli şey açıklama kısmını boş bırakmamamız gerektiğidir. Ayrıca herkesin bildiğinin aksine açıklama kısmına sadece ''borç'' yazmış olmanız sizin bu dekont ile doğrudan icra takibi yapacağınız anlamına gelmez.
Hatasız kul olmaz. Bu hatayı çözmenin en hızlı yolu transferi sizin iptal etmenizdir. Ardından doğru adı yazarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
Şahsen tanımadığınız bir kişiye asla para göndermeyin. Dolandırıcılar bazen insanları kendilerine para transferi yapmaları konusunda kandırmaya çalışabilir. Sizden aşağıdaki sebeplerle para isteyen herhangi bir kişiye para transferi yapmayın: Doğruluğundan emin olmadığınız acil bir durum.
En hızlı şekilde bankanın müşteri hizmetleri servisine ulaşarak hatalı para aktarımını bildirmelisiniz. Gönderici de aynı bankanın müşterisi ise sorunu banka ile kolayca çözebilirsiniz. Aksi durumda ise süreç biraz daha uzayabilir. Karşı tarafın hesabı için bloke edilmesini isteyebilirsiniz.
Banka transferinin banka hesabınızda tekrar görünmesi genellikle 0–3 iş günü alır. Para biriminiz ve ödeme yöntemizle ilgili daha özel zaman aralıkları bilgisi için ödeme yaptığınız para birimini bulun.
Söz konusu işlem ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
EFT işlemi, gönderen bankadan alıcı bankaya elektronik olarak para transferi yapılmasını ifade eder. Ancak, gönderen kişi veya kurum, bir EFT işlemi başlattıktan sonra bu işlemi durdurmak veya iptal etmek istiyorsa, genellikle belirli bir süre içinde bunu yapabilir. İptal süresi ve süreç bankadan bankaya değişebilir.
Ödemenin iptalini gerçekleştirdiğiniz zaman, tüm tutar kullanıcının kartına tekrar aktarılacaktır. Ancak iptal işlemi, ödeme ile aynı gün içerisinde yapılmalıdır.
EFT iadesi için dilekçe ile talepte bulunulması gerekir. Bankanın müşteri temsilcisi aranır ve EFT yapılan para bloke edilir. Daha sonra karşılıklı iki banka görüşür ve karşı banka da kendi müşterisinden onay alarak para iadesini gerçekleştirir.
Hukukçular, hesaba gelen yanlışlıkla gelen parayı harcamanın suç olduğunu belirtiyorlar. “Banka hesabına yanlışlıkla yatan parayı harcamak, sebepsiz zenginleşmeye girer.” diyen hukukçular buna gerekçe olarak da Türk Borçlar Kanunu 72-2 maddesini gerekçe gösteriyorlar.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri