[1] Çok acıkmak.
Karnı zil çalmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok acıkmış olmak. “Bugün hiçbir şey yiyemedim, karnım zil çalıyor!”
'Karnı zil çalmak' deyimi çok acıkmış olmak anlamında. kullanılmaktadır.
Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Çok sinirlenmek ve bunu görsel açıdan oldukça fazla belli etmek söz konusu olduğunda küplere binmek deyimi kullanılmaktadır. Böyle durumlarda kişi etrafına inanılmaz sinirlenir, bağırıp çağırır ve hatta yüzü kızarır. Böylesi bir öfke derecesini anlatmak adına bize küplere binmek deyimi değerlendirilmektedir.
Dişini tırnağına takmak deyimi çok çaba harcamak anlamına gelir. Yani bu deyimi hak eden kişiler son derece çalışkan olarak bilinirler. Doğal olarak fişini tırnağına takan kişiler birçok konuda yoğun çaba harcamaları ile bilinirler.
Damlaya damlaya göl olur atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Deyim. [1] Her hangi bir konuyu uzatmak ve o konuda sonuca ulaşamamak.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Kendisini ilgilendirmeyen birtakım işlere karışmak burnunu sokmak deyiminin karşılığıdır. Özellikle bir kişi ya da kişilerin karışmaması gereken olayların içine girmesi bu deyim üzerinden değerlendirilir.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.
Fiskos etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birilerinin bulunduğu bir yerde birkaç kişi gizlice ve alçak sesle konuşmak.“Utanmıyor musunuz bu kadar kişi içinde fiskos etmeye?”
Parmağı ağzında kalmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ağzı kulaklarına varmak deyimi en çok kullanılan deyimlerden bir tanesidir. Halk arasında bilinen bu deyim beklenmeyen bir olay karşısında çok sevinmek anlamı taşır. Mutsuz olduğu bir zamanda gelen bir habere çok sevinmek anlamında da kullanılabilir.
Kuşkulanmak, kendisine zarar geleceğinden şüphe etmek.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dirsek çürütmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İnsanlar kendi aralarında her zaman ciddi konuları konuşmazlar. Bazı zamanlarda havadan sudan ya da oradan buradan konuşarak vakit geçirirler. Üstelik geçirilen bu vakit bütün konuşmacılara hoş dakikalar yaşatır. İşte bu durumları anlatabilmek için çene çalmak deyiminden faydalanılır.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
Başına çorap örmek deyimi planlayarak yahut gizli bir şekilde karşısındaki kişilere zarar veren kişilerin yaptığı işler için kullanılan bir deyimdir. Başına çorap örmek deyimi sonu belirsiz işlere karıştırmak kişiyi zorlanacağı şekilde mağdur etmek anlamına gelmektedir.
korumak,göz kulak olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri