Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür.
Noterde aracınızı trafiğe çıkartmak istediğinizi dile getirmeniz ve belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir. Ayrıca aracı trafiğe sokmak için içinde bulunduğunuz yılın çekme belgesi olan aracı trafiğe sokma bedelini ödeyip plaka kağıtlarını teslim etmeniz.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Araç çekme belgesi almadan önce noterde aracın üzerine herhangi bir haciz, yaptırım vb. durumların olmaması durumuna da dikkat edilmesi gerekir. 2023 yılı itibari ile noterden alınacak olan araç çekme belgesinin bedeli 125 TL civarındadır.
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için araç üzerinde bulunan çekme belgesinin kaldırılması gerekmektedir. Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir.
Noterden Plaka Basım Talep Belgesi'ni teslim aldıktan sonra Şoförler Odası'na giderek araç için plaka çıkarmalısınız. Son olarak aracın trafiğe çıkarıldığını bildirmek ve motorlu taşıtlar vergisini ödemek için vergi dairesine gitmelisiniz.
Çekme belgesi bulunan bir araç, trafiğe çıkmadığı için trafikte olan tüm araç sahiplerinin ödemesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Zorunlu Trafik Sigortası'ndan muaf tutulur.
Çekme belgesi kısaca aracınızı kullanım dışı bıraktığınızı, yani trafikten çektiğinizi, Trafik Müdürlüğüne bildirmenizi sağlayan resmi bir belgedir. Çekme belgesi aldığınız bir araç için araç vergisi ödemeniz veya sigortanızı yenilemeniz gerekmez.
Araç çekme belgesi almak için eskiden herhangi bir Trafik Şube Müdürlüğüne müracaat ederek borcu yoktur belgesini teslim etmek yeterliydi. Ancak, yapılan birtakım düzenlemeler çerçevesinde artık borçların ödenmesinin ardından araç plakası ile birlikte notere gidilerek araç çekme belgesi talep edilebiliyor.
Noterde satış işlemi yapılırken aracın sigorta bilgileri kontrol edilmez ve aracın sigortasının olmaması satışına engel değildir.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın eksik, bozuk ve çalışmayan bir yeri var ise tamir yapılması gerekir. Tamir işlemleri tamamlanıp eksikler giderilince araç muayeneye sokulur. Araç muayeneden geçtikten sonra muayene istasyonundan verilen belge ile notere gidilir.
E-Devlet ile Araç Muayene Tarihi Sorgulama
İlk adım olarak E-Devlet şifresi veya mobil imza ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra "Araçlarım" bölümüne gidilerek araç bilgileri seçilir. Bu bölümde aracın son muayene tarihi ve geçerlilik süresi gibi önemli bilgilere ulaşmak mümkündür.
TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkamaz. Bu araçlarla trafiğe çıkmak ise para cezasına ve ehliyet ceza puanına sebep olur. Aldığınız ikinci el hasarlı aracınızın tekrar trafiğe çıkabilmesi için üzerindeki çekme belgesinin kaldırılması gerekir.
Sayın meslekdaşım; hacizli aracın noter satışı mümkün ve geçerlidir. Noter satışı sırasında alacaklı bu durumu bildiğinden hacze konu alacağı da kabullenmiş demektir.
Ancak tüm dünya genelinde araç yapımına dair belirlenmiş standartlar vardır ve bunlar yerine getirilmediği takdirde aracın trafiğe çıkması mümkün değildir. Tescil onayı almayan el yapımı araçlar, sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.
Yeni araç alımlarında aynı gün içerisinde başlatılması gereken araç sigortaları, ikinci el araç alımlarında 15 günlük bir süre zarfında tamamlanmalıdır. Bu süre zarfında sigorta işlemlerini başlatmayan kullanıcılar yasal yaptırımlara maruz kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri