Eserde birinci ve ikinci bölümler hâkim bakış açısıyla ve üçüncü tekil kişi tarafından aktarılır. Hatıra defteri ise ben anlatıcı tarafından nakledilir. Son bölümde tekrar hâkim bakış açısına dönülmüş ve Zehra ile ilgili gelişmeler üçüncü kişi ağzından verilmiştir.
Oldukça etkileyici bir roman olan acımak kitabının ana fikri acımak duygusunu doğru yerde ve doğru zamanda ortaya çıkarmamız gerektiğini vurgulamıştır. İnsanların eşlerini başarıda veya başarısızlıkta en önemli faktör olduğunu açıklamaktadır.
Reşat Nuri Güntekin tarafından 1928 yılında yayınlanan Acımak romanının konusu; zorbalık görerek, kötü şartlarda büyüdüğü için acıma duygusundan yoksun bir öğretmenin babasının ölümü ardından babası hakkındaki gerçekleri öğrenmesidir. Zehra genç ve yetenekli bir öğretmendir.
Mürşit Efendi : Zehra'nın babasıdır. Duygusal. temiz kalpli, saf, çalışkan, iradeli, aynı zamanda sözüne sadık, dolandırıcılığı, yalan söylemeyi sevmeyen bir insandır.
Reşat Nuri Güntekin'in Acımak sosyal roman türünde yazılmış bir eserdir.
İlgili 29 soru bulundu
İstanbul'a varır. Eski komşuları Vehbi Bey kendisini karşılar. Niçin daha önce gelmediğini, babasının 'Zehra, Zehra' diye öldüğünü söyler. Eve vardıklarında babasının başında birkaç kadın vardır.
Acıma, bir insanın, güç durumda olan veya herhangi bir yönü bakımından belirgin bir eksikliği olan canlılara veya varlıklara karşı beslediği bir duygudur. Bu his üzüntü, şefkat ve sevgi kavramlarının oluşturduğu karmaşık bir duygudur.
Acımak, adlı eserde Reşat Nuri Güntekin' in yarattığı Zehra öğretmen, öğrencileri için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayan, ikinci anne denilebilecek özellikte biridir. Fakat acıma duygusundan yoksundur. Zaafa, çirkinliklere tahammülü yoktur.
Acımak Türk edebiyatı klasikleri denilince akla ilk gelen eserlerdendir. 1928 yılında basılan ve Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Acımak, çok çabuk bitebilecek kısa soluklu bir roman.
Ziyaretin asıl amacı Zehra'nın babasının hasta olduğunu haber vermektir. Maarif Müdürü Tevfik Bey ve Şerif Hayri Bey, Zehra'nın yanına birlikte gider.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Reşat Nuri Güntekin'in 1928'de yayınlanan romanı yazıldığı dönemin konularını işler. Kendisi de görevleri nedeniyle Anadolu'da bulunmuş olan yazar romanındaki karakteriyle gördüğü sorunlara değinir.
Damga, Reşat Nuri Güntekin tarafından 1924 yılında yazılmış kısa romanlardan biridir. Türk edebiyatının sevilen eserlerinden biridir. Ağırlıklı olarak Osmanlı'nın son yıllarını anlatan bir romandır. İkinci Meşrutiyet'in ilanından hemen sonraki yaşamı anlatır.
Marabet kelimesi eski Ermenicede yer alan bir kelimedir ve rahibe anlamına gelmektedir.
Acımak, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayınlanan, 1985 yılında televizyon dizisi olarak da senaryolaştırılan romanı. 1. KİTABIN KONUSU: Bir öğretmenin geçmişte babası ile ilgili yaşadığı kötü anıları, babasının günlüğünü okuduktan sonra babası ve kendi hayatı ile ilgili gerçekleri öğrenmesini konu alır.
☞Sorular Ve Cevaplar;
~> Zehra'nın çocukluğu nerede geçmiştir? ~ Beylerbeyi'nde eski bir yalıda geçmiştir.
Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından uyarlanan, 1985 yapımı dizi. Zehra ilk görev yeri olan Kütahya'ya gidiyor ve kısıtlı imkanlar ile okulu onartıyor. Zehra İstanbul'a vardığında babasının ölmüş olduğunu öğrenir.
Merhamet kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında ise “Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma” şeklinde tanımlandığı görülmektedir.
Yüreği (içi) parçalanmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok acımak, karşılaştığı bir durum sebebiyle çok üzüntü duymak.
Evet acımak, merhamet hatta sevgi dolu olmak günahtır. İnsanlara, hayvanlara ve doğaya karşı duyarsız olmak, gaddar olmak, kin duymak sevaptır.
Reşat Nuri Güntekin'in, 1927 yılında yayımlanan bu eseri, çevresinde çirkinliği ve taş kalpliliği ile tanınan ve bu yüzden bir film kahramanı olan yapay insan "Homongolos" adı yakıştırılan Ziya ile güzel ama şımarık Sara'nın bir sahil kasabasında karşılaşmalarını ve sonrasında yaşananları konu alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri