Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir. Bu eserde Recaizade Mahmud Ekrem'in yazdığı Zemzeme adlı eserindeki düşünceleri eleştirmek amacıyla yazılmıştır.
"Lügat-ı Naci" adıyla bir sözlük ile "Heder" ve "Musa Bin Ebi'l-Gazan" adında oyunlar kaleme alan Muallim Naci'nin başlıca eserleri arasında şiir türünde, "Ateşpare", "Şerare", "Füruzan", "Sümbüle", "Yadigar-ı Naci", eleştiri türünde "Muallim", "Demdeme I", Demdeme II", Demdeme III" ve "Yazmış Bulundum", anı türünde " ...
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir.
Demdeme Eseri Konusu
Demdeme, Recaizade Ekrem'in yazdığı Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek için yazılmış olan bir eserdir. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı bu eserler, Menemenlizade Tahir'in Elhan adı verilen şiir kitabı için yazmış olduğu önemli eserlerdir.
Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış eleştiri türündeki eseri.
İlgili 27 soru bulundu
Eleştiri türü bilimsel yazılar sınıfında değerlendirilmektedir.
(ﺩﻣﺪﻣﻪ) i. (Ar. demdeme; ses taklidi k.) 1. Hiddetle kükreme, hiddetli söz söyleyip azarlama: Köpürür her köşeden demdeme-i dîv-i memât (Tevfik Fikret).
Demdeme ve Zemzeme adlı eserlerde cereyan etmiştir. Eski-yeni edebiyat tartışması da denir. Zemzeme sözlük anlamı: Şırıltı; mecazî anlamda ise nağmeli ve uyumlu söz anlamına gelmektedir. Demdeme sözlük anlamı: Hoşa gitmeyen sözler; hiddetli gürültülü ses.
Talim-i Edebiyat eserini türü Düz Yazı 'dır. Bu eser Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır.
Takdir-i Elhan: (eleştiri) Yazarın şiirle ilgili görüşlerini yer aldığı Zemzeme adlı şiir kitabının önsözüne koyduğu eleştiri türündeki bir eserdir; yazar bu eserinde kafiyenin kulak için olduğunu savunmuştur.
"ZEMZEME, DEMDEME"
Zemzeme sözlük anlamı olarak, şırıltı; mecazî anlamda ise nağmeli ve uyumlu söz anlamına gelmektedir. Demdeme sözlük anlamı ise;hoşa gitmeyen sözler; hiddetli gürültülü ses manasına gelmektedir. ESKİ YENİ TARTIŞMASI Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir.
Zemzeme eseri Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır. Demdeme eseri ise Muallim Naci tarafından kaleme alınmış eserdir.
Araba Sevdası'ndan sonra yayımlanan Şemsa ise anı-hikâye türünde bir eserdir ve yazarın en çok üzerinde durduğu hastalık(verem) ve ölüm konuları üzerine kurgulanmıştır.
Gazel, şarkı, kıt'a, rubai ve benzeri divan tarzındaki şiirlerini toplayan “Şerrare” adlı kitabını 1884'te yayımladı.
Muallim Naci'nin Edebi Kişiliği
Tanzimat sonrası Türk edebiyatının ikinci kuşağı içerisinde yer alan şair, yetişme tarzı ve zevk bakımından klasik edebiyat (Divan edebiyatı) anlayışı dairesinde yer almaktadır.
Muallim Naci, divan edebiyatı anlayışını savunmuş, eski edebiyat ile yeni edebiyat mücadelelerinde eski edebiyat taraftarlarının lideri olmuştur.
Recaizade Mahmut Ekrem
Batılı anlamda bir edebiyat nazariyesi kitabı olarak kabul edilen Ta'lim-i Edebiyyat'ın bir ders kitabı olmasından ziyade *bir hareket noktası* olarak önemli oldugˆunu belirten Tanpınar, Arap'ın bedii, beyanı ve belagatiyle ilk hesaplas¸mamızın onunla bas¸ladıgˆını söyler.
Talim-i Edebiyat, modern edebiyat kuramı ile geleneksel belâgati harmanlayan bir anlayışla yazılmıştır. Dört bölümden oluşan eserin ilk iki bölümü yenilikçi bilgiler içerirken diger iki bölümü Klâsik Türk edebiyatından tevarüs eden söz ve anlam tekniklerini kapsar. Eserin sonunda bir de “hatime” vardır.
Kafiye göz için değil, kulak içindir ilkesi benimsenir; kafiye, ahenk unsuru olarak eli alınır. Şairler, mısra bağımsızlığı anlayışına ve ifadenin bir beyitte bitmesi geleneğine karşı koyarlar.
Şiirlerinde romantizmin, tiyatrolarında ise klasisizmin etkileri görülmekte iken romanlarında ve öykülerinde realizmin etkisi görülmüştür.
Bu açıdan bakılınca tartışma sanki Malumatın göz için, Recaizade M. Ekrem'in kulak için kafiyeyi savunduğu bir tartışma intibaını uyandırmaktadır.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem'in şiir kitabının (1885) adıdır. Arapça kökenli Zemzeme kelimesi; “melodi, mırıltı, nağme, hoş ses” gibi anlamlara karşılık gelmekte. Zemzeme, üç kitap olarak yayımlandı; Recaizade Mahmut Ekrem'in yeni bir anlayışla yazılmış şiirlerini kapsar.
Ekrem, R. M. (1886). Takdir-i Elhan. İstanbul: Dersaadet, Mahmud Bey Matba'ası. Ekrem, R. M. (1887).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri