Bunun anlamı şudur: İnsan için anlamın üç kaynağı vardır, yahut şöyle diyebiliriz, insan üç farklı tipteki anlamı üç farklı kaynaktan edinir: 1. Tabii Delalet (Delâlet-i Tabiiyye): Tabii bir olgunun kendi dışında ikinci bir anlama gelmesidir. Tabii delâlet söz ile yahut başka bir nesne yardımıyla olabilir.
Tabii Delâlet. Aklın dâl ile medlûl arasında tabii yani biyolojik, fizyolojik veya psikolojik bir alâka görerek ilki hakkındaki bilgiden ikincinin bilgisine ulaşmasıdır.
Delalet, sözlü (lafzi) ve söz-dışı (gayr-ı lafzi) olmak üzere ikiye ayrılır. Belagat ilmi bunlardan sözlü delaletin vaz'i, yani (dil ile ilgili toplumsal) uzlaşıya dayalı kısmı ile ilgilenir. Belagat ilminde sözlü ve uzlaşıya dayalı (lafzi vaz'i) delalet üç kısma ayrılarak incelenir: mutabakat, tazammun ve iltizam.
Söz ile anlam arasındaki bağlantıya delâlet denir. Bir sözcüğün okunduğu ya da söylendiği zaman beyinde canlandırdığı anlamdır.
İzmirli İsmail Hakkı mantık konularına eğilen bir ilim adamı olarak eserlerinde delâlet bahsine yer vermiştir. Delâleti; “bir şeyin bir hale dönüşmesidir ki onu iyi bilmek sonrasını da bilmeyi içerir.” Şeklinde tanımlamıştır.
İlgili 15 soru bulundu
b) Tabî'î delâlet (=doğal delâlet): Zihnin gösteren/işaret eden ile gösterilen/işaret edilen arasındaki psikolojik, fizyolojik bir ilişki aracılığıyla bir bilgiye ulaşmasıdır: Bir insanın “Off!” demesinin onun sıkıldığını, “Ah!” demesinin acı çektiğini göstermesi gibi.
Delalet kelimesi anlamı itibariyle merak uyandıran bir kelimedir. Kılavuz, iz, işaret manasına gelmektedir. Delalet cümle içerisinde bir örnek aşağıda verilmiştir. - Arkadaşlarımdan birinin delaletiyle borçlarımı teker teker ödedim.
Arapça sözcük, dalla fiilinin mastarıdır ve dalalet şeklinde kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “Doğru yoldan ayrılma, sapkınlık, sapınç” gibi anlamlara gelen kelime, genellikle “delalet” şeklinde kullanılmaktadır ve bu kullanım yanlıştır. Bu nedenle yazı dilinde dalalet kelimesini delalet şeklinde kullanmamalıyız.
DELALET KELİMESİNİN ANLAMI
Kılavuzluk anlamına gelen bir kelimedir. Ayrıca eskiden mecazi anlamda iz, işaret anlamında kullanılırmış. Bu kelime genellikle dalalet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı delalet şeklinde olmalıdır.
SIKÇA KULLANILAN HUKUK TERİMLERİ
Delalet etmek: Göstermek, kanıtlamak.
Dalalet veya sapkınlık, yerleşik inanç veya geleneklerle, özellikle de bir kilise veya dini örgütün kabul edilen inançlarıyla güçlü bir şekilde çelişen herhangi bir inanç veya teoridir.
Sübût; sabit olma, tahakkuk (gerçekleşme) ortaya çıkma, doğru çıkma, sahih olma, vukû bulma, var olma anlamlarına gelir. Zann; bir şeyin doğruluğuna ve gerçekliğine dair yarıdan (% 50'den) fazla ihtimal vermektir.
delalet / delâlet / دلالت / دَلَالَتْ
Delil olmak. Yol göstermek. Kılavuzluk.
İbarenin delâleti veya İşaretin delâleti ile sabit bir hüküm, nassın delâleti ile sabit bir hükümle tearuz ederse, ilk ikiden biri ile sabit hüküm tercih edilir.
Hüküm bildiren cümleler için kullanılan mantık terimi. Lafzın sözde zikri geçmeyen mânaya delâlet etmesini ifade eden usûl-i fıkıh terimi.
Nassın delaleti; lafzın, nassta belirtilen duruma ait hükmün, inceleme ve ictihata bulunmaya ihtiyaç duyulmaksızın ve sırf dil unsuruna dayana- rak anlaşılabilen illeteki müştereklik sebebiyle, nassta belirtilmeyen du- rum hakkında da sabit olduğunu göstermesidir.
Sözlükte “yol gösterme, kılavuzluk etme” anlamına gelen delâlet kelimesi dil ve edebiyat, mantık, cedel, fıkıh usulü gibi ilimleri yakından ilgilendiren ve söz, davranış, yazı, hareket, durum gibi herhangi bir şeyin belli bir bilgi, anlam ve hükümle bağlantısını ifade etmek üzere müştereken kullanılan bir kavramdır.
ehl-i gaflet ve dalalet / ehl-i gaflet ve dalâlet
Âhirete ve Allah'ın emir ve yasaklarına karşı duyarsız ve hak yoldan sapmış kimseler.
Sözlü Tabiî Delâlet: Misal, ödevini okumayan arkadaşlar var içimizde. Ben, “Ah!” dedim. Buradaki “ah” ifadesi, benim üzülmemi ifade ediyor. Buna sözlü tabiî delâlet denir.
Dinî inanış ve yaşayış konusunda hak yola ulaşmayı ifade etmek için hidayet kelimesi kullanılırken hak yoldan ayrılmayı nitelemek için ise dalalet kelimesi kullanılır.
dalalete düşmek ne demek? Doğru yoldan ayrılmak, sapkınlık etmek.
Peygamber zamanında insanlar mümin, kâfir (müşrik) ve münâfık diye üç ayrı gruptu. Müminler ehl-i İslâm, kâfirler ve münâfıklar ehl-i dalâlet olarak tanımlanmıştır. Bunlar için Rasûlullah, "Ben onlardan uzağım, onlar da benden " buyurmuştur. Bunlar ayrıca "siyah yüz sahipleri" diye tanımlanır (Âlu İmrân, 3/106).
Kat'îlik ve zannîlik nassdan çıkarılan anlamla (hükümle) ilgili ise delâlette kat'îlik ve zannîlik söz konusu olur. Nassdan çıkarılan anlam kat'î ise, buna delâleti kat'î nass/mana denir; eğer çıkarılan anlam zannî ise, buna da delâleti zannî nass/mana denir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Latince kökenli olan bu kelime, Türk Dil Kurumu'nun ifadesine göre "Köklü, kökten, temelli" manalarına gelmektedir. Bu kelime, bu anlamlarının yanı sıra "bilimde, dinde, siyasette esasa dönük yenilikler yapma eğiliminden yana olan" anlamlarını da kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri