Nuh Peygamberden sonra gelen Hz. Hud Peygamber Ad Kavmine gönderilmiştir. Bu Kavim Hz. Hud'u dinlemediği ve sürekli sapkınlıklar yaptığı için Allah (c.c) tarafından helak edilmiştir.
Hz. Nûh'tan sonra yaşamış olan bu kavme, peygamber olarak Hz. Hûd gönderilmiştir.
Âd Kavmi veya Ād (Arapça: عاد), İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da geçen ve Nuh kavmi gibi Allah'ın gazabına uğrayarak yok olan eski bir Arap kabilesidir. Kavmin atası olan Âd, Nuh'un torunlarından Avs'ın oğludur. Avs'ın babası İrem, onun babası Nuh'un oğlu Sam'dır.
Kendi yaptıkları putlara taparak Nuh tufanından sonra putperestliği çıkaran kavim oldu. Zenginliklerinin kibrine kapılarak kendilerine gönderilen peygamber olan Hud'u yalanladılar. Bu sebeple Allah onları cezalandırarak helak etti. Ad kavminin helak olduğu Kuran'ı Kerim'de pek çok ayette geçmektedir.
Hz. Hûd döneminde Âd kavminin lideri Şeddâd'tır. Temel hedefi, yeryüzündeki bütün insanları kendisine boyun eğdirmektir.
İlgili 30 soru bulundu
Semûd kavmi çok şiddetli bir depremle helâk edildi. Âd halkı ise dehşetli bir kasırga ile yok ediliverdi. Allah o kasırgayı ardarda yedi gece, sekiz gün onların üzerine gönderdi.
Hud, Hz Nuh'tan sonra, Hz. İbrahim'den önce yaşamıştır. O'nun yaşadığı dönem hakkında bilgi veren kitabeler, M.Ö. 1800 yıllarında yaşadığını işaret etmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de kavim genellikle “topluluk” mânasında 383 yerde ve tekil olarak geçmektedir.
Hz. Hud, Sam'ın torunlarından birisidir. Ahkaf bölgesinde doğan ve büyüyen bu peygamber, Ad kavmini Allah'a iman etmeye çağırmıştır. Ad kavmi toplamda 23 kabileden oluşan bir Arap kavmiydi.
Allah'a meydan okuyan Nemrud'un burnundan başına giren bir sivrisinek tarafından öldürüldüğü kabul edilir.
150 sene yaşayan Hûd (Sa'lebî, s. 50), kavmi helâk olduktan sonra bir rivayete göre kendisine inananlarla birlikte Mekke'ye gidip yerleşmiş ve orada vefat etmiş, Kâbe ile zemzem arasında Hicr'e defnedilmiştir (Ezrakī, II, 134; İbn Kuteybe, s. 28).
Bazı İslam kaynakları Hûd peygamberin 150 sene ömür sürdüğü ve peygamberlik yaptığı dönemin yaklaşık olarak MÖ 2400 civarında olduğunu belirtir.
İrem (Arapça: إرَم), Kur'an'da Ahkâf adıyla anılan, Yemen ile Umman arasında bulunan, katlı evleri, muhteşem sarayları ve meşhur İrem bağlarıyla anılan bir şehirdir.
Sâlih'in (el-A'râf 7/73; en-Neml 27/45), kavminin en itibarlı ailesine mensup olduğu rivayet edilir. Şeceresi İslâm kaynaklarında Nûh oğlu Sâm oğlu İrem oğlu Âmir (Âbir) oğlu Semûd oğlu Hâzir oğlu Ubeyd oğlu Mâşih (Mâsih) oğlu Esif (Âsif) oğlu Ubeyd oğlu Sâlih şeklinde Hz.
Recfenin çok gürültülü ve dehşet verici bir sarsıntıyı ifade etmesinden ve Hicaz'da özellikle Medâinüsâlih denilen bölgedeki volkanik arazi yapısının varlığından hareketle Semûd kavminin volkanik bir patlama sonucunda helâk olduğunu söyleyenler de vardır (Muhammed Esed, I, 288).
Hz Nuh'un as oğlu Kenan isyan etti ve suda boğuldu. Oğullarından üçü; Sâm, Hâm ve Yâfes, babalarıyla birlikte gemiye bindiler. Hâm, gemide eşiyle birlikte olunca Nuh as ona kızıp beddua etti. Bunun sonucunda onun soyunu Hak Teâlâ, kara eyledi.
Bu olaydan sonra Allah; Lût peygamberin ailesiyle beraber şehirden uzaklaşmasını istemiş, bu arada hiç arkasına bakmamasını, eşinin de helâk olacağını bildirmiştir ve neticede Lut peygamberin eşi de Lût kavmiyle yok edilmiştir.
Ad Kavmi Allah'ın (c.c) kedilerine verdiği sonsuz nimetler karşısında şükretmek yerine azgınlık ve taşkınlıklar yapmışlardır. Allah'ın (c.c) kendilerine göndermiş olduğu peygamberi reddederek bunun yerine kendi yaptıkları putlara tapmışlardır. Zalimlikler yapmış, insanlara çeşitli eziyetlerde bulunmuşlardır.
Nuh tufanından sonra yeryüzünde helak olan ilk kavim olma özelliği taşımaktadır. - Nuh Kavmi: Nuh peygamberin kavmidir.
HELAK EDİLEN KAVİMLER NEREDE YAŞIYORLARDI? Arap toprakları olarak bilinen Bilâdü'l-Arap'ta Âd, Semûd ve Şuayb kavimlerinin helaki, Sebe kavmini perişan eden Arim Seli, Ashâbu'l-Uhdûd Hadisesi ve Fil Olayı meydana gelen helak hadiseleridir.
Tevrat'taki anlatıma göre bölge halkı gökyüzünden yağan kükürt ve ateşle helak edilmişti.
Büyük peygamberler arasında sayılan, kendisine inanmayan kavmi tûfan ile helâk edilen peygamber. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Kur'ân-ı Kerîm'de bazı peygamberler için kullanılan bir tabir.
Yemen'de bulunan Âd kavmine gönderilen peygamber. Nûh aleyhisselamın oğlu Sâm'ın neslindendir.
Peygamber Efendimiz (asm) ferman etti: “Dur! Sabit ve sakin ol ey dağ! Zira üzerinde nebî, sıddîk ve şehitler var.” Onun böyle demesiyle dağın titremesi geçti ve deprem durdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri