IS-LM modeli, mal ve para piyasalarındaki faiz oranı ile reel çıktı arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. IS ve LM doğrularının kesişme noktası, Genel Denge olarak adlandırılır. Bu noktada tüm ekonominin mal ve para piyasalarında eşzamanlı olarak eşitlik söz konusudur.
IS-LM modeli kısa dönemde “Mal ve Para Piyasaları” arasındaki etkileşimi gösterir. IS-LM modeli “faiz oranı” ile “reel çıktı” arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. Ekonomide kısa dönem incelendiğinden “Fiyat Düzeyi” sabit kabul edilir.
Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
Para piyasasının dengede olduğu (reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu) faiz ve reel gelir düzeylerini gösteren eğriye, LM eğrisi denir.
IS (Investment – Saving) Modeli
Farklı faiz oranlarındaki denge üretim düzeylerini (mal piyasasının dengede olduğu faiz oranı ve reel milli gelir düzeylerini) gösteren eğriye, IS eğrisi denir.
İlgili 42 soru bulundu
IS eğrisi, farklı faiz düzeylerinde mal piyasasında dengeyi sağlayan milli gelir düzeylerinin geometrik yeridir. Mal piyasasında denge, tasarruf yatırım özdeşliği ve/veya toplam harcama ve milli gelirin birbirine eşit olduğu noktada sağlanır.
IS-LM modeli, mal ve para piyasalarındaki faiz oranı ile reel çıktı arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. IS ve LM doğrularının kesişme noktası, Genel Denge olarak adlandırılır. Bu noktada tüm ekonominin mal ve para piyasalarında eşzamanlı olarak eşitlik söz konusudur.
* i= (k/h)Y-(1/h)M/P LM denklemindeki (k/h) oranı LM eğrisinin eğimini verir. Bu durumda k ne kadar büyük ve h ne kadar küçük ise eğim o kadar büyür ve LM o kadar dik olur. LM eğrisi pozitif eğimlidir. LM eğrisinin konumu reel para arzına (M/P) bağlıdır.
Toplam hasıla do˘gal ürün düzeyinin üzerinde olaca˘gı için ekonomik genis- leme fiyatlar üzerinde baskı yapar ve fiyat genel düzeyi artar. Fiyat genel düzeyinin artması LM' i etkiler. Fiyat genel düzeyi arttı˘gı için reel para arzı azalır ve LM e˘g- risi sola kayar.
Ödemeler Dengesi Eğrisi, BP: Cari hesap (dış ticaret hesabı) ile sermaye hesabı toplamını sıfır kılan hasıla-yurtiçi faiz haddi bileşimlerinin geometrik yerini gösteren pozitif eğimli eğriye ödemeler dengesi eğrisi denir.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Yine Merkez Bankası tarafından belirlenen kısa vadeli faiz oranları ise bankaların para yaratma sürecini etkileyen en önemli unsurdur. Faiz oranı arttığında bankalardan kredi almak daha maliyetli hale gelir. Bu durumda, insanlar borç almak istemez ve bankalar daha az kredi verir. Dolayısıyla da para arzı azalır.
Para talebi önemli bir olgudur. Bir ekonomi de para talebi çok yükselirse ülkede faiz oranı düşüşe geçer fakat enflasyonunda ters orantıyla yükselişi gözlemlenir. Eğer para talebi azalırsa bu sefer faizde bir yükseliş enflasyonda da o denli bir düşüş görülür.
Likidite tuzağı eğrisi, toplam talebin faiz oranlarına göre düşük olduğu bir çizgi olarak çiziliyor. Buna göre; Grafiğin yatay ekseni faiz oranlarını temsil ediyor. Bu eksende genellikle nominal veya merkez bankası politika faiz oranları yer alıyor.
Toplam Talep Eğrisi (Aggregate Demand, AD Eğrisi): Ceteris paribus (diğer etkenler sabitken), fiyatlar genel düzeyi (P) ile reel GSYH (Y) arasındaki negatif ilişkiyi yansıtır. Yani, talep açısından bakıldığında bir ekonomide fiyat düzeyi arttıkça talep edilen mal ve hizmetler azalır.
Talep eğrisinde bir değişme yokken arz eğrisi sağa kayarsa başlangıç fiyatında bir arz fazlası ortaya çıkar, fiyat düşer, miktar artar.
Sonuç olarak, para tabanı, dolasımdaki para artı rezervler olarak tanımlandı˘gı için rezervlerdeki artıs para tabanını artırır. Vadesiz mevduatlar arttı˘gı için para arzı da artar.
Para arzının azalması, faiz oranlarının yükseldiğini göstermektedir. Buna bağlı olarak fiyatlar ile üretimin ise azaldığı görülebilmektedir. Dolayısıyla para arzının azalması, işsizliğe ve hatta üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına sebebiyet verebilmektedir.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Lümen birimi, insan gözünün algıladığı ışık miktarını ifade eder. Daha spesifik olarak, bir lümen, bir ışık kaynağından bir saniyede yayılan ışığın toplam miktarını ifade eder. Lümen birimi, adını İngiliz fizikçi ve matematikçi Thomas Young ve İskoç fizikçi James Clerk Maxwell'den almıştır.
Merkez Bankası'nın piyasadan tahvil satın alıp karşılığında piyasaya para vererek, nominal para stokunu arttırmasına genişletici para politikası denir. Merkez Bankası bu yolla faizi düşürerek, yatırım harcamalarını tetikleyip toplam talebi ve bu yolla gelir düzeyini arttıracak ve işsizliği azaltacaktır.
Para talebi, kişilerin, servetlerini ne oranda likit varlıklar (nakit, mevduat gibi) cinsinden tutmak istedikleri ile alakalıdır. Para talebi hangi faktörlere bağlı olarak değişir? Para ve maliye politikalarının etkin olup olmayacağı, bu soruya verilecek cevaba bağlıdır.
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
Faiz Artarsa Borsa Düşer mi? Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri