Çay olarak tüketilen ada çayı yaprağı da yağı gibi antiseptik özelliğe sahiptir. Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, özellikle gaz söktürücü olarak tüketildiği yaygın olarak bilinir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen ada çayı, kolik tedavisinde de kullanılır.
Sindirim sistemi rahatsızlıklarında oldukça etkili olan ada çayının gaz söktürücü ve ishal kesici etkisi olduğu da bilinir. İçeriğinde bulunan östrojen benzeri maddeler yardımıyla kadınlara menopoza bağlı terleme gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.
Adaçayının gün içinde fazla tüketilmesi karaciğer fonksiyonlarını etkiler. Bazı adaçayı çeşitlerinin içinde thujone maddesi yer alır. Bu madde ise vücuda uzun süre alındığında karaciğer ve sinir sistemini bozmaktadır. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi vurgulanır.
Adaçayı, hazımsızlık problemlerine yardımcı olduğundan sabah aç karna içilebilir. Gün içinde kahvaltının yanında ya da ara öğünlerde tercih edilebilir. Öğünlerden sonra adaçayı içmek hazma yardım eder. Uyku problemi yaşayanların akşam yemeğinden sonra ada çayı içmesi uykuya dalmayı kolaylaştırabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Adaçayının uyku getirme veya uyku kaçırma gibi özellikleri yoktur. Ancak yapılan bazı araştırmalar sonucunda, adaçayının içerdiği bazı bileşiklerin, merkezi sinir sistemini rahatlattığı ve bu sayede daha kaliteli bir uyku sağladığı gözlemlenmiştir.
Limonlu adaçayı tüketimi detoks etkisi yaratmaktadır. Uyku düzenini sağlamada, daha enerjik histe olunmasına iyi gelir. Limonlu adaçayı içildiğinde vücuttan toksinlerin atımı daha hızlı olur. Cilt problemi oluştuğunda limonlu adaçayı tüketimi fayda sağlar.
Adaçayı içerdiği rosmarinik asit sayesinde mide ve bağırsak spazmlarını önler, ishal ve gastritle savaşır. Sindirim sistemine iyi gelir, mideyi rahatlatır.
Bunun nedeni, ada çayının içeriğinde bulunan bazı bileşenlerin, özellikle linalool ve kampfer gibi uyarıcı etkileri azaltabileceği düşünülmesidir. Bu nedenle, ada çayı, gece geç saatlerde içildiğinde veya uyumadan önce içildiğinde uykuya yardımcı olabilir.
Ada çayı adet söktürücü etkiye sahiptir. Ada çayı, östrojen hormonunu uyararak adet döngüsünü düzenler.
Adaçayı Cildi Besler
Kafur bileşeni, sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesini destekler, yaşlanma belirtilerini yavaşlatıp kırışıklık oluşumunu azaltmada yardımcıdır. Adaçayı, uçukların ve yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Bu aromatik çay, cilde zarar verebilecek bakteri ve mantarları da önler.
- Küçük çocuklar için uygun değildir. Fakat çok az miktarlarda yemeklere karıştırılıp verilebilir. - Tansiyon yükseltici etkisi olduğundan özellikle tansiyon hastaları adaçayı tüketiminden uzak durmalıdırlar. - Kalp çarpıntısı yaşayabilen bireylerde, devamlı ilaç tüketmek durumunda olanlarda adaçayı tüketilmemelidir.
Ada çayı, en çok çay olarak demlenerek tüketilir. Bunun için bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş ada çayı ekleyin ve demlenmesi için 5-6 dakika bekleyin.
Suyun içine kurutulmuş adaçayını ekleyin. Bardağın üzerini kapatıp 5 ila 7 dakika demlenmeye bırakın. Dilerseniz 1 dilim limon veya bal ile tatlandırabilirsiniz.
Adaçayı, vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkili bir bitkidir. İçeriğindeki antifungal özellikler sayesinde mantar enfeksiyonlarını yok etmeye yardımcı olur.
Adaçayı şifalı bir bitki olarak bilinse de kişiden kişiye ve kullanıma bağlı olarak etkileri farklılık gösterebilir. Günde 2-3 bardaktan fazla kullanılmaması gerekir. Özellikle kronik hastalıkları olan kişilerin doktora danışarak tüketmesi önerilir.
Çay olarak tüketilen ada çayı yaprağı da yağı gibi antiseptik özelliğe sahiptir. Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, özellikle gaz söktürücü olarak tüketildiği yaygın olarak bilinir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen ada çayı, kolik tedavisinde de kullanılır.
Mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ada çayının faydalı olabileceği bilinse de, fazla içilmesi midede yanma hissine ve ağrıya neden olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişse de günlük 3 bardak ada çayı içilmesi güvenli olarak kabul edilir ve günlük 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.
Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor.
Bitki çaylarına limon sıkmayın
“Yaz aylarında adaçaylarındaki yağ oranı çok yüksek oluyor. En uygun toplanma zamanı çiçeklerin yeni açmaya başladığı dönem. Eskiden kalma bir alışkanlık olarak adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. Ancak limonla içilmesi bunların bütün şifa özelliklerini yok ediyor.
Ballıbabagiller familyasındaki diğer bitkilere nazaran biraz daha acımtırak bir aromaya sahip olan ada çayı, sıklıkla nane ve limon gibi malzemelerle karıştırılarak tüketiliyor.
Bir çeşit doğal tütsü olan adaçayı, pek çok kişinin hayatına ufak dokunuşlar yapar. Adaçayı tütsüsü yakacak kişilerin pek çoğu şu soruyu düşünebilir: Adaçayı yakmak dinen uygun mudur? Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir.
Şifası kenarları tırtıllı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarında olan adaçayının ülkemizde yaklaşık olarak 90 çeşidi bulunmaktadır.
Boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğünü yatıştırır
Anti-inflamatuar etkiye sahip olan adaçayı ile ekinezya, geniz akıntısıyla seyreden boğaz ağrısına ve akut farenjite iyi gelmektedir. Ayrıca beyaz adaçayı yaprağının, boğaz ağrısının şiddetlendiği ve yutkunmanın güçleştiği durumlarda rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri