Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memur, bu cezanın uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
Uyarma ve kınama cezalarında 5 sene, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında ise cezanın uygulandığı tarihten itibaren 10 sene geçmesiyle birlikte atamaya yetkili amire başvurularak disiplin cezasının sicilden silinmesi talep edilebilir.
Tanımı: Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ne zaman kalkar? Kınama ve uyarma cezaları için cezanın sonra ermesinden itibaren 5 yıl, Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ve aylıktan kesme cezalarında ise cezanın sonra ermesinden itibaren 10 yıl içerisinde ceza, özlük dosyasından silinerek kalkar.
Memur Disiplin Cezaları Nasıl Silinir ? Memurlar; uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 yıl, diğer cezaların uygulanmasından 10 yıl sonra atamaya yetkili amire başvurarak verilmiş olan cezalarının özlük dosyalarından silinmesini isteyebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Bunlar göre devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra memur atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.
Buna göre, memuriyeti sırasında kasten işlenen işlenen bir suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezası alan veyahut hapis cezası süresine bakılmaksızın affa uğramış olsalar dahi 48. maddedeki sayılan suçlardan biri nedeniyle mahkûm olan memur memuriyetini kaybeder.
En son 2006 yılında çıkan disipilin affı sonrası aradan geçen 17 yıl boyunca 2013 ve 2014 yıllarında memurlar için disiplin affı çıkacak söylentileri memurlarda heyecan yaratsa da uygulamaya geçilemeden rafa kaldırıldı.
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı Disiplin Kurulu'na, Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı Yüksek Disiplin Kurulu'na kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu hizmet yerlerini önceki yönetmeliklerde il ve ilçe bazında belirlemekte iken 06/05/2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile bu uygulamayı değiştirmiştir.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
Madde 5 - Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları 6. maddede belirtilen Disiplin Amirleri tarafından verilir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Disiplin Kurulu Kararı alındıktan sonra Banka mevzuatına göre atamaya yetkili merciler (Yetkisine göre Müdürler Kurulu veya Genel Müdür) tarafından verilir.
8- Görevi herhangi bir şekilde sona eren memurların özlük dosyaları kurumlarınca saklanır. 9- Özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilir. Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez.
Bu dosyaya, memurun mesleki bilgileri, hakkında yürütülen soruşturmalar, incelemeler, hakkında verilen disiplin cezaları yer alır. Bu dosyada yer alan bilgiler ile memurlar hakkında yapılacak işlemler göz önünde bulundurulur. Örneğin; bir memurun almış olduğu uyarma disiplin cezası özlük dosyasına işlenir.
Kınama cezası alan memur, kınama cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir. Disiplin amirleri tarafından verilen kınama cezalarına karşı disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
26 Ocak 1978: 1974'te çıkarılan genel af kanununa bir bent eklenmesine dair kanun. 25 Eylül 1980: Ateşli silahlar konusundaki af kanunu. 25 Aralık 1985: Memurların disiplin cezalarının affı. 25 Mart 1988: Ceza indirimi öngören kanun.
Diğer ise ceza verme zamanaşımı olup, disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisinin zamanaşımına uğrayacağı Kanunda açıkça düzenlenmektedir.
Genel affa uğrayan suç,adli sicil kaydından silinir. Genel affa uğrayan suç hakkında tekerrür hükümleri uygulanamaz. Disiplin cezalarının hukuki sonuçlarını ortadan kaldırır.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
İşte detaylar... 10 yıl memur olarak çalışan biri daha sonra işçi olarak devam eder ve işyerinden emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak istifa ederse kıdem tazminatını alabilir. Bu işçi yaş şartını tamamladığında, 10 yıllık memuriyeti için de emekli ikramiyesine hak kazanır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125.maddesinin 1.fıkrasının (d) bendinde düzenlenmiştir. Kademe İlerlemesinin Durdurulması, fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 – 3 yıl durdurulması olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri