Adalet kelimesinin kökü “adl” de “zulm etmeyerek herkesin hakkını teslim etme” anlamına gelir (Toven 2004, 7-8).
adalet - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁdl kökünden gelen ˁadāla(t) عدالة “adillik, hak gözetme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁadala عَدَلَ “denk idi, oran ve ölçülü idi, adil idi” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
TDK'ye göre adalet kelimesi ise şu anlama gelmektedir: Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından. Adalet kelimesi Türkçe'de "adillik, hak gözetme" anlamına gelir. Arapça ˁdl kökünden gelen ˁadālat عدالة z "adillik, hak gözetme" sözcüğünden alıntıdır.
Adalet'in Arapça adl kökünde, buna ilaveten, “dengeleme, denge bulma” var.
Kelime anlamı; eşit olmak, eşit kılmak, denklik, denge, doğru davranmak, hakka göre hüküm vermek olan adalet, bir şeyi yerli yerince yapmak veya herkese ve her şeye hak ettiği şekilde davranmak demektir.
İlgili 43 soru bulundu
Adalet teriminin mastarı olan “adl” sözcüğü adalet yerine kullanılır. Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek vb.” manalara gelen bir mastardır. Ayrıca "doğruluk, hakkaniyet ve adalet" anlamlarıyla isim olarak kullanılır. Allah'ın isimlerinden biridir (Topaloğlu, 1988: 387).
Adâlet, “davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak (Allah hakkında kullanıldığında 'şirk koşmak')” gibi mânalara gelen bir masdar-isimdir.
Hz. Ömer, İslam tarihinde adaletiyle ünlenmiş bir sahabedir. Yaşadığı devir içinde ve halifelik görevini yerine getirdiği dönemde adaletiyle hükmü altındakileri yönetmesiyle tanınmaktadır. Bu sebeple onun adaletli yönetim anlayışıyla alakalı olarak pek çok rivayet İslâm tarihi kitaplarında yer almaktadır.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
Kur'ân'da 'a-d-l (لدع) fiili, “'adâletle hükmetmek, 'adâleti sağlamak, âdil ve eşit davranmak, eşitlik, 'adâlet” anlamlarında da kullanılmaktadır.
Türk kültüründe hükümranlık yetkileri töreyle sınırlandırılmakta ve hükümranlığın meşruiyeti adalete bağlanmaktadır. Türklerde adalet, yasaların doğru ve tarafsız uygulanmasıdır.
Adalet kelimesine karşılık olarak eşitlik, hak ya da doğruluk gibi sözcükler Türk Dil Kurumu üzerinden öne çıkmaktadır.
Büyük Selçuklular'da: Emîr-i dâd, Arapça "Emîr" ve Farsça "Dâd" yani adalet kelimelerinden oluşmuş bir terkiptir. Ayrıca "Dâdbeg" şeklinde Farsça-Türkçe bir terkip olarak da görülmektedir.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.
a.y. - 285 - Page 4 Yine aynı kökten bir masdar-isim olan ve "adâlet, hakkaniyet, doğruluk, istikamet, orta yol, eş, benzer, misil, bir şeyin karşılığı” gibi anlamlara gelen J (adl) kelimesi, sıfat olarak kullanııldığında ise -mübâlağa ile- çok âdil anlamındadır.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir.
ADALET: Hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi. Haklı ile haksızın ayırt edilmesidir ● Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması. ● Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme: ● Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk manalarına gelen bir kavram ve bir değerdir.
Allah'ın işlerinde hikmet, hükümlerinde adâlet sahibi olduğunu vurgular. İlahi adaleti de şu şekilde açıklar: “O'nun adâleti kullarının adâleti ile ölçülmez. Çünkü kulun, başkasının malını kullanmakta zulmetmesi mümkündür. Fakat Allah hakkında böyle bir şey düşünülemez.
Bir de hukuk müessesesi var, o âfakidir. Onu da “El-Adl” esması ifade eder. Allah'ın adaletin sahibi olduğunu en kesin şekilde gösterir. Adalet enfüsî değildir, âfakidir.
Adalet; insaflı ve doğru davranmak, zulmetmemek, eşit tutmak ve her şeyi yerli yerince yapmak gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak adalet, hak yol üzere dosdoğru olmak, dinin emir ve yasaklarına uymak, haklıya hakkını, haksıza cezasını vermek, suç ve ceza oranına dikkat etmektir.
İlahiyatçı Cemil Kılıç yazdı... Kur'an'ın en temel kavramlarından biri de adalet kavramıdır. Nitekim adalet anlamına gelen Arapça “adl” sözcüğü türevleriyle birlikte Kur'an'da 30 dan fazla yerde geçmektedir.
En yüksek erdem sayılan adalet, akıl ve vicdan unsurlarından oluşur. İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibi değişik türleri vardır. Birçok noktada eşitlik, ahlak, ölçülülük ve hakkaniyet kavramları ile kesişir.
Adalet deyince bizde kısaca her hak sahibine hakkını eksiksiz verme anlaşılır. Bizdeki kullanılışı hem adaleti hem de “kıst”ı anlatır. Çünkü adalet, hukuku herkese eşit uygulama, kıst ise herkese hakkı olanı vermedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri