Peki ses kaydı davalarda delil olur mu? Kitle iletişim araçlarının yoğun olarak kullanıldığı günümüzde, cep telefonlarıyla çekilen birçok video, ses gibi kayıtlar mahkemelere delil olarak sunulmaktadır. Özel hayatın gizliliği nedeniyle gizlice yapılan ses kayıtları davalarda delil olarak kullanılamaz.
Bu hem ceza kanunları bakımından suçtur hem de böyle bir durum olsa dahi bu ses kayıtlarının mahkemece delil olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir. Telefon dinlenmesi sadece mahkeme kararı ile gerçekleşebilir ve geçmişe yönelik ses kaydının elde edilebilmesi mümkün değildir.
Telefon Ses Kaydı Almak Suç Mu? Konuşmanın taraflarından birinin gerçekleştirdiği kayıt fiili suç teşkil etmez. Ancak kişiler arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinin ses kaydına alınması ve başkalarına ifşa edilmesi eylemi özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu meydana getirir.
SMS ve arama kayıtlarını mahkemede delil olarak sunmak için, bu kayıtların bir nüshasını mahkemeye sunmak gerekir. Ayrıca bu kayıtların hangi tarih ve saatte, hangi numaralar arasında yapılmış olduğunu gösteren bir belge de mahkemeye sunmak gerekir. SMS ve arama kayıtları, boşanma davalarında önemli bir delil olabilir.
Gizli olarak elde edilmiş ses, fotoğraf, görüntü ve video gibi kayıtlar eğer hukuka uygun şekilde elde edilmiş ise ceza yargılamalarında ve özel hukuk davalarında delil olarak sayılır ve delil olarak kullanılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ses Kaydı Nasıl Yasal Olur? Delil Elde Etme Amacıyla Ses Kaydı Alma. Zorunluluk halinde bulunan kişilerin ses, görüntü ve video kaydı alınması eylemi hukuka uygun kabul edilir. Hukuka uygun fiiller ise suç teşkil etmeyeceğinden söz konusu fiilleri gerçekleştiren kişiler cezalandırılmaz.
Kişi hakkında daha önceden verilmiş bir mahkeme kararı varsa bu kişinin telefon kayıtları geçmişe dönük kayıt altına alınır ve geçmişe dönük alınabilir. Yani herhangi bir mahkeme kararı olmadan telefon konuşmalarının kaydı operatörlerde tutulmamaktadır.
Evet, mahkeme gerekli gördüğü takdirde Whatsapp adlı aplikasyondan davada ilgili kişinin telefon numarasına ilişkin konuşma kayıtlarını talep edebilir.
Boşanma davalarında araştırılması için gösterilen telefon numarasının bütün arama ve aranma kayıtları ve bunların tarih ile konuşulma süresi bilgileri çıkar. Gsm operatörleri herkesin konuşma kaydını tutmaya kalksa veritabanlarında yer kalmaz.
Telefon kayıtları; sadece süre, tarih, saat gibi bilgilerden oluşmaktadır. Telefon operatörleri, geçmişe dönük telefon kayıtlarını 5 yıl süreyle tutma yükümlülüğüne sahiptir. Bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmamakla beraber mahkeme kararının bulunduğu hallerde delil olarak sunulabilirler.
Ses Kaydı Almanın Hukuki Durumu ve Suç Kavramı
Hukuka göre, ses kaydının alınması genellikle iki temel nedenle suç teşkil eder. Birincisi, bir kişinin özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmesi, ikincisi ise ses kayıtlarının izinsiz olarak dağıtılmasıdır.
Telefondaki Ses Kayıtları Nerede? Telefona kaydedilmiş bir sesi bulabilmeniz için öncelikli olarak dosya araçları sekmesine gelmeniz gerekiyor. Kayıtlı sesler siz ekstra bir yer belirtmediğiniz sürece cep telefonunun kendi hafızasına kaydedilir ve dolayısıyla bu da cihazın dosyalar sekmesinin altına kaydedilir.
Bu durumda da yalancı tanıklıktan hüküm verildiğinde kanun yararına bozmaya gidilir. Ancak yalancı tanıklık için gizli ses kaydı tek başına delil olarak kabul edilemez. Ayrıca gizli ses kaydı hukuka aykırı delil niteliğinde olup hükme esas alınamaz.
“Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, diğer delillerle desteklendikleri takdirde “delil” olarak hükme esas alınabilir. Bu veriler tek başına vakıaların ispatına yeterli değildir. ” ( Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/17151 E. , 2018/5463 K. )
YARGITAY'A göre telefon sms mesajı hukuka uygun delildir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 16.02.2016 tarihli, 2014/27693 E. 2016/2727 K.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
GSM şirketleri, “görüşme kayıtları geriye dönük 5 yıl saklanıyor” yönündeki haberle ilgili olarak “Muhatap TİB” dedi. TİB Başkanı Şimşek de, “Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok.
Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.
olayın ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir. HTS kayıtlarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temin eder.
Savcılık dinleme kararı vermişse o zaman görüşmeler kaydedilir. Normalde ses kaydı çıkmaz. HTS de aranan numaralar, arayan numalar, baz istasyonu, görüşme süresi vb. dökümanlar çıkar.
Kişilerin telefonuna elkoyma işlemi yapılabilmesi için hakim veya gecikmesinde sakınca olan hallerde Cumhuriyet savcısı kararı gerekmektedir. Bu bağlamda kolluk görevlilerinin telefona elkoyma konusunda yetkileri bulunmamaktadır.
Telefon incelemesinde Neye Bakılır ? Talebe göre istenilen her türlü bilgiye bakılır. Bunların başında, silinen mesajlar, internet geçmişi, resimler, konum geçmişi, videolar ve konuya dahil olmuş her türlü bilgiye titizlikle bakılır ve geri getirilir.
Telefon operatörleri, geçmişe dönük telefon kayıtlarını 5 yıl süreyle tutma yükümlülüğüne sahiptir.
kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, geçtiğimiz aylarda verdiği hükümle emsal sayılabilecek bir karar vererek, eşlerin iş arkadaşlarıyla telefonda görüşmesinin aldatma unsuru olmadığına dikkat çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri