Adalet bir bireyin veya devletin farklı parçalarının uyumlu ilişkisidir. Bu bağlamda Plato'ya göre adalet kişinin kendine ait olana sahip olması ve kendine ait olanı yapmasıdır. Adil bir birey doğru yerde, elinden gelenin en iyisini yapan ve aldığının karşılığını eşit olarak veren kişidir.
günümüze kadar adaletle ya- kından ilintilendirilmiş olan "eşit- lik" düşüncesidir. Adaletin bir eşit- lik türü olduğu, Pitagorcuların ve daha sonra da, onlardan bu düşün- ceyi alarak adalet kuramını eşitlik kavramı etrafında kuran Aristo'nun görüşüdür.
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Diğer bir ifadeyle adil bir sonuç için, hem maddi adaletin hem de şekli adaletin gerekli olduğu belirtilebilir. başlıca iki ilke söz konusudur. Bu ilkelerden birincisi, temel hak ve özgürlüklerin korunmasını gerektirirken, ikinci adalet ilkesi ise sosyal adaletle ilgili düzenlemelerin yapılmasını gerektirmektedir.
Adalet, polisin, hakimlerin ve mahkemenin çalışmalarında olduğu gibi yasanın korunması nosyonunu içerir. Adalet kavramının arkasında denge kavramı vardır, insanların doğru, adil ve uygun olanı almasıdır. Bir adalet örneği, DNA kanıtlarından masum olduğu anlaşıldıktan sonra cezaevinden serbest bırakılan birisidir.
İlgili 42 soru bulundu
Adalet, en geniş bağlamda, hem adil olanın sağlanmasını hem de felsefi açıdan neyin adil olduğunun tartışmasını içerir. Adalet kavramı; etik, akılcılık, hukuk, din, eşitlik ve hakkaniyeti de içeren birçok alana, farklı görüşlere ve perspektiflere dayanmaktadır.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
Aristoteles tarafından eşitlik, aynı koşullarda olanın aynı haklara sahip olması olarak tanımlanmaktadır. Yukarıda değinilen, “eşit olanlara eşit muamele yapılmasını” öngören adaletin formal ilkesine temel teşkil eden yaklaşım budur.
Adil ve adalet sahibi denildiğinde hak ve hakikatten ayrılmayan, zulmetmeyen, doğru sözlü ve hakkaniyetle hükmeden kimse kastedilir. Adalet, inançta, sözde, fiil ve davranışlarda itidal manasında olup bir işte ifrat ile tefrit arasında orta yolu tutmak ve aşırılıklardan kaçınmaktır.
Adalet, pay; bir kimseye payına düşen hakkı âdil bir şekilde verme anlamında Kur'an terimi. İnsanların temel haklar bakımından ve insan olma niteliği itibariyle eşit kabul edilmesini ifade eden ahlâk ve hukuk ilkesi.
ADALET; haklılık, hakka uygunluk, karşılıklı menfaatler arasında eşitlik, denklik, orantılılık olarak tanımlanmıştır.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibi değişik türleri vardır. Birçok noktada eşitlik, ahlak, ölçülülük ve hakkaniyet kavramları ile kesişir.
Allah'ın isimlerinden biri olan “el-Adl” adalet manasındadır.
Adalet kavramıyla özdeşleştirilen Themis'in ilk tasvirlerinde de elinde terazi sembolünü görmek mümkündür. Buna karşılık, buna sonradan göz bağı ve kılıç eklenerek Themis sembolü bugünkü halini almış olup bugün bu sembol “Adalet Tanrıçası” olarak da bilinmektedir.
Eski Yunan Filozoflarından önce insanlarda ilkel adalet anlayışının hakim olduğu söylenir. Kişisel öç bunun ilk adımı olarak görülür. İlkel çağda olaylara el koyabilecek üstün bir gücün olmaması öç alma olaylarını artırıyordu. Kişisel öç daha sonraları toplumsal öç alma aşamasına ulaştı.
Sokrates'e göre adalet, iyi olanı kötü olandan ayırma bilgisidir. Bu bilgi ise hukuk duygusunda belirginleşir. Aristoteles'e göre ise; yasalara uymamak, onu kendi çıkarlarına göre kullanmak dolayısıyla bu şekilde eşitsizlik yaratmak adaletsizlik, yasalara uygun davranmak ve eşitsizliği bozmamak adalettir.
Adalet; kısaca haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet, herkesin hakkını ta- nıma konusunda değişmez ve kesin istektir. Nesnel anlamda adalet, karşıt çıkarlar arasında hakka (hukuka) uygun bir denkliktir, eşitlik düşüncesidir.
Adâlet, en geniş anlamıyla, hak sahibine hakkını tam olarak vermektir. Ferdî ve sosyal yapıda dirlik ve düzeni, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uygun yaşamayı sağlayan bir erdemdir.
Ona göre, adalet salt bir bireysel duygu değil, kurumsal ve sosyal bir duygudur. Kurumlar adil olduğunda bu düzenlemelerin içinde yer alan insanlar da adalet duygusunu geliştirirler ve bu duygu toplumun geneline yansır.
Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
Cumhuriyetçilik devlet yönetiminde ve düzeninde millet iradesinin egemen olmasıdır. Devletin biçimini belirleyen yönetim tarzıdır şeklinde de tanımlanabilir. Bu açıdan devlet hayatında kişisel otorite ve keyfiliği önlemenin güvencesini oluşturur. Hürriyet, eşitlik ve adaletin dayanağı milli egemenliktir.
John Rawls tarafından yazılan Bir Adalet Teorisi belki de yirminci yüzyılın ahlak ve siyaset felsefesi üzerine yapılmış en önemli çalışmasıdır, Kant'ın ve Mill'in çalışmalarının yanında duran bir klasiktir.
Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir.
1. (Birinci anlamda) adalet, pozitif hukukun onaylanmasını ve onun doğru bir şekilde uygu- lanmasını ifade eder. (Buna göre) hukukun belirlediği her şey uygulanmalıdır. Hukuk, ondan key- fi sapmalara karşı korunmalıdır. 2. Bunun dışında adalet, hukukun nihai amacını ifade eder.
Türkçeye Arapçadan geçen adalet sözcüğü, Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlükte “Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, türe”, “Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme” ve “Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk” açıklamalarıyla tanımlanmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri