Onun iddeti bittiği andan itibaren baldızı ile evlenebilir. Eşinin vefatı durumunda ise herhangi bir süre beklemesine gerek olmaksızın baldızı ile evlenmesinde dini hükümler açısından bir sakınca yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Bir erkeğin, baldızı ile evlenme yasağı sürekli olmayıp onun ablası ile evliliği devam ettiği süre ile kayıtlıdır. Bu sebeple enişte, kendileriyle sürekli evlenilemeyen yakınlar gibi düşünülmemelidir” denildi.
“Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Baldızla Evlilik (Sororat): Erkeğin karısı sağken ya da öldükten sonra baldızıyla evlenmesi.
Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez.
İlgili 44 soru bulundu
Onun iddeti bittiği andan itibaren baldızı ile evlenebilir. Eşinin vefatı durumunda ise herhangi bir süre beklemesine gerek olmaksızın baldızı ile evlenmesinde dini hükümler açısından bir sakınca yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Her ne kadar bazı yörelerde hoş karşılanmasa da, bu konuda dinimizde herhangi bir yasak söz konusu değildir.
"Baldız baldan tatlıdır" ifadesi tamamen yanlıştır... Doğrusu "Daldız baldan tatlıdır". Daldız da bu arada balı petekten almak için kullanılan bir aletmiş. "Ziyaretin kısası makbuldür" de kısa otur anlamında kullanılmamaktadır.
Değerli kardeşimiz, Enişte, esasen kız kardeşinizin kocası demektir; o sizin enişteniz, siz de onun baldızı oluyorsunuz. Enişte ile baldız arasında sıhriyet yönünden, yani evlilikten dolayı geçici bir mahremiyet vardır.
Damadın baldızının kocasına bacanak denir. Diyelim iki veya daha fazla sayıda kız kardeş var. Bu kız kardeşlerin kocaları, birbirlerine bacanak şeklinde hitap eder.
2344- Anne, kız kardeş, kendi kızı, hala, teyze, kardeşin kızı, kız kardeşin kızı ve kayın velide gibi insana mahrem olan kadınlarla evlenmek haramdır.
Nihat Hatipoğlu, zinanın büyük günahlardan olduğunu hatırlatmak ile birlikte, evli kişilerin, bir başkası ile harama girmeleri sonucu, dini nikâhlarına bir zarar gelmeyeceği, yenilemek zorunda olmadıklarını söyledi.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
- Baldız namahrem midir? Değerli kardeşimiz, Enişteniz size namahremdir, yanında başınızı açmanız haramdır.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
Ayrıca baldızın senin mahremlerinden de değildir.Abdestin bozulup-bozulmaması konusunda gelince, bir kadına şehvetle dokunmadıkça abdest bozulmaz.Bir erkek, kadına şehvetle dokunursa, abdesti bozulur. Bu kadın, ister kendisine yabancı olsun, isterse yabancı olmasın, hüküm aynıdır.
335) Enişte Mahrem Midir, Yoksa Namahrem Mi? Bir insanın kızının kocasına da “enişte” denebilir; kızın kocası, kadın için evlat hükmündedir. Bunu çıkardığımızda kardeşlerin kocaları olan enişteler, teyzelerin kocaları olan enişteler, enişte kime deniyorsa enişteler mahrem değildirler.
Sual: Bir erkeğe, hanımı mahrem midir, yoksa namahrem midir? Mahrem, nikah düşmeyen, evlenmesi haram olan demektir. Hala, teyze gibi evlenilmesi haram olan kadınlara mahrem denir. Namahrem, yabancı, nikah düşen demektir.
Daldız, pek çok anlamda kullanıma sahip isimlerden birisidir. Bir tarafta kovandan petek almaya yarayan maşa anlamı taşırken aynı zamanda muz yetiştiriciliğinde de ismi sıkça anılan aletlerden birisi olmaktadır. Daldız, aynı zamanda atasözlerinde de adı geçen bir alettir.
1. Ağaç oymakta kullanılan, oluklu demirden marangoz âleti. 2. Ağaçtan oyulmuş yayık.
Baldız, TDK sözlük anlamında erkek açısından eşin kız kardeşi demektir. Erkekler eşlerinin kız kardeşlerine baldız derler. Kız kardeş ya da abla olarak kabul edilebilir.
Haram tabi namahremdir baldız enişteye. Para karşılığı nikah da ayrıca dinen haram.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Bu durumda, bir erkek ile süt kızı arasında sürekli evlenme engeli oluşur. Süt kızın, nesep ya da süt emme cihetiyle furûu durumunda olan çocuklar da süt babaya haram olur. Süt anne ile süt oğlu arasında da aynı haramlık geçerlidir. konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri