“Kılıç” adaletin verdiği cezaların caydırıcılığını ve gücünü, “Terazi” adaleti ve bunun dengeli bir şekilde dağıtılmasını simgeler. “Kadın” ve “Bakire” olması bağımsızlığı ifade eder. Ayrıca kadının gözü bağlıdır. Bu da tarafsızlığını simgeler.
Adalet kavramıyla özdeşleştirilen Themis'in ilk tasvirlerinde de elinde terazi sembolünü görmek mümkündür. Buna karşılık, buna sonradan göz bağı ve kılıç eklenerek Themis sembolü bugünkü halini almış olup bugün bu sembol “Adalet Tanrıçası” olarak da bilinmektedir.
Gözlerinin bağlı olması tarafsızlığını simgeliyordu
Themis bir elinde terazi öteki elinde kılıç tutan gözleri bağlı bir bakire olarak simgeleştirilmiştir.
Adaleti temsil eden temel sembol, terazidir. Themis heykeli bir elinde terazi, bir elinde kılıç ve gözleri kapalı bir bayanı temsil etmektedir.. Kılıcı, teraziyi ve gözlerinin kapalı olmasını hukukun evrensel ilkelerine dayandırılmaktadır.
Adalet heykeli ise Said Rüsteme ait olup, 1994 yılında yaptırılmışlardır. Bir elinde kılıç, bir elinde terazi tutan gözleri bağlı Kadın figürü adalet ve düzen tanrıçası Themis'i betimlemektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Eşitliğin ve hukukun simgesi olan Themis tanrıçası, bu heykelin ana karakteridir. Etrafına sarınan yılan, elindeki kılıç, diğer elindeki terazi, gözlerinin kapalı olması, ayağındaki kitap genel olarak bilinen sembollerdir.
Justitia, Roma mitolojisinde adalet tanrıçasıdır. Yunan mitolojisinde Themis ve Mısır mitolojisinde Ma'at'a denk gelmektedir. Daha çok ahlaki değerlerle güçlendirilmiş bir adalet anlayışını betimlemektedir.
Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan ve İsmetpaşa Mahallesi'nde bulunan Adalet Meydanında yer alan Adalet Tanrıçası Themis heykeli, geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edilmişti. Çanakkale Belediyesi ekipleri, heykelin kırılan terazisini onararak eski haline kavuşturdu.
Asteria (yıldızlar, yıldızla ilgili, yıldızdan gelen, yıldızlı) Yunan mitolojisinde Titan Koios ile Titanis Phoebe'nin kızı ve bununla birlikte Apollon ve Artemis'in annesi olan Leto'nun kardeşidir. Titan Perses'ten tanrıça Hekate'yi doğurmuştur. Kahinlik, Bilgelik, Astroloji, Nekromansi alanlarını temsil eder.
Gerek mitolojik anlatılarda gerekse de günümüzde, adalet terazisi hukukun sembolü olarak kullanılır. Adalet terazisinin tarihi, Yunan mitolojisindeki Adalet Tanrıçası Themis'e kadar uzanır.
“Kılıç” adaletin verdiği cezaların caydırıcılığını ve gücünü, “Terazi” adaleti ve bunun dengeli bir şekilde dağıtılmasını simgeler. “Kadın” ve “Bakire” olması bağımsızlığı ifade eder. Ayrıca kadının gözü bağlıdır. Bu da tarafsızlığını simgeler.
Samsun'da yeni yapılan ve geçen Mart ayında açılışı yapılan Adalet Sarayı'nın önüne 3 ay önce adaleti simgeleyen Yunan Tanrıçası 'Themis'in heykeli yapıldı.
Logomuzda bulunan terazi ise, adaleti temsil etmektedir.
ADALET; haklılık, hakka uygunluk, karşılıklı menfaatler arasında eşitlik, denklik, orantılılık olarak tanımlanmıştır.
Afrodit (Grekçe: Ἀφροδίτη), Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası. Beden ve ruh aşkını birbirinden ayıran Antik Yunanlar, Afrodit adında iki tanrıçaya sahiplerdi: Afroditlerin biri, "beden aşkı" tanrıçası, diğeri ise "ruh aşkı" idi.
Afrodit; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası, Roma mitolojisindeki ismi Venüs'tür.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur.
Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak nitelendirilir. İnek gözlü, beyaz kollu Hera da denilir. Hatta Hera, Aphrodite'den sonra en güzel ikinci tanrıça olduğunu bildiği halde kendisine âşık olan erkekleri hep reddetmiş, kendisini hep Zeus'a sunmuştur.
Diğer bütün güneş tanrı ve tanrıçaları gibi Arinna'nın Güneş Tanrıçası da aynı zamanda bir “yeraltı dünyasın” yani “toprağın” tanrısıydı.
Mizan, İslam eskatolojisi ve ahiret inancına göre, ahirette insanların yeryüzündeki davranışlarına dair geçtikleri hesaptan sonra herkesin iyi ve kötü davranışlarının tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür.
Zeus Heykeli
Milattan önce 400'lü yıllarda heykeltıraş Fidias tarafından yapılan bu heykelin boyu ise 13 metre olarak tasarlanıyor. Heykel; detaylı süslemesi, şekli ve parlaklığıyla öne çıkıyor. Heykele dair kalıntılar ise Louvre Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.
"Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu. Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalar Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
İris (mitoloji) - Vikipedi.
Athena, Yunan mitolojisinde zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva ile eşit kabul edilir. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis'tir.
Hades, Yunan mitolojisine göre yeraltındaki ölüler ve hayaletler ülkesinin Tanrısıdır ve Zeus'un kardeşidir. Zamanla yeraltı ülkesine de bu Tanrının adı verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri