Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Gebelik ihtimalini artıran hayvansal proteinler
Yağsız et (tavuk, kırmızı et): Demir ve esansiyel yağ asitleri açısından zenginler. Demir eksikliği kadınlarda yumurta oluşumu ve yumurtlama sorunlarına neden olabilir. Haftada 2 kez tüketmek gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Soğan kürünü sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez düzenli olarak kullandığınız takdirde hem yumurtalıklarda bulunan çikolata kistlerinin ortadan kalkacağını hem de yumurta rezervlerinizin artacağını gözlemleyebilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırıyorlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltıyorlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Özellikle ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz, marul, karnabahar demir ve folik asitten zengin besinlerdir. Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir.
Antioksidan bileşenler içeren ve özellikle de selenyum açısından oldukça zengin bir besin olan sarımsak, yumurta kalitesinin arttırılmasına ve yumurtlamanın düzenli bir şekilde devam etmesine katkı sağlar.
Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri folik asit sayesinde yumurta kalitesini arttırır. Ayrıca genetik anomali nedeniyle oluşan düşük riskini azaltır. Ispanak ve pazı yeşil yapraklı sebzelere iyi birer örnektir. Yeşil renkli sebzelerden biri olan brokoli, hem folik asit hem de C vitamini bakımından zengindir.
İlerlemiş yaş durumu yumurtalık rezervlerinin azlığının en temel ve bilinen sebebidir. Fazla kilo ve obezite de hormonal durumu ve genel sağlık durumunu etkilediği için yumurta sayısında azalmaya sebep olur. Kemoterapi, radyoterapi gibi ağır tedavi yöntemleri de yumurtaların kalitesini ve sayısını etkilemektedir.
Yumurtaların tembelliği için doğal olarak tüketebileceğiniz yeşil sebzeler Ispanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı olabiliyor. Soğan kürü de bu doğal tedaviler arasında tercih edilebilir.
-İncir kürünün sağlık sorunlarına birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. -Yumurta gelişimine yardımcı olan incir kürü hamile kalmayı kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.
Aslında yumurta rezervini artırmak mümkün değildir. Ancak azalmasını engellemek için bazı önlemler alınabilir.
Özellikle ıspanak , brokoli, lahana, kuşkonmaz, marul, karnıbahar demir ve folik asitten zengin besinlerdir. Omega 3 açısından zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3 den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir.
Yağ ve şeker tüketiminizi azaltmalısınız. Proteinden zengin bir beslenme şekli seçmelisiniz. Yağsız süt ve süt ürünleri, balık ve beyaz etler diyetinizde yer almalıdır. Mutlaka bol taze meyve ve sebze alınmalı, bunun yanında makarna, pirinç, baklagiller gibi farklı besin gruplarını da tüketmelisiniz.
Yumurta kalitesini artıran vitaminler bazı ilaç takviyeleriyle alınabileceği gibi yiyeceklerle de alınabilmektedir. A vitamini, Folik asit, C vitamini, D vitamini, E vitamini yumurta kalitesini artıran vitaminlerdir.
Yumurtlama uyarıcı ilaçlar hormonal içerikli olup tablet formda olanlar (clomiphene, tamoxifen, bromocriptine, Letrozole..) ve iğne formunda olanlar (HMG veya FSH) mevcuttur. Clomiphene (Klomifen) en eski fertilite ilacıdır ve 1960'lardan beri kullanılmaktadır.
Vücut hücrelerini özellikle C vitamini açısından zengin olan turunçgiller, yumurta ve sperm hücrelerini korur. Aynı zamanda yumurta oluşumu sorunu yaşayan kadınlarda doğurganlığı artırır. Anne olmak isteyen kadın günde 3 porsiyon portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller tüketmelidir.
Yedikleriniz üreme sisteminin sağlığını etkiler ve D vitamini, antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir diyet çok önemlidir. Bu besinler, sağlıklı bir rahim ve yumurtalıkların korunması için gereklidir.
Dengeli ve düzenli beslenme en önemli faktördür. Yaşam tarzının değiştirmeli, daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinilmelidir. Doktor kontrolü altında mineral ve vitamin takviyesi almak yumurtalıkların hızlı çalışması için oldukça önemlidir.
Hamile kalmak için hangi bitki çayı içilmeli, dendiğinde duyacağın yanıtlardan biri de hayıt çayı olacaktır. Alternatif tıpta kullanılan bir bitki olan "namus ağacı" olarak da bilinen hayıt çayı, hamile kalmak için bitki arayan anne adayları arasında çok popüler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri