AFAD'da yer alan bilgilere göre; 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saat ile 16:55'te, Adana iline bağlı Ceyhan-Misis arasında yer alan bir bölgede 6.2, orta büyüklükte bir deprem oldu.
Murat Utkucu, Adana'da meydana gelen depremlere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 25 Temmuz'da yaşanan son depremde hasar alan köyleri 1998'deki yaşanan son depremi hatırlattı.
1945 Adana depremi, 20 Mart 1945 tarihinde Adana'nın Ceyhan ilçesinde gerçekleşen 6,1 Mw büyüklüğündeki deprem. Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından sabah saat 08.442te gerçekleşen merkez üssü Adana Kozan olan 5,5 şiddetindeki deprem paniğe neden oldu.
Ana şokun aletsel koordinatı 36.85 K ve 35.55 D (ERD), 36.67 K-35.49 D(USGS) ve odak derinliği 23 km olarak saptandı. Depremde toplam 145 kişi hayatını yitirmiş ve 1500'den daha fazla kişi yaralanmıştır. Sarsıntı 20 saniye kadar sürdü. If playback doesn't begin shortly, try restarting your device.
İlgili 36 soru bulundu
Örnek olarak Adana'da bulunan Seyhan Nehri üzerindeki tarihi taş köprünün 385 yılında Romalılar tarafından yapıldığı ve 1700 yıldır aktif olarak kullanılan dünyadaki nadir yapılardan biri olduğunu biliyoruz. Bu da Adana'da en azından 1700 yıldır 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem olmadığını gösterir.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
25 TEMMUZ 2023 Ml=5.6 MİNNETLİ-KOZAN-ADANA DEPREMİ - B.Ü.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
"Sarsıntılar, büyük bir depremin habercisi diyemeyiz"
Aykan'a göre son dönemde Adana, Erzurum, Konya başta olmak üzere farklı noktalarda meydana gelen sarsıntıların, yeni bir yıkıcı, büyük depremin habercisi demek doğru değil.
Adana Kozan'da dün meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından bugün saat 11.30'a 140 artçı oldu. Sarsıntıların en büyüğü 4,4 olarak kaydedildi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtiyor.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu'nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonu bulunmaktadır.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
Bu yıl; 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana - Ceyhan Depreminin 25. yılını, 6 Şubat Elbistan, Pazarcık merkezli depremlerin acıları da eklenerek karşılıyoruz.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna sosyal medyadan yanıt verdi. Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var.
Adana merkezi 2. derece deprem bölgesindedir.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana bölgesinin hassasiyetini koruduğunu ifade ederek "Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri