23 Eylül 1932 yılında kurulan Suudi Arabistan, Suud hanedanı tarafından yönetilmektedir.
Suudi Arabistan Krallığının ilan edilişi
23 Eylül 1932'de Suudi Arabistan Krallığının kuruluşu ilan edildi. İbni Suud'un büyük oğlu Suud 1933'te veliaht prens ilan edildi.
Suudi Arabistan Krallığı, 1932 yılında Kral Abdülaziz (Batı'da İbn Suud olarak bilinir) tarafından kuruldu. 1902'de atalarının klanı olan Suud Hanedanı'nın Riyad'ı ele geçirmesiyle başlayan bir dizi fetihle dört bölgeyi tek bir devlet çatısında birleştirdi.
Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan'la diplomatik ilişkilerimiz, 3 Ağustos 1929 tarihinde imzalanan "Muhadenet Muahedesi" (Dostluk Anlaşması) ile tesis edilmiş, Anlaşma, 31 Mayıs 1930 tarih ve 1507 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Osmanlı Arabistanı, Arap Yarımadası'nın 1517-1918 yılları arasında Osmanlılar tarafından yönetildiği dönemdir.
İlgili 26 soru bulundu
Mısır seferi sonrası Sultan Selim henüz Kahire'deyken Mekke üzerine yürümeye karar verdiği sırada Mekke şerifinin kendisini kabul ettiğini ve biat edeceğini öğrenir, böylece Mısır Beylerbeyliğine bağlı olan Mekke Emirliği Osmanlı idaresine geçer.
Abdülaziz İbn-i Suud, 5 Aralık 1924'te Necid ve Hicaz kralı ilân edilmiş, 20 Mayıs 1927'de Britanya ile imzalanan Cidde Anlaşmayla “Necid ve Hicaz Krallığı” bağımsız bir devlet statüsü kazanmıştır. 1932'de ise devletin adı “Suudi Arabistan Krallığı” olarak değiştirilmiştir.
Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan, Asya kıtasının batısında yer alan bir krallıktır. Doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile komşu olan ülke; güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeybatıda Ürdün, kuzeydoğuda ise Irak'la sınır komşusudur.
Bayrağın üzerindeki kaligrafik Sülüs yazısıyla yazılmış Arapça yazı, İslam dininde kelime-i şehadet adıyla anılır ve İslami inanç beyanıdır: Arapça: لَا إِلٰهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله lā ʾilāha ʾillā-llāh, muhammadun rasūlu-llāh. Bayrağın yeşili İslam'ı, kılıç ise adaleti uygulamadaki katılığı temsil eder.
Suudi Arabistan'daki Türkler, Orta Doğu'da bulunan Suudi Arabistan'da yaklaşık 100.000 Türkiye vatandaşı bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli bölgelerine yerleşmişlerdir.
Riyad (Arapça: الرياض, Er-Riyaz; "bahçeler"), Suudi Arabistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir aynı zamanda Riyad Bölgesi'nin merkezi olup Arap Yarımadası'nın ortasında yer almaktadır ve 6 milyon nüfusa sahiptir.
Arabistan Yarımadası, Sultan Birinci Selim Han (1512-1520) zamanında, Osmanlı hakimiyetine geçti.
1916 yılında İngilizlerin kışkırtmasıyla Haşimi Arapları Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanmış, Mekke Emiri Şerif Hüseyin bağımsızlığını ilan ederek Hicaz'ın büyük bölümünü ele geçirmiştir.
Arabistan'da çöl ortasında su bulan iki adam, çıkan suyu içerek test ediyor.
Suudi Arabistan, özellikle ekonomik ve siyasi etkisine dikkat çekilerek 11. sırada yer aldığı geçen yıla kıyasla iki sıra yükseldi.
Müslümanların Kabesi Mekke ile Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu Medine kentini barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslüman hac ve umre için Suudi Arabistan'a gidiyor.
23 Eylül 1932 tarihinde Kral Abdülaziz tarafından kurulan Suudi Arabistan'ın idare şekli monarşidir. El Suud hanedanı tarafından yönetilmektedir.
Suudi Arabistan, Dünya Kupası'nda Lionel Messi'nin forma giydiği Arjantin milli takımını 2-1 yenerek en büyük sürprizlerinden birine imza attı.
Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin 235.000 aktif ve 25.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 24.büyük güçtür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 5.sırada bulunmaktadır.
Yavuz Sultan Selim 1516'da Mercidabık Muharebesi'yle Suriye ile Filistin'i ve 1517'de Ridaniye Muharebesi'yle Mısır'ı alıp Nemlük Devleti'ne son vermiştir. Daha sonra bu devletin nüfuzu altında bulunan Mekke ve Medine havalisi de Osmanlı hâkimiyetini tanımış ve o sırada Mekke Emîri olan Şerif Berekât b.
Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 (Hicrî: 20 Ramazan 8) tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri