Adana, günümüzde, sanayi bakımından gelişmiş bir yapıdadır. Şehirde, yeni sanayi atılımları da gerçekleşiyor.
Şehir merkezi. Adana her ne kadar Türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden biri olsa da otel bakımından fakir şehirlerinden biridir. Fakat, son zamanlarda çok fazla otel yapımı ve inşaatı dikkat çekmektedir.
Bu oran ile Adana ili, iller sıralamasında 59. sırada yer almıştır.
Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
Bölge halkının en önemli geçim kaynakları arasında yer alan tarım sulu ve susuz olarak iki şekilde yapılmaktadır . İlçede uygulanan tarım faaliyetleri buğday, pamuk, mısır, karpuz, kavun, yer fıstığı, narenciye, seracılık, meyve ve zeytin bahçeleri ile gerçekleştirilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Genel Bilgiler
Bir tarım ve sanayi kenti olan Adana yaklaşık 2.200.000 kişilik nüfusuyla Akdeniz Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük şehridir. Şehir merkezi Toroslar'dan ovada geniş kıvrımlar yaparak Akdeniz'e dökülen Seyhan Nehri'nin kıyısında kurulmuştur.
GSYH'den en yüksek payı alan ilk beş il, 2021 yılında toplam GSYH'nin %54,4'ünü oluşturdu. Kişi başına GSYH'de 2021 yılında, Kocaeli 153 bin 479 TL ile ilk sırada yer aldı. Kocaeli'ni, 140 bin 698 TL ile İstanbul ve 132 bin 803 TL ile Tekirdağ izledi.
Adana ili Türkiye'nin imalat sanayii bakımından dördüncü gelişmiş ili durumunda bulunuyor. Adana'da sanayi sektörü tarım alet ve makineleri, inşaat makineleri, taşıma araçları, yedek parça, klima cihazları, gıda ve mensucat maddeleri gibi çok çeşitli alanlarda üretimde bulunuyor.
2018 yılında en çok ihracat 85 milyar dolarla İstanbul'dan gerçekleşirken, ikinci sırada 11 milyar dolarla Bursa ve üçüncü sırada ise 8 milyar dolarla Kocaeli yer aldı.
- Yedinci sırada 2 milyon 263 bin 373 kişiyle Adana bulunuyor. - Sekizinci sırayı ise 2 milyon 143 bin 20 kişiyle Şanlıurfa paylaşıyor. Oysa 2000 yılındaki nüfus sayımında Konya 4, Bursa 5, Adana 6, Antalya 7, Şanlıurfa dokuzuncu sıradaydı. Sekizinci sırada ise Mersin vardı.
Economist Intelligence Unit'in Küresel Yaşanabilirlik Endeksi'ne göre, Avusturya'nın başkenti Viyana bu yıl yine ilk sırada yer alırken Suriye'nin başkenti Şam listenin sonunda yer aldı.
Adana, Türkiye
Adana sıralamada en ucuz şehirlerden biridir."
Adana, ılıman iklimi, geniş tarım arazileri ve sanayisiyle uzun yıllar iç göçün en yoğun yaşandığı iller arasında yer aldı. Ekonomik yönden güçsüz, vasıfsız, birikimsiz insanlar, bohçasını kapıp, soluğu Adana'da aldı.
Buna göre Adana, TOBB Sanayi Veritabanı'na kayıtlı 3.926 ürün için üretim kapasitesine göre ilk 3'e en fazla giren iller sıralamasında 301 ürün ile 10 sırada yer aldı.
Çukurova'nın kalbinde yer alan Adana ili; 1.4 milyon ton narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 1 milyon ton karpuz üretimi ile Türkiye'deki karpuz üretiminin %25'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birine sahip olan Adana'da, pamuğa dayalı üretim yanında, gıda, hazır giyim, kimya, orman ürünleri sanayisinde önemli ölçüde üretim yapılmaktadır.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
2021'de en yüksek kişi başına düşen yıllık gelir Kocaeli'nde oldu.
Türkiye'nin ilk 10 zengini... 1'inci sırada İbrahim Erdemoğlu yer alıyor. 2'nci sırada Murat Ülker yer alıyor. 3'üncü sırada Ali Erdemoğlu yer alıyor.
Seyhan'ın Yeşilyurt Mahallesi Adana'nın en yüksek nüfusa sahip mahallesidir.
Seyhan, Adana şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan ve 800 binin üzerindeki nüfusa sahip olan, Adana'nın en büyük ilçesidir.
Yöreye Selçuklu Türklerinin yerleşmesi ile birlikte şehrin adının “ÇECELİ” olarak değiştirildiğini görüyoruz. Günümüz ilçe halkının Yüreğir Ovasından gelen Ramazanoğulları ve Menemencioğulları soyundan geldiğini biliyoruz. İlçeye bugünkü ismi, Ramazanoğullarından Kara İsa Bey'e atfen verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri