Mersin, Adana ve Hatay yöresinde çokça bilinen dikenli incirin hasadı Temmuz sonunda başlayıp, Ağustos sonuna kadar devam ediyor. Buz kasaları içinde soğutulup sıcak yaz gününde müşterilerin damak tadına sunuluyor.
İncir yaz meyvelerindendir. İncir hasadı Temmuz, Ağustos gibi başlar ve bu aylarda satışa çıkabilir. Taze incir almak istiyorsanız Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında pazardan, manavdan temin edebilirsiniz.
İncir ağacı kışın yapraklarını döken bir ağaç türüdür. Yapraksız olduğu bu döneme ise “kış uykusu” dönemi denir. Bu sebeple incir fidanı için ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Kış aylarının ılık geçtiği yerlerde ise sonbahar mevsiminde de incir fidanı dikilebilir.
Olgunlaşma dönemi Ağustos ve Kasım aylarında olan mor güz inciri Kasım ayı sonuna kadar meyve veriyor olmasından dolayısıyla kış inciri olarak da adlandırılmaktadır.
Dişi incirin iyi lop ürünü Mayıs ayında doğarken, erkek incirlerde de ikinci ürün olan ebe ürünü doğar. Haziran ayında dişi ve erkek çiçekler olgunlaşırken, erkek incir meyvelerindeki ilek arıcıkları da ergin hale geçerek dışarı çıkar.
İlgili 39 soru bulundu
Ege Bölgesi toplam üretimin yaklaşık %76 gibi önemli bir oranına sahiptir. İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
İncir Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
Kurutulmuş incir, taze incirin kurutulmuş şeklidir.incir yaklaşık %78 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 5 kg incirden 1 kg kuru incir kalmaktadır.
Sarılop inciri: Kurutmaya en uygun çeşitlerden biridir. Aydın ve İzmir'de yetişir. İri meyvelere sahiptir, Eylül ayının sonunda hasat edilir. Sarı zeybek inciri: Meyve kalitesi yönünden çok başarılıdır.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
Dişi incir ağaçları yılda üç meyve verirler. Bunlar; Yellop, İyilop ve Sarılop dur. Bizim için önemli olan ve asıl meyveleri oluşturan İyilop meyveleridir. Erkek incirlerde dişi incirler gibi bir yılda üç meyve verirler.
Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
Taze incirler sabah erken saatlerde toplanıyor. Serin havada, güneş sıcağına ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmadan meyvelerin toplanması gerekiyor. İncir hasadı elle yapılıyor.
Kuru incir Ağustos ayının 15'i gibi başlar. Ekim ayının başlarına kadar kuru incir sezonu devam eder. İncirler dalında Ekim ayının ortalarına kadar kurumaya devam edebilir. Kuru incir fiyatının en uygun olduğu dönem Ağustos, Eylül aylarıdır.
İncir, ağustos ayı itibariyle raflarda yerini alan, kurusu ile her yıl yiyebileceğimiz bir meyvedir. Ancak bebeklerde 1 yaşından önce kuru meyveleri önermiyoruz. İncir bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon incir 1 adettir.
Temmuz-Ağustos ayları arası.
Genellikle mart ayından haziran ayına kadar çiçekli olan bitki, haziran ayından sonra meyve vermeye başlar. Dikenli incir tohumu meyvenin çekirdekleridir.
Günde kaç tane incir yenmeli? Sağlığa olan faydalarının yanı sıra zengin besin değeri ve şeker içeriği nedeniyle günlük incir tüketiminde ölçülü olunması gerekir. Günlük 2-3 adet kuru veya yaş incir ara öğün tercihi olarak tüketilebilir.
Diyet lifi açısından zengin olan kuru incir; potasyum, demir, kalsiyum, antioksidan ve kompleks karbonhidrat içerir. Yaş incire göre kuru incir kabızlığın tedavisinde daha etkili olabilir. Ancak meyveler kurutulduğunda şeker oranı arttığından kuru incirin şeker ve kalorisi daha yüksektir.
Dağ köylerinden aldığınız kuru incirlerde muhtemelen kimyasal işlem uygulanmamıştır. Dağ köylerinde üreticiler ile konuşup, kuru inciri görerek almanızı tavsiye ederim. Tabiki herkesin bu bölgelere yolu düşmüyor. İnternetten, aktarlardan, şarküterilerden veya marketlerden kuru incir almak zorunda kalıyorlar.
İncir üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye incirlerinin çoğunluğunu Ege Bölgesi'nde gerçekleştirmektedir. Bu bölge üzerinde özellikle İzmir ve Aydın illeri incirin anavatanı olarak bilinir. Dolayısıyla dünyadaki en iyi incir Ege'nin dağlık arazilerinde doğal olarak yetişmektedir.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Dağ inciri en kaliteli incir türü olarak bilinir. Piyasada ovada yetişen, sulandığı için çok büyük olan incir türleri daha fazladır. Bu incirlerin bazıları kimyasal ile sarartma işlemi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri