Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir.
1- Bukalemunun bulunduğu ortama ve duruma göre renk değiştirmesi. • 2- Kurbağanın sinek yakalayabilmek için uzun dilli olması. • 3- Karanlık ortamda kalan yarasanın sese karşı duyarlı olması. (Gözlerini az kullandığı için iyi görememesi). • 4- Kaplanın ve aslanın keskin dişlerinin ve pençelerinin olması.
Canlıların hayatta kalmak kalmak için yaşadıkları çevreye uyum sağlamaları gerekir. Türünün devamlılığını sağlamak için de zorunlu olan bu uyum sürecine adaptasyon denir.
Adaptasyon, bir türün bulunduğu ortama uyum sağlamasıdır. Bu uyum sağlama, özünde evrim geçirmektir. Bir canlının ortama uyum sağlaması, uyumsuz olanların seçilim mekanizmalarıyla (örneğin Doğal Seçilim yoluyla) elenip, uyumlu olanların hayatta kalmasıyla olur.
İnsanoğlunun en etkileyici özelliklerinden biri adapte olabilme yeteneğidir. Fiziksel veya psikolojik olarak yaşanan her tür travmaya adapte olabilir insan.
İlgili 32 soru bulundu
Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir. Davranışsal adaptasyon için fototropizma örnek verilebilir.
1- Bukalemunun bulunduğu ortama ve duruma göre renk değiştirmesi. 2- Kurbağanın sinek yakalayabilmek için uzun dilli olması. 3- Karanlık ortamda kalan yarasanın sese karşı duyarlı olması.
Unutma! Adaptasyonlar kalıtsal özelliklerdir ve nesilden nesle aktarılır. Bu özellikler doğuştan geldiği için sonradan kazanılması mümkün değildir yani modifikasyonlardan farklıdır fakat, adaptasyonlar da tıpkı modifikasyon ve mutasyonlar gibi tür içi çeşitliliğe katkıda bulunurlar.
Tipik olarak bir anatomik adaptasyon programı 3-4 hafta (mezo siklüs) sürmelidir. Bununla birlikte, bireysel farklılıklar ve fiziksel uygunluk baz alınarak bazı kişilerde 2 hafta kadar sürebilir.
Psikolojide “adaptasyon” terimi, bireyin ruhunun, çevresel rahatsızlık hissetmeden ve çevre ile çelişki hissetmeden çeşitli çevresel gereksinimlere uyum sağlama kabiliyeti anlamına gelir.
Teorisi, adaptasyonların, bir türün ortamında karşılaştığı seçici baskılardan kaynaklanan özellikler olduğunu belirtir. Adaptasyonlar, uyarlanır kabul edilmek için bir organizmanın ya hayatta kalma ya da üreme şansını artırmalı ve de bu şansı doğal seçilim süreci ile bir sonraki kuşağa aktarabilmelidir.
Bu evrimsel değişim sayesinde ortama uyumlu (adaptif) özellikler arttığı için doğal seçilim ile olan evrimsel değişimlere de adaptasyon denir. Adaptasyon derken "popülasyonda ortama uyumlu (adaptif) kalıtsal özelliklerin sıklığının artması" kısmından bahsediyorsak bu, genlerin yapısını değiştirmez.
Sosyo-kültürel adaptasyon, gündelik yaşam sorunlarını ve sosyal etkileşimleri yeni bir kültürel bağlamda ele almanın yeterliliği olarak tanımlanmaktadır.
Adaptasyon Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Uyum.
Uyum, şu anlamlara gelebilir: Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması Uyum eğitimi veya oryantasyon, çalışma yaşamına yeni başlayanlara veya işletme içinde görev konumları değişen personele uygulanan eğitim.
Modifikasyon, canlı organizmanın dış görünümüne etki eden ve kalıtımsal özellik göstermeyen değişikliklerdir (Chiou, 2008). Organizmanın çevre şartlarına uyum sağlaması olarak da adlandırılan adaptasyon ise bir canlının belirli bir çevrede yaşama ve çoğalma şansını arttıran kalıtsal özelliklerdir (Campbell, 2015).
Evrim ve adaptasyon birbirlerinden ayrı kavramlar değildir. Evrim, adaptasyonuda kapsayan daha büyük bir konudur. Her evrim adaptasyon değildir fakat tanımı gereği her adaptasyon evrim olmak zorundadır. Evrim popülasyon içerisindeki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisindeki değişimidir.
Uyum bozukluğu, bireyin yaşadığı büyük değişimler, karşılaştığı kayıplar ve başa çıkamadığı olaylar karşısında geliştirdiği bir durumdur. Kısa süreli gerçekleşen bu rahatsızlıkta umutsuzluk, hüzün, motivasyon kaybı, profesyonel yaşama ya da sosyal faaliyetlere karşı ilgi kaybı gibi belirtiler görülebilir.
(Adaptation) Ortama, çevreye ve çevredeki değişime uyum gösterme yeteneğini tanımlar. Çevredeki değişikliğe, zaman içinde alınan tekil önlemler ile uyum sağlanabilir.
Canlılar beslenme, barınma, avlanma, üreme ve düşmanlarından korunma gibi yaşamsal faaliyetlerini her zaman sürdürebilmek için bulundukları ortama adaptasyon gösterirler. Çevre değişmeye başladığı zaman (çevre, sürekli değişir; ama bazı zamanlarda diğer zamanlara göre daha beklenmedik ve hızlı bir şekilde değişir).
Fizyolojik adaptasyon en sade biçimde, çevresel değişikliğe maruz kalmanın bir sonucu olarak bireylerde fonksiyonel, yapısal veya moleküler değişimin meydana gelmesi şeklinde tanımlanabilir.
Genetik dağılım üzerine uzun süreli etki eden doğal seçilim sonucunda, türlerin çevresel ihtiyaçlara uygun özellikler kazanması veya var olan özelliklerin değişimidir.
Modifikasyonlar kısa süreli oluşan genlerin yapısını değilde genlerin işleyişini değiştiren vücudta oluşan kısa süreli değişimlerdir . Adaptasyonun sağlanması içinde uzun zaman gereklidir . Bu uzun zaman 1,2yıl gibi bir süre değil 1,2 milyar gibi bir süredir. Yani modifikasyonlar adaptasyona dönüşmez.
40 cm'ye varan vücut uzunluğuna ters orantılı olarak 15 cm'ye varan kulakları çok uzundur. Bu özel durum kendisini çölde yaşamasını sağlar, çünkü vücut sıcaklığını kulakları vasıtası ile dengede tutar.
Yaprakların diken şeklinde ol- ması ve etli süngerimsi gövde birer adaptasyondur. Dikensi yaprakları su kaybını azaltırken, etli gövde uzun kurak dö- nemler için su depolanmasını sağlar. Develer sıcak ve kurak iklim koşullarında yaşamlarını sürdü- rür. Develer genellikle çöllerde yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri