Memuriyetten adaylık döneminde ayrılanlar sadece ayrıldıkları kuruma dönmek için müracaat edebilirler. Yani, adaylık döneminde Tarım ve Köyişleri Bakanlığında memur olarak çalışan birisi ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığında tekrar memuriyete dönebilmekte bunun dışındaki kurumlara ise dönememektedir.
Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "adaylığa kabul edilme" başlıklı 54'üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre; "aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz."
Mezkur madde, adaylığı kaldırılarak asli memurluğa atanmış personelden istifa edenler hakkında uygulanabilmekte olup; aday memur iken istifa edenlerin ise gerekli koşulları taşımaları halinde sadece ayrıldıkları kurumlara yeniden atanabilmeleri mümkün bulunmaktadır.
İşte, o detaylar. 657 sayılı Devlet Memurları kanuna göre görevinden istifa eden memurlar belirlenen şartlara göre görevlerine geri dönebilirler. Ancak eğer istifa iki defadan fazla olmuşsa bu haklarını kaybedeler ve memuriyete geri dönüşleri olmaz.
İlgili 25 soru bulundu
Zira yasa koyucu çekilme talebinde bulunan memurun görevinin sona ermesini ya yerine yeni memur atanmasına veya çekilme talebinin kabulü şartına bağlamıştır. Çekilme talebi, kurumu tarafından kabul edildiği anda devlet memuru bir aylık bekleme süresine de tabi olmaksızın görevini bırakabilir.
Sözleşmenin belirli durumlarda tek taraflı feshinde pozisyonu saklı tutularak personele ayrıldığı pozisyona sınavsız olarak yeniden atanma hakkı verilmişken, bir mazerete dayalı olmayan fesih halinde sınavsız olarak yeniden atanma söz konusu değildir.
ADAY MEMURKEN BAŞKA KURUMA NAKİL YAPILAMAZ
657'nin 54. maddesi şu şekildedir: "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz."
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
İhbar Tazminat Süreleri
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
657 Sayılı Kanunun 54. Maddesinde de net bir şekilde belirtildiği üzere; aday statüsünde yer alan memurların farklı kurumlara nakillerinin gerçekleştirilemeyeceği gerçeği devreye girer. Eğer memur, farklı bir A kadrosuna atanırsa istifa etme hakkına sahiptir.
Memurun Nakil Talebinde Bulunması
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, kurumlar arası geçiş işlemi için “kurumlar arası muvafakat” şartını aramaktadır. Bu muvafakatin sağlanması için öncelikle memurun naklen geçmek istediği kuruma yazılı bir dilekçe ile başvurarak naklini talep etmesi gerekmektedir.
Aday memur 3 yıl şart olmasa dahi görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına giremez.
İstifa eden memurların, peşin ödenen aylık sorunu ve emekliliğe etkisi. İstifa eden memurlardan, çalışılmayan süreler için peşin ödenen aylık tutarları geri alınır. Ancak hizmet süresinde eksilme olmaz.
Personel; kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya Ek 1 inci maddenin dördüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.
Memurluktan istifa edilmesi halinde memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz, memurlara emekli ikramiyesi ödemesi için mutlaka emeklilik statüsünde bir aylık bağlanması koşulu bulunmaktadır.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
İşte pozisyon olmadığı için görev yeri değiştiremeyen personel istifa ederek, "bir yıl engeline bağlı kalmadan" KPSS puanıyla kendi kurumuna veya başka bir kuruma 4/B pozisyonları için başvuru yapabilir ve hizmet sözleşmesi imzalayabilir.
Esasların Ek 1. maddesinde, sözleşmeli personelin, sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe yeniden kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Yeni düzenlemeyle birlikte memurlar artık amirlerinden yazılı izin almadan mesai saatleri dışında şehir dışına çıkabilecek, meskun mahal dışındaki alanlarda piknik yapabilecek.
- Üçü de olmazsa arkanda güçlü biriniz varsa torpil ile atanırsın. Bu kadar... Aday ya da asil her memur geçici görevlendirme ile görevlendirilebilir. Aday ya da asil her memur geçici görevlendirme ile görevlendirilebilir.
EĞİTİMDE BAŞARISIZ OLAN ADAYLAR YENİDEN MEMUR OLABİLİR Mİ? Temel Eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olan ve bu sebeple görevlerine son verilen aday memurlar üç yıl süreyle Devlet memurluğuna alınmazlar.
Göreve başlamadıktan sonra atama yapıldığınız yere gitmezseniz bişi olmaz. Sonra yine istediğiniz gibi bu kurum veya başka kurumların sınavlarına girip atanabilirsiniz. Ama göreve başladıktan sonra görev yerinize gitmezseniz cezai işlem uygulanır.
hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca sözleşmesi tek taraflı feshedilir. Personel; kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya Ek 1 inci maddenin dördüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.
Soru: Sözleşmeli personel (4/B) Kamu Hastanesine veya Üniversite Hastanesine atandım. Başka bir sözleşmeli personel alımına (Sağlık Bakanlığı veya Üniversite Hastanesi özel alımlarına) tercih verebilir miyim? Cevap: Sözleşmeli personel olarak görev yaptığınız için hiçbir sözleşmeli personel alımına tercih veremezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri