Bahsi geçen teknoloji ile zehirli gazlar, temizleniyor ve araçların çevreye verdiği bütün zararlar en aza indirgeniyor. Adblue, dizel yakıta sahip olan tüm araçların kullanması gereken bir sıvı oluyor. Ülkemizde bu sıvının kullanılması zorunlu kılınmasa da yeni nesil dizel araçlarda kullanılması öneriliyor.
Adblue adı verilen üre karışımı olarak da benzinli araçlarda kullanılmaktadır. Motorun yanma odasındaki hava-yakıt karışımına eklenen bir sıvıdır. Adblue adı verilen üre karışımı olarak dizel araçlarda da kullanılmaktadır.
Adblue, temelinde üre ve deiyonize su karışımıdır. “Adblue hangi araçlarda var?” sorusunun cevabı gayet basittir. 2016 yılından itibaren üretilen tüm dizel araçlarda bulunmaktadır.
Eski dönemlerde sadece tır, kamyon ve yolcu otobüsü gibi ticari araçlarda kullanılan, günümüzde ise binek otomobillerde de kullanımı yaygınlaşan Adblue sıvısını, benzin istasyonlarından satın alabilir ya da yetkili servisinizde dolum işlemini yaptırabilirsiniz.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer Adblue tankı boşalırsa, Aracın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve araç çekişten düşer. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür.
Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir. Örnek olarak; *Üre kalitesini anlayabilmek için satın alınan üründe mutlaka Aldehit, Biüre, Fosfat ve safsızlık içeriklerine baktırılmalıdır.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Yani bu sıvı bittiğinde otomobili çalıştırmak hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır. Eğer AdBlue sıvısı sürüş anında biterse emisyonu sınırlamak için motor gücü ve performansı düşecektir. Ne yazık ki durduktan sonra tank tamamen boşalmışsa aracınızı yeniden çalıştıramayabilirsiniz.
Genel olarak aracınızda AdBlue ışığı yandıktan sonra 2000 km daha yol gidebilirsiniz.
Ortalama 60 litre AdBlue deposu olan bir aracın deposunu yeniden doldurması normal şartlar altında 15-20 bin km sürüyor. Yani tam dolu AdBlue deposu en az 15 bin kilometre gidiyor.Aksi bir durumda ise aracınız önce AdBlue seviyesinin azaltığını gösterge panelinden size ikaz eder.
ADBLUE KULLANIM ALANLARI
2006 yılından beri Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkan kamyon ve otobüsler için AdBlue kullanımı zorunluydu. 2015 yılından beri ise yeni üretilen otomobil, kamyon, traktör, iş makineleri, trenler ve hatta gemiler de dahil olmak üzere tüm dizel motorlu araçlarda zorunlu hale gelmiştir.
Opet Akaryakıt İstasyonları' ndan dökme olarak pompadan, özel dolum aparatlı 5 L, 10 L veya 18 L ambalajlı olarak aldığınız Opet AdBlue® ürünlerini Akaryakıt Satış Yetkilisi desteği ile AdBlue deposuna doldurulur.
AdBlue®'nun raf ömrü, gölge ve kuru bir yerde -10° C ilâ +30° C arası sıcaklık şartlarına uyulması halinde 12 aydır. Güneş ışığından korunmalıdır.
Türkiye'de henüz yasal olarak bu sıvının kullanılması zorunlu olmasa da yeni dizel arabalarda kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde aracın motoru zarar görmektedir. Aracınızı sürerken bu sıvı biterse, motorun gücü ve performansı düşer. Aracı durdurduğunuzda Adblue'nun deposu boşsa, motorunuz tekrar çalışmaz.
Adblue iptal işlemini yaptırmak isteyen araç sahiplerinin sık sorduğu sorular arasında Adblue iptali muayeneden geçer mi sorusu olduğu gözlemlenmektedir. Tek başına yapılacak olan adblue iptali muayeneden geçerken problem oluşturmaz.
Bu işlem sonrasında motor beynindeki yazılım değiştirilir ve orijinal yazılım ile aralarında bazı dinamik farklar oluşur. AdBlue Sistemi iptal işlemi sonrasında aracınız yazılımsal olarak AdBlue sistemi yok gibi davranır. Fakat fiziki var olan AdBlue sistemi (DPF, SCR filtreleri gibi) işlevlerini sürdür.
Bir diğer husus da AdBlue'nun nereden doldurulacağı hakkında. Görsel olarak araçtan araca farklılık gösteren AdBlue kapağı dizel yakıt kapağının hemen yanında bulunuyor. Bir otomobil 1000 kilometrede ortalama 1 litre AdBlue'ya ihtiyaç duyuyor.
AdBlue tanklarının boyutu üreticiden üreticiye değişir. Bu nedenle ne kadar AdBlue' ya ihtiyacınız olacağını öğrenmek için el kitabınıza bakabilirsiniz. Bizim önerimiz ise, aracınızdaki AdBlue tankı tamamen bittiyse; aracınızın yeniden çalışacağından emin olmak için 5 -6 litre AdBlue koymanız yeterli olacaktır.
Adblue'yu pompadan alarak gereksiz plastik kullanımının önüne geçin. Bluematik ile aracınızdan inmeden, temassız bir şekilde Adblue alımınızı gerçekleştirin.
1000 kg ürün ise 917 lt'dir. Ambalaj ürünlerde 20 kg olan 18,34 lt olup, 30 kg olan ise yaklaşık 27,50 litredir.
Cevap: Adblue tavsiye ? AdBlue'nun içeriği aynıdır, markadan markaya fark edecek ürün değil. Servise gitmeyi gerektirecek bir uğraş değil.
AdBlue seviyesinin kontrol edilmesi
Yağ ve AdBlue düğmesine basınız. Depoda %25'den az kaldığında imlecin rengi yeşilden turuncuya döner; seviye %10'un altına düştüğünde ise kırmızıya döner.
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
Adblue Nasıl Doldurulur? Rahatlıkla benzinliklerde bulabileceğiniz Adblue sıvısını doldurmak bir hayli basittir. Dizel araçların depo kapaklarının hemen yanında küçük bir sıvı doldurma gözü daha yer alır. Bu göz içerisinden sıvıyı doldurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri