ADBLUE KULLANIM ALANLARI 2006 yılından beri Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkan kamyon ve otobüsler için AdBlue kullanımı zorunluydu. 2015 yılından beri ise yeni üretilen otomobil, kamyon, traktör, iş makineleri, trenler ve hatta gemiler de dahil olmak üzere tüm dizel motorlu araçlarda zorunlu hale gelmiştir.
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
Filtrelerden sıvı geçişi sağlanmadığı için filtreler kurur ve büzüşür. Bu aracınız için maliyetli olacaktır. Adblue tamamen bittiğinde ise ise araç sisteme zarar vermemek için aracınız stop eder ve çalışmaz. Bu sırada adblue bulacağınız bir yerde değilseniz çekici çağırmak zorunda kalabilirsiniz.
Adblue iptalinde yapılan işlem, sistemin by-pass edilmesidir. Uygulama sonucunda araca hiçbir zarar gelmeyecektir.
Hava kirliliğinin önlenmesi için uygulanan bir sıvı olan adblue'yu Avrupa Birliği sınırları içinde kullanmak zorunludur. Ülkemizde bu sıvının kullanılması zorunlu olmasa da günümüzde üretilen Euro 6 motorlu dizel yakıtlı tüm araçlar Adblue'nun kullanımına uygun olarak üretilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
AdBlue Sistemini iptal etmek, kullanmamak cezaya tabidir.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz. Bir başka deyişle AdBlue deposunu doldurmak için sizin nasıl yapıldığını bilmenize ya da ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmıyor.
Dizel motorlu araçlarda kullanımı zorunlu olan AdBlue sisteminin iptali, hem çevreye hem de araç sahiplerinin cebine zarar veriyor. AdBlue markasının kullanım haklarına ve VDA lisansına sahip firmalardan Arbey Kimya'nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, AdBlue iptaline ilişkin uyarılarda bulundu.
Ortalama olarak 4.000 TL – 14.000 TL arasında bir maaliyet çıkmaktadır.
Adblue biterse ve yeniden doldurulmazsa bu durum aracın çekişini ve dolayısıyla performansını etkiler.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Adblue iptal işlemini yaptırmak isteyen araç sahiplerinin sık sorduğu sorular arasında Adblue iptali muayeneden geçer mi sorusu olduğu gözlemlenmektedir. Tek başına yapılacak olan adblue iptali muayeneden geçerken problem oluşturmaz.
AdBlue Sistemi İptal Edilirse Ne Olur? Beyinden yani motor kontrol ünitesinden AdBlue iptal etme işlemi; aracınızın motor kontrol ünitesindeki yazılımındaki AdBlue ile ilgili satırların pasif edilip yeniden aracınıza yüklenmesi şeklinde yapılır.
Araçlar Adblue ışığı yandıktan sonra ortalama olarak 2000 km daha yol alabilmektedir. Ancak ışık yandıktan sonra vakit kaybetmeden Adblue tankının doldurulması önerilir. Sıvının bitmesi durumunda seçici katalitik geçirme sistemi arızalanabilir ve bu sistemin tamiri oldukça maliyetlidir.
Asit yağmurlarına ve doğal floranın bozulmasına neden olan azot oksit gazı salımını minimuma indirmeyi sağlayan Adblue sıvısı, emisyon değerlerini yüksek oranda düşürür. Çözelti, sanılanın aksine bir yakıt değildir. Araç performansını yükseltmez, yakıt tüketimini düşürmez.
AdBlue®'nun raf ömrü, gölge ve kuru bir yerde -10° C ilâ +30° C arası sıcaklık şartlarına uyulması halinde 12 aydır. Güneş ışığından korunmalıdır.
AdBlue tamamen bittiğinde aracınız, sisteme zarar vermemek için stop eder. Eğer bu esnada AdBlue bulabileceğiniz bir yerde değilseniz çekici çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Yani bu sıvı bittiğinde otomobili çalıştırmak hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.
AdBlue'nun tamamen bittiği durumlarda araç çalışamaz hale gelebilir. Sıvının tamamen bittiği durumları da aynı şekilde AdBlue işaretli ışığın sürekli olarak yanmasıyla anlayabilirsiniz.
Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Sensörlerin amacı egzozdan çıkan gazı ölçmektir. Belirli bir değerin üzerinde olduğunda bu sensörler sayesinde araç beynine bilgi verilir ve adblue katkı sistemi ile partikül filtresinin temizlenmesi sağlanır.
Bu işlem hem araca zarar vermez, motor ömrünü uzatır, hem de arıza lambası, çekiş problemi gibi kusurlar ortadan kalkar.
Adblue'yu pompadan alarak gereksiz plastik kullanımının önüne geçin. Bluematik ile aracınızdan inmeden, temassız bir şekilde Adblue alımınızı gerçekleştirin.
Ticari araçlarda yaklaşık olarak 100 km'de 1,4 Litre AdBlue® harcanmaktadır.
AdBlue adıyla birçok farklı marka ürün satılmaktadır. Satın aldığınız ürünün bazı testlerden geçmiş olması güvenilirlik açısından önemlidir. Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri