Genel olarak aracınızda AdBlue ışığı yandıktan sonra 2000 km daha yol gidebilirsiniz.
Araçlar Adblue ışığı yandıktan sonra ortalama olarak 2000 km daha yol alabilmektedir. Ancak ışık yandıktan sonra vakit kaybetmeden Adblue tankının doldurulması önerilir. Sıvının bitmesi durumunda seçici katalitik geçirme sistemi arızalanabilir ve bu sistemin tamiri oldukça maliyetlidir.
Avrupa standartlarına göre bir aracın yakıt ışığı yandıktan sonra en az 80 km yol gitmesi gereklidir Bunun sebebide avrupadaki standartlara gore en fazla 80 km de bir yakit istasyonu bulunmasidir.
Zaten bu yüzden kullanım alanı giderek artıyor ve çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Yani AdBlue biterse aracınızda, izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur. Bu aşım nedeniyle de katalizör kısa sürede hasar görür. Sistemde yer alan filtrelerden de sıvı geçişi sağlanamadığı için filtreler kurur ve büzüşür. Bu da aracınız için son derece maliyetli bir durumu ortaya çıkaracaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Arabalar AdBlue miktarı azaldığında sürücüleri sürekli olarak uyarıyor. Belirli bir kilometre mesafesi kaldığında yapılan bu uyarıdan sonra AdBlue kullanmamayı tercih etmek gibi bir şansınız yok. Çünkü AdBlue sıvısı biten bir arabayı çalıştırmak mümkün değil.
AdBlue® biterse ne olur? Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Kötü adblue kullanımı da buna sebep verebilir buda DPF (dizel partikül filtresi) ve SCR katalizörüne kalıcı olarak zararlar vermektedir. Adblue arızası sonrası sürüşünüz, gidebileceğiniz mesafe kısıtlanır ve aracınız çalışmayabilir araç kendini korumaya alır.
Bu işlem genelde binek araçlar olmak üzere ağır vasıta araçlarda da yapılır. Adblue arızası çözümlendikten sonra resetleme işlemi ile beyni sıfırlamış, arıza ışığını söndürmüş oluyorsunuz. Kolay ve pratik bir işlemdir. Arıza tespit cihazları ile adblue resetleme yapılıyor ve arıza lambası sönüyor.
AdBlue ®1 için tank kapasitesi. AdBlue katkı maddesi için tank kapasitesi yaklaşık 11,5 litre.
Ortalama 60 litre AdBlue deposu olan bir aracın deposunu yeniden doldurması normal şartlar altında 15-20 bin km sürüyor. Yani tam dolu AdBlue deposu en az 15 bin kilometre gidiyor.Aksi bir durumda ise aracınız önce AdBlue seviyesinin azaltığını gösterge panelinden size ikaz eder.
Sürekli yanıyorsa AdBlue tankındaki sıvı miktarı düşüktür... Mavi ikaz ışığı. Kontak açıldığında 10 saniye kadar yanar, sonra söner. Sürekli yanıyorsa AdBlue tankındaki sıvı miktarı düşüktür.
Bir aracın yakıt göstergesi yandığında modeline göre değişkenlik göstermek üzere 5 ila 13 litre yakıtı kalmış oluyor. Buna göre araçlar, uyarı lambası yandığında 35 ila 92 kilometre kadar yol katedebiliyor.
Yakıt ikaz lambası yandıktan sonra ne kadar daha gidilebileceği aracın marka ve modeline göre farklılık göstermektedir. Ancak ikaz lambası yandıktan sonra ortalama 30 ile 50 km arasında yol gitmek mümkündür. Bu nedenle araç yakıt lambası yandıktan sonra panik yapmaya gerek yoktur.
Özel bir yapıya sahip olan ve şu an için sadece dizel araçlar için üretilen sıvı, aslında karışım olarak nitelendiriliyor. İçerisinde %32,5 oranında işlemden geçmiş üre ve %63,5 oranında da saf su bulunuyor. Zaten açılımı da Sulu Üre Çözeltisi veya İngilzicesi ile Aqueous Urea Solution şeklindedir.
AdBlue adıyla birçok farklı marka ürün satılmaktadır. Satın aldığınız ürünün bazı testlerden geçmiş olması güvenilirlik açısından önemlidir. Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir.
Bu EU6 emisyon yönetmeliğinin bir gereğidir. Araç çalıştırılmadan önce minimum 3,6 litre AdBlue® doldurulmalıdır.
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
AdBlue tanklarının boyutu üreticiden üreticiye değişir. Bu nedenle ne kadar AdBlue' ya ihtiyacınız olacağını öğrenmek için el kitabınıza bakabilirsiniz. Bizim önerimiz ise, aracınızdaki AdBlue tankı tamamen bittiyse; aracınızın yeniden çalışacağından emin olmak için 5 -6 litre AdBlue koymanız yeterli olacaktır.
AdBlue'u asla dizel tankına koymayın. Motorunuza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir! AdBlue, NOx azaltıcı ajanlardır. Katalizörlerde, otomobil ve kamyon dizel motorlarında azot oksitin azalmasına neden olurlar.
Kalitesiz AdBlue, aracın performansının düşmesine ve ayrıca emisyonların artmasına neden olabilir. Kaliteli AdBlue, motoru iyi durumda tutmaya yardımcı olduğu için maliyetli onarımları ve arıza sürelerini önlemeye de yardımcı olabilir.
AdBlue seviyesinin kontrol edilmesi
Yağ ve AdBlue düğmesine basınız. Depoda %25'den az kaldığında imlecin rengi yeşilden turuncuya döner; seviye %10'un altına düştüğünde ise kırmızıya döner.
Adblue biterse ve yeniden doldurulmazsa bu durum aracın çekişini ve dolayısıyla performansını etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri