Arbequina bodur zeytini popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır.
Zeytin ağacı, ılıman kış aylarından sonra güneşli baharın ve sıcak yaz ayların olduğu Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir. Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır.
Gemlik, Domat, ve Memecik çeşitleri soğuğa dayanıklıdır.
Soğuğa dayanıklı olup - 8 dereceye kadar etkilenmez. 900 rakıma kadar dikilir. Yaprak dökme özelliği yoktur. Zeytin fidanı ılıman ve sıcak iklimleri tercih eder.
Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Soğuktan zarar görmüş zeytin ağaçları hemen budanmamalı, zararlanma seviyesini ve sürgün oluşumunu görmek üzere ertesi budama mevsimine kadar beklenmelidir. Zeytinliklerde soğuk zararı vuku bulduktan hemen sonra zeytin dal kanserine karşı koruyucu olmak üzere bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalıdır.
Ağaçları soğuk zararından korumak için sonbaharda kısıtlı sulama yapılmalı, ağaçlara aşırı azotlu gübre veril- memelidir. Hasattan önce sıcaklıkların 00C'nin altına düştüğü yerlerde ya da Mart-Nisan aylarında don tehlikesi olan yerlerde zeytinlik tesis etmekten kaçınılmalıdır.
Arbequina Zeytin Fidanı Dikimi
Bir dönüme yaklaşık 200 ağaç dikilir. Ülkemizde çoğunlukla 1,5 x 4 metre aralıklarla dikimi yapılmaktadır.
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez.
Kışın bu bölgelerde hava oldukça soğuk ve karlıdır, bu bölgeler zeytin yetiştirmeye uygun değildir.
Arbequina Zeytini, İspanya'nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunmuştur. Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin'de de yayılmıştır.
- Arbequina Zeytin Fidanı Dikim Mesafesi: Tam Bodur Zeytin fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre dikim yapılabilir.
Arbequin bodur zeytin fidanı kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır. Periyodisite (bir sene meyve verip bir sene vermeme) yoktur. Dekara meyve verimi ortalama 1,5 ton civarında olup dekara yağ verimi ise 300-500 kg arasındadır.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Arbequina zeytin ağaçları kuraklığı tolere edebilse de, derin ve sağlıklı bir kök sistemi oluşturmaya yardımcı olmak için ilk dikildiğinde düzenli olarak sulanmalıdır.
Arbequina bodur zeytini popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır.
Meyvesi yağlık ve sofralık olarak işlenebilen zeytin, iklim şartları dolayısıyla dünyada daha çok Akdeniz'e kıyısı olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus gibi ülkelerde yetiştiriliyor.
Zeytin ağacı kuraklığa dayanıklı olarak bilinmektedir. Zeytin ağaçları su kıtlığında taç büyümesini durdurup fotosentez ve transpirasyon aktivitesini devam ettirerek kurak koşullara dayanma mekanizması oluşturmaktadır.
Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Yeni zeytinliklerde, hava şartlarının kurak geçmesi halinde sulama yapılır. 5-10 cm derinliğinde ilkbahar toprak sürümü yapılır. Zeytin dal kanserine karşı ilaçlamaya devam edilir. Mayıs Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir. Yağın özgül ağırlığı 0,8 olduğundan yani 1 litre zeytinyağı 0,8 kg ettiğinden bir dönüm zeytinlikten 540 litre x 0,8= 432 kilo yağ alınır.
Don olayının kentte en son 1985 yılında görüldüğünü belirten İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, Bursa'nın toplam zeytin ağacının yüzde 25'inin don olayından etkilendiğini söyledi.
Hayır, zeytin ağaçları her zaman yeşildir ve kışın yapraklarını dökmezler. Ancak, yaprak dökmeyen tüm ağaçlar sürekli olarak yapraklarını yeniler, bu da yapraklarının tümünü yavaş yavaş döker ve 6-14 ay boyunca yenilerini üretirler anlamına gelir.
Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri