Postkoital kanama, cinsel ilişkiden sonra vajinadan gelen kanamadır. Ağrı ile ilişkili olabilir veya olmayabilir. Kanama rahim, serviks, vajina ve vajina yakınında bulunan diğer doku veya organlardan olabilir. Postkoital kanama rahim ağzı kanserinin ilk belirtilerinden biri olabilir.
Adet dönemi içinde rahim ağzı ve rahim içinde büyürler. Bu yapılar daha sonraki dönemde cinsel ilişkiden sonra kanama olmasına yol açabilir. Aynı zamanda cinsel ilişkinin daha ağrılı olmasına yol açarlar.
İlk cinsel birliktelik sırasında kızlık zarının yırtılması kanamaya sebep olabilir ve bu normal bir durum olarak nitelenebilir. Ancak ilk cinsel birliktelik dışındaki birlikteliklerde kanama olması anormal durumlara işaret eder. Rahim ağzı iltihapları veya kanser öncesi durumlar anormal kanamalara sebep olabilir.
Adet sonrası lekelenmenin nedenleri arasında hormonal değişiklikler, stres, düzensiz adet döngüsü, polip veya fibroid gibi rahim problemleri, enfeksiyonlar ve hormonal ilaçlar yer alabilir. Bu nedenlerden dolayı lekelenme sıklıkla görülebilmektedir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Yerleşme kanaması anne adaylarında genellikle 3-5 saat arasında sürmektedir. Bu kanama hafif lekelenme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu kanama süreci bazı kadınlarda lekelenme olarak 2-3 gün kadar sürebilir. Kadınlarda kanama üç gün sürse de şiddetli olmadığı sürece bir sorun teşkil etmemektedir.
Adetten 10 gün sonra kanama nedenleri çok çeşitli olabilir. Kadınlarda adet döngüsünden yaklaşık 7-10 gün sonra da kanamalar çok yaygındır.
Yumurta döllendikten 1-2 hafta sonra meydana gelen implantasyon kanaması, adet olmadım lekelenme var hamile miyim sorusunun cevabı olabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülen kahverengi akıntı genellikle endişe nedeni değildir. Ancak bir ihtimalde olsa dış gebeliğin ya da düşük riskinin belirtisi olabilir.
Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır.
Kadın lekelenmeleri adet devamı olarak düşünebilir ve gebelik oluşmayacağı kanısına varabilir. Oysaki lekelenme durumunda yumurtlama oluşabilir ve lekelenme halinde girilen cinsel ilişki sonucu gebe kalabilme olasılığı söz konusudur. Adet kanamasının görüldüğü hiçbir gün %100 gebelikten koruduğu gibi bir anlam taşımaz.
Hanefi mezhebine göre adet ve lohusalığın azami müddetleri (adetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Bu kanama gebelik sürecinin başlangıcı olarak kabul edilen bir durumdur. Cinsel birleşmeden sonra döllenme ortaya çıkar ve bu süreçten kısa bir süre sonra doğal bir süreç olarak implantasyon kanaması görülür. Genellikle kanamanın zamanı değişiklik gösterse de döllenme işleminden sonra ortalama 15 gün içinde yaşanır.
Bununla birlikte özellikle orgazmın adet ağrılarına iyi geldiği çünkü kandaki serotonin hormonunu yükselttiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra yine orgazmın uterus yani rahim kasılmalarımızı arttırdığı için adet dönemini ve adet kanama miktarını kısalttığını da biliyoruz.
Kısa adet döngüleri: Bazı kadınlar 21 gün kadar kısa döngülere sahiptir ve yumurtlama günleri arasında çok fazla zaman aralığı yoktur. Spermlerin üreme yolunda 5 güne kadar canlılığını koruyor olabilmesi nedeniyle, bu aralıktaki korunmasız cinsel ilişki hamilelikle sonuçlanabilir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak eski kan olmasıdır. Yani kan oksijen ile tepkimeye girdiği anda renginde koyulaşma yani kahverengi tonlara gelme görülür. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi adet kanaması tehlikeli olmaz. Adet döneminde kan vücuttan uzun sürede çıkarsa kahverengiye dönebilir.
Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir.
Enfeksiyonlar: Vajina veya serviks enfekte olduğunda, kanama yaşanabilir. Enfeksiyonlar arasında mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar ve gonore, klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alabilir. Vajinada kaşıntı ve kanama bazen vajinal mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Normal bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle adetin 14. gününde gerçekleşir. Bu nedenle, adet döneminin başlangıcından itibaren ortalama 10-14 gün sonrasına kadar ilişkiye girilmesi önerilir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz. Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5. gün değildir, anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunduğunun gösteren belirtilerden biri olan yerleşme kanaması normal olarak kabul edilir. Bu durum genelde hamile kaldıktan 10 veya 14 gün sonra görülebilir. Yerleşme kanaması oldukça az miktarda görülür. Bu kanama her hamilelikte görülmeyebilir.
Kızlık zarı kanaması ilk cinsel ilişkide gerçekleşmekte, devam eden iki – üç gün içerisinde gerçekleşecek ilişkilerde de lekelenme ile devam edebilmektedir. Kızlık zarının yapısına göre bu süre bir haftaya kadar devam eden ilişkiler sırasında görülebilmektedir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri