Ergenliğe girdikten sonra her ay regl olmaya başlarsın. Çoğu insan için regl döngüleri ise 45 ile 55 yaş arasında biter.
En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir. Adet kanaması bazı kişilerde 17 yaşa kadar uzamaktadır. 17 yaşına kadar adet görmeyen kız çocukları için sorun olduğunu düşünmek yanlıştır.
Vücutta oluşan hormonal değişimlere bağlı olarak gerçekleşen regl, düzenli olarak 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşir ve 3 ila 7 gün kadar sürer.
Normalde 10-10.5 yaşından sonra adet görmek normal olarak kabul edilmektedir, Türkiye için ortalama 12-12,5 yaştır.
Ortalama menarş yaşı 9-15 olarak kabuk edilir; ancak daha erken veya daha geç olması normal olabilir. İlk adet yaşı ülkelere, ırklara ve topluluklara göre değişkenlik gösteren bir kavramdır. Ortalama adet görme yaşı giderek azalmakta, kız çocukları daha erken dönemlerde adet döngüleri yaşamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Cinsel organ çevresinin tüylenmesi
Genellikle bu tüylenmeden yaklaşık 1-2 sene sonra da regl olursun.
Adet gecikmesinin en yaygın nedeni olarak hamilelik görülen adet gecikmesinin kişinin menopoza girmesi, kullanılan ilaçlar, hormon değişimi, tiroid ve stres gibi sebepleri de söz konusudur.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Koltuk altında kıllanma ise genellikle meme gelişiminin başlamasından 1-2 yıl sonra, ortalama 12-13 yaşlarında ortaya çıkar. Bazı çocuklarda daha erken yaşta da başlayabilir. Koltuk altında kıllanmanın, genital kıllanmadan önce başlamış olması nadir görülen bir durumdur.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Kanın kahverengine dönmesiyle birlikte, adet döneminin sonlandığı anlaşılır. Kadınlar kahverengini gördüğünde endişelenebiliyor. Rahim içerisinde bir süre bekleyen kanın kahverengi olmasında bir sakınca yoktur. Genellikle kahverengi her zaman adet döneminin bittiğini işaret eder.
Erken yumurtalık yetmezliği: 40 yaşından önce normal yumurtalık fonksiyonunun kaybedilmesi olarak tanımlanır. Adet kanaması giderek azalır ve sonlanır. Perimenopoz ve menopoz: Perimenopoz, menopoza öncesi dönemdir. Menopoz dönemi yaklaştıkça hormonların dalgalanması nedeniyle adet kanaması azalabilir.
İlk adet kanamasının rengi, döngünün başladığı ilk günlerde koyu veya hafif açık kahverengi tonlarında olabilir. İlk regl gününde siyah kan gelmesi, genç kızları endişelendirebilir. Ancak kanamanın rengi, devam eden süreçte kırmızıya dönüşür ve döngü sonunda yeniden koyu bir tona bürünür.
Adet döngüsü kanamanın ilk gününden (1.gün) başlar ve sonraki adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir. Bu süre ortalama 28 gündür. Bir kadın yılda 13 kez adet görür yani yumurtlar. Tüm üreme hayatı boyunca 350 -400 kez bu döngü tekrarlar.
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Kız çocuklarında 8 yaşından önce ve de özellikle 6 yaş civarında da meme büyümeleri gözlenebilir. Eğer meme büyümesi ile birlikte hızlı boy uzaması, kemik yaşının ilerlemesi varsa bu kız çocukları erken ergenlik yönünden araştırılmalıdır. Bu kızlarda ergenliğe girilmesine neden olan hormonlar erken salgılanmaktadır.
Yeni çıkan tüylerin alınması konusu, kız çocuklarında ergenlik dönemiyle birlikte gelişen fizyolojik değişimlerle ilişkilidir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir.
Genellikle 11-12 yaşlarında başlaması beklenen, fakat son yıllarda beslenme ve çevresel faktörlerin bozulmasıyla daha küçük yaşlarda görülen ergenlik dönemindeki cilt değişikliklerine değinen Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Kız çocuklarda büyümenin adet gördükten sonra durmadığı belirtiliyor. Erken adet gören kızlarda boy yaklaşık 10 cm, normal zamanda adet gören kızlarda ise yaklaşık 5 cm daha uzayabiliyor.
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında, rahimdeki hormonal değişimler adet döngüsünü etkileyebilir ve adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), adet düzeninde değişikliklere neden olabilir.
En çok merak edilen konulardan biri de cinsel ilişki sonrasında adet dönemi değişikliği yaşanır mı sorusu olur. Cinsel ilişki asla adet döneminizi değiştirmez. Cinsel ilişkinin adet döneminizi değiştirebileceği tek durum hamilelik olmasıdır.
Bu dönemde daha yeni ergenliğe girmiş olan kız çocuklarında adet gecikmesi durumu sıkça görülür. Ancak adet gecikmesi durumunun 3 - 4 ay boyunca devam etmesi veya 1 - 2 ay düzenli olup 5 - 6 ay tekrar bozulması gibi durumlarda bir doktora muayene olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri