Adet kanaması ortalama 2 ila 7 gün arasında sürecektir. Bu süreler arasındaki adet kanaması normal kabul edilebilir. Bir kadının adet kanaması 1 gün sürüyorsa altında yatan nedenleri öğrenebilmek adına bir uzmana başvurmak gerekebilir. Adet görmeye başlamış bir kadının döngüsünü yakalaması 1-2 yıl sürebilir.
Eğer regl sürecin 2 günden az sürüyorsa, bu zaman aralığında pedin çok fazla kirlenmiyorsa ve pedini sıklıkla yenileme ihtiyacı hissetmiyorsan o halde regl kanaması az olması durumu ile karşı karşıyasın demektir. Tıp literatüründe hipomenore olarak da bilinen bu durum az regl olmak anlamına gelir.
Adet kanamasının miktarının az olmasının nedeni genellikle hormonlar ile alaklı bir durumdur. Kadın vücudundaki hormonal bozukluklar veya değişen hormonlara bağlı olarak adet kanamasının da miktarında azalmalar yaşanabilir. Özellikle çevresel etkenlere bağlı olarak meydana gelen stres de adet miktarını etkilemektedir.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
İlgili 43 soru bulundu
Hafif Kanama ve Akıntı
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
İmplantasyon, genellikle yumurta döllendikten yaklaşık 1-2 hafta sonra oluşur. Yerleşme kanaması ise döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı süreçte meydana gelir. Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur.
Ancak, stres ve üzüntü gibi faktörler vücuttaki hormon seviyelerini etkileyerek adet kanamasının miktarını azaltabilir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar. Ancak adet düzensizliğinin sonucunda demir eksikliği anemisi görülebilir.
Adet döneminin ilk zamanlarında az oranda kahverengi kanama olması durumunda bir önceki menstrual dönemden kalan ve çıkamayan parçaların olduğu anlaşılmalıdır. Adet kanamasının sonuna doğru kahverengi bir kanama görülürse kişide kanamanın yavaşladığını göstermektedir.
Bu süre Hanefîler'e göre en az üç, en çok on gündür. Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı âdet hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür) kabul edilir.
İlk adet kanamasının görülme yaş değiştiği gibi kalıtsal ve çevresel özelliklere göre ilk adet süresi de değişken olacaktır. Kadınlarda ilk adet kanaması 3-7 gün arasında sürmektedir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Adet Düzensizliği Belirtilerine Dikkat
40 yaşından sonra başlayan düzensizlikler menopoz olarak düşünülse de, menopoz döneminin 55 yaşına kadar başlama ihtimali olduğu göz ardı edilmemelidir. Kişi menopoz teşhisini kendi kendine koymadan önce Jinekoloğa başvurup muayene olması gereklidir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
“Regl kaç gün sürer?” diye merak ediyorsan bu sorunun cevabının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini bilmen gerekir. Regl dönemi süresi 21 ile 35 gün arasında değişiklik gösterir. Aynı zamanda regl süresi iki ile yedi arasında sürebilir.
Adet düzensizliği belirtileri nelerdir? Sık adet görme, seyrek adet görme, hiç adet görmeme, adet ortası kanamalar, adet sırasında aşırı kanama ya da az kanama, adet süresinin uzun ya da kısa olması sayılabilir.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
Adet gecikmesi her zaman ilk hamilelik belirtisi değildir. Mide bulantısı, idrar sıklığında artış, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler adet döneminiz gelmeden bile ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genel hamilelik belirtileridir ancak kesin sonuç için idrar ya da kan testi dikkate alınmalıdır.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri