Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde kadınların memelerinde şişlik oluşması, karında gaz şikayeti, halsiz kalınması durumu, kilo alımı, enerji azlığı, baş ağrısı, depresif ruh hali, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.
Adet öncesi gerginlik, yani premenstrüel sendrom ya da kısaca PMS, adet öncesi dönemde kadınlar tarafından yaşanan duygudurum dalgalanmaları, göğüslerde hassasiyet, yemek isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve semptomların bütününe verilen isimdir.
Kanamanın başlamasıyla birlikte diğer belirtiler; baş ağrısı, akne, şişkinlik, alt karın ağrısı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, yemek isteği, göğüs ağrısı ve ishal olarak sıralanabilir. Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir.
Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Dismenore ya da adet sancıları olarak da bilinen ağrı, can sıkıcı ve çoğunlukla şiddetlidir. Menstrüasyon süreciyle ilişkili olan ağrı, “Primer Dismenore” olarak bilinir.
PMS'in Nedenleri
Östrojen ve progesteron hormonlarının değişen seviyeleri, belirtilerin çıkmasına ve ruh hali değişikliklerine neden olabilir. Beyin kimyasallarından serotonin dalgalanmaları, PMS belirtilerini öne çıkarabilir. Düşen serotonin ile depresyon, yorgunluk, uyku sorunları beraberinde gelebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Belirtiler fiziksel ve duygusal olabilir
Adet öncesi sendromunun en yaygın fiziksel belirtileri arasında susuzluk ve iştah değişimleri, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve kilo alma, yorgunluk ve cilt problemleri bulunmaktadır.
Adet gören bir kadında ateş basması adet döngüsünün normali olabilir. Bazı kadınlarda adet öncesi daha belirgin olarak yaşanır.Hamileliğin erken belirtileri arasında da vardır.
Belirtiler genellikle reglden 7 veya 10 gün önce başlar. Regl başlangıcı yaklaştıkça daha kötüye giderler.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Adet Öncesi Gerginlik Sendromunun (PMS) Nedenleri Nelerdir? Bu durumun nedeni kesin olarak bilinmez ancak adet döngünün ikinci yarısında gerçekleşen hormon değişikliklerinin bu duruma neden olduğu düşünülür. Burada asıl neden hormonların seviyesi değil hormon seviyelerindeki ani iniş çıkışlar yani ani dalgalanmalardır.
Genel olarak adet gecikmesi belirtileri arasında yorgunluk, ruh hali değişimleri, alt karın ağrısı ve bel ağrısı görülür. En yaygın nedeni hamilelik olarak kabul edilen adet gecikmesinin sebepleri arasında emzirme, menopoz, kullanılan ilaçlar, tiroid ve stres gibi durumlar da yer alır.
Adet krampları ve bu kramplarda birlikte gözlenebilen diğer belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir: Alt karın bölgesinde yoğunlaşan sancılar. Adetten 1 ila 3 gün önce başlayabilen bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve 2 ila 3 gün içinde azalır.
Adetin 10 ila 22. günleri arasında hırıltılı nefes almanın 7 ila 21. günler arasında ise nefes darlığının had safhaya ulaştığı ve yumurtlama anında hafif bir düşüş kaydedildiği belirtiliyor.
Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin. Bu normaldir ve endişelenecek hiçbir şey yoktur.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Hafif Kanama ve Akıntı
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Beyaz Akıntı Neden Olur? Beyaz akıntı neden olur sorusunun cevabı genellikle adet dönemi öncesi ile ilgilidir. Beyaz (süt kıvamında) akıntı normal kabul edilmektedir. Ancak beyaz akıntıya eşlik eden kaşıntı ve kötü koku mevcutsa vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurulmalıdır.
Adet döngüsünde, cinsel olarak uyarıldığınızda, hamilelikte veya lohusalıkta renksiz vajinal akıntılar görülür; ancak bunlarla birlikte bir enfeksiyona işaret edebilecek belirli vajinal akıntı türleri de vardır. Anormal akıntı sarı veya yeşil olabilir, yoğun kıvamda veya kötü kokulu (akıntı) olabilir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
Adet görmek her sağlıklı kadının hayatının önemli bir parçasıyken, sancılı adet dönemleri bazen hayatı oldukça zorlaştırabiliyor. Bu dönemde hissedilen kramplara; mide bulantısı, ishal, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, bel ve sırt ağrısı, yorgunluk, grip vb. hisler eşlik edebilir.
Özellikle kadınlarda daha sık görülür. Regl ve gebelik dönemi, gece terlemesini tetikler. Menopoz dönemi de aynı şekilde gece terlemesi yaşatmaktadır. Östrojen hormonu seviyesi hızla düştüğünden dolayı terlemeler görülmektedir.
Vajina bölgesi çok hassas bir bölgedir. Bu bölgede öncelikle PH değerlerinde bir değişim olması ya da tahriş oluşması sonucunda öncelikle kaşıntı görülür.
Sıcak basmaları ve terleme, hormonal dalgalanmalar, çevresel faktörler, stres, diyet, sigara içme, ilaçlar ve temel tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörler nedeniyle tetiklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri