Bu süreçte tartıda görülen artışın gerçek bir kilo artışı olmadığını yani yağdan olmadığını ve ödem artışı olduğunu söyleyebiliriz. Peki ne kadar oluyor bu artış derseniz kişiden kişiye değişmekle birlikte regl döneminde 1-4 kg arasında bir artış görmek mümkün.
Unutulmaması gereken bir nokta da kadınlarda aylık periyotlarda yaşanan adet dönemi öncesi vücudun su tutmaya başlaması ki bu da tartıda 0,5- 2 kg gibi fark ettirebiliyor.
Regl döneminde degisen hormonlar nedeniyle vücudun su tutması şişliğe neden oluyor. Reglin ikinci gününe kadar yapılan tartılarda ibre 1,5 kilo fazlasını gösterebiliyor.
Adet kanaması görülmeden hemen önce ve sonra tartıldığımız zaman tartıda çıkan rakam fazla olacaktır. Ancak bu durumu direkt kilo almak olarak algılamak da yanlış olur. Çünkü hormonal farklılıklar nedeni ile vücutta ödem oluşur ve bundan dolayı da kilo artışı gözlemlenir.
Basküle çıktığınızda en doğru sonucu görmek istiyorsanız; regliniz bittikten iki gün sonra tartılın.
İlgili 15 soru bulundu
Kadınların adet dönemlerinde tartılması da çoğu zaman bireyi yanıltır. Adet, vücutta su tutulumu yapan bir dönemdir. Bu yüzden çoğu diyetisyen danışanlarına bu günlerde tartılmamalarını, adet dönemi bitiminden 3 gün sonra doğru tartım yapılacağını anlatır.
Gün içinde tüketilen yemek türü ve sıvı miktarı ile kilonuz değişim gösterir. 2 bardak su içtiğinizde veya yemek yedikten sonra tartı, sizi 500 gr ile 1kg arasında fazla gösterir.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Kilo tartımları sabah aç karnına alınmalıdır. Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle veya çıplak tarım gerçek ağırlığı göstermektedir. Aynı tartıda tartılmaya özen gösterilmelidir.
Ödem varlığında tartıya kilo kaybı yansımasa dahi yağ yakmış olabilirsiniz. Regl yani adet döneminde metabolizma az da olsa yavaşlamaktadır. Ancak regl dönemindeki metabolizma yavaşlaması kilo kaybını etkilemez.
Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Bir sakınca yok. Uzmanlar, regl döneminde kadınların diyet programlarına harfiyen uymalarında bir sakınca olmadığını belirtiyor. Bir diyetisyen tarafından, kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurularak hazırlanan diyetlere regl döneminde bir, iki ekleme yapılabilir.
Adet döneminin kısa sürmesini isteyen kişiler bu durumu sonlandırmak için çeşitli yöntemlere yönelmektedir. Bu yöntemler arasında ilk sırada yer alan su içme, kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temizlenen kan sayesinde adet dönemi daha kısa sürmektedir.
YEMEK YEDİKTEN SONRA TARTILMAK:
Mevcut olan kilonuz, yemek yedikten sonra birkaç kilo daha fazla çıkacağı için tartılmak için yanlış bir zamandır. Tüketilecek olan yemek ile beraber kan hacminde artış olur. Tüketilen tuzlu yemekler ise sus tutmaya meyledeceği için yanlış sonuç görülebilir.
Hem su içmek, ödem atmamızı ve toksinleri vücudumuzdan temizlememizi de sağlar. Böylece daha rahatlamış hissederiz. Lifli gıdaları biraz azaltmak ve bunlar yerine probiyotikten zengin yoğurt, şişkinliğe iyi gelen meyve gibi seçeneklere yönelmek bizi her anlamda mutlu edecektir.
Regl döngüsünde ilk günlerde rahim, döllenmemiş yumurtayı vücuttan atar ve vücut büyük miktarda hormon, prostaglandin üretimine başlar. Bu zamanlarda karın ve sırt ağrıları hissedilebilir, vücuttaki kan basıncı normal düzeyi aştığı için bazı kadınlar burun kanaması da yaşayabilir. Bu dönemin cilde de etkisi olur.
Çalışmaya göre erkekler, bu durumun kızların adetine çok benzediğini belirttiler. Bu belirtiler ise şöyle; kramplar, yorgunluk, sinirlilik ve kolayca sinirlenme... Regl döneminde kadınlar neden böyle davranıyor?
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Tuz tüketiminin kısıtlanması; vücutta suyun tutulmasına neden olduğundan dolayı ödem oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden adet döneminden 1 hafta önce tuzun kısıtlanması en iyi seçenektir. Egzersiz yapın; düzenli olarak yapılan egzersizler kasları rahatlandığından dolayı ağrılara iyi gelmektedir.
Adet belirtileri genellikle adet kanaması başlamadan 4-5 gün önce yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Bu nedenle adet kanaması yaklaşan kadınlarda genellikle kanamadan 4 gün önce vücutta şişlikler oluşmaya başlar. Bu şişlik beraberinde bir takım farklı adet döngüsü belirtilerini de getirebilir.
Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Profesyonel tartılar bize yağ, kas ve su oranını verirken, evlerimizde bulundurduğumuz tartılar ise sadece ağırlık ölçer. Bu nedenle spesifik değişimleri göremeyebiliriz.
Kilosunu sıklıkla kontrol edenler, günün farklı saatlerinde tartının farklı rakamlar gösterdiğini muhtemelen biliyor. Amerikan Fizyoloji Derneği'ne göre bunun nedeni, gece boyunca daha az yemek yenmesi ve terleme ya da nefes alma yoluyla su kaybedilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri