Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi fazla kanama ve fazla kanda pıhtılaşma olduğunu ortaya koyar. Adet dönemi içindeki kadının içinde yer alan kanın boşaltılamadığı anlarda pıhtılaşma şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bu durumda kan pıhtılı olacak şekilde dışarı atılmaktadır.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Parça şeklinde kan gelmesi çok nadir yaşanan bir durum olur. Bu durum kadınlarda pıhtılaşma olduğunu ve adet dönemi içinde bu nedenle parça geldiğini göstermektedir. Adet dönemi içinde kadınlarda ciğer gibi parça gelmesi genellikle tehlikeli bir durum değildir.
Kanda pıhtılaşma olması adet dönemlerinde gayet normaldır. Kan renginde kahvemsi, kırmızı ve koyulaşmaların oluşması dönem içinde farklılıklar gösterebilir. Kanamanın yoğunlaştığı dönemlerde gelen kan ile birlikte, pıhtılaşma, ciğer gibi parça gelmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir.
İlgili 24 soru bulundu
Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanan bir şeydir.
Ağrılı adet, adet kanamasının öncesinde ve sırasında başlar, şiddeti hafif olabileceği gibi, çok şiddetlide olabilir. Ağrı kasıklarda her iki yanda veya orta hattadır. Aşağıya geçme hissi şeklinde olabilir. Ağrının şiddeti fazla ise ,ağrıya bulantı, kusmada eşlik edebilir.
Adet kanının pıhtılı gelmesi, yani yaklaşık demir para büyüklüğünde pıhtıların olması kanamanın çok olduğunun göstergesidir. Her adet döneminin bu şekilde olması yoğun kanama ve buna bağlı kansızlığa yani demir eksikliği anemisine işarettir.
Regl pıhtıları, genellikle menstrüel kanamanın daha yoğun olduğu ilk birkaç günde görülebilen, jöle benzeri bir yapıya sahip, yoğun kıvamdaki yapılardır. Regl döneminde bu pıhtılarla karşılaşman genellikle normal olsa da pıhtının sıklığı ve boyutuna bağlı olarak bazı rahatsızlıkların belirtisi de olabilir.
Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da bu genellikle normal bir durumdur. Adet kanaması esnasında uterusu iç duvarını kaplayan endometriyal hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır.
🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır.
Aşırı adet kanamasına neden olabilecek unsurlar; miyomlar, kan hastalıkları, pıhtılaşma sorunları, çikolata kisti, aşırı sigara kullanımı ve kanser çeşitleridir. Daha öncesinde hasta kürtaj olmuş veya düşük yaşamışsa aşırı adet kanaması görülebilmektedir.
Bunun temel olarak nedeni rahim ağzında bulunan salgı bezleri tarafından salgılanan servikal mukus adlı yapının adet kanına karışmasıdır. Adet kanı normalinde daha akışkan ve koyu kırmızı renkle okurken sıvının karışması halinde daha sümüksü, uzayan akıntı şeklinde ve daha açık tonda olur.
Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur. Üstüne görme yaşayan kadınların HCG hormonu vücutta artar.
Bazı kadınlarda ise bu durum tam aksi şekilde gerçekleşir. Yani özetle bir kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile kaldıktan sonra da adet olmaya devam edebilir. Yine de hamileyken adet olmak istisnai bir durumdur.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi fazla kanama ve fazla kanda pıhtılaşma olduğunu ortaya koyar. Adet dönemi içindeki kadının içinde yer alan kanın boşaltılamadığı anlarda pıhtılaşma şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bu durumda kan pıhtılı olacak şekilde dışarı atılmaktadır.
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
2 saatte 4'ten fazla tampon ya da pedi tamamen kirletiyorsanız, doktorunuza gitmeli ya da acile başvurmalısınız. Eğer gebeyseniz ve kanamanız varsa doktorunuza hemen bilgi vermeniz gerekir. Gebelikte kanama acil bir durumun habercisi olabilir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Aşırı ve uzun süren adet kanamaları, kansızlığa neden olabilir. Bu kanamalar sırasında ciddi ağrı yaşayabilirsiniz. Aşırı kanamaya neden olan duruma göre bazen kısırlık da olabilir. Kullandığınız tampon 8 saatten fazla kalırsa toksik şok sendromu dediğimiz ciddi bir duruma neden olabilir.
Normal bir adet düzeninde bir adetin başlangıcı ile diğer adetin başlangıcına kadar olan süre 21 ile 35 gün arasında olmalıdır. Kanama süresi 2 - 7 gün arasında olması normaldir. Ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 40 ml. civarındadır.
İdrar yolu enfeksiyonu adet döngüsünü etkileyebilir ve adetin gecikmesine sebep olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, vücudun enfeksiyonla savaşırken stres hormonlarının salınımını arttırarak hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri