1. ( ) Zil transformatörü ile akım ayarı yapılır.
Ev ya da iş yeri gibi günlük kullandığınız elektrik tesisatlarında genellikle trafo kullanımıyla birlikte zayıf akım kaynağı elde edilmektedir. Zayıf akım tesisatları ise genel olarak 12V ile çalışmaktadır. Bunun yanı sıra 15V olan zayıf akım tesisatlarıyla karşılaşmanız da mümkündür.
Zayıf akım tesisatı, yangın alarm, telefon, seslendirme ve anons, VHF-UHF ve uydu anten ortak TV, acil aydınlatma, kapalı devre TV (CCTV) ve veri iletişim (DATA) sistemlerini kapsar.
Zayıf akım, eletrik tesisatlarında yangın alarm, telefon, kamera, anten ve zil gibi cihazları çalıştırmak için gerilimi düşük enerjilere verilen isimdir. Bir diğer tanımıyla zayıf akım, insanlara herhangi bir zararı/çarpma olmayan sistemlerdir.
Bir buton ile bir zil tesisatı genellikle tek katlı konutlarda, bir yerden bir kişinin çağrılmasında kullanılır. Çağırma ve bildirim tesislerinin temelini teşkil eder. Butona basıldığında zil çalar, bırakıldığında zil çalmaz.
İlgili 17 soru bulundu
elektronik malzeme satan herhangibir yerden 10 watt 220v/12 volt AC trafo alacaksınız.. Bi,rde zil trafoları diye satılanlar DC değil AC olurlar ..
4-8-12 w zil trafosu w olarak en çok kullanılan zil trafosu olabilir ama onun yanında birkaç çeşit daha çok kullanılan zil trafosu çeşitleri bulunmaktadır. V yani akım olarak en çok tercih edilen zil trafosu olarak 12v zil trafosu ve 15v zil trafosudur. Bu iki trafo çeşidi en ideal akım ölçüsüne sahip zil trafolarıdır.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Elektronların negatif yönden pozitife doğru hareket ettiklerini biliyoruz. Elektronların bu şekilde hareket etmeleri elektrik akımı olarak isimlendirilmektedir. Ancak elektrik akımı pozitif kutuptan negatif kutba doğru ilerler.
Zayıf akım tesisatları genellikle 12V ile çalışmasına rağmen 15V olanları da bulunmaktadır.
Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır. Akım şiddeti güç ile doğru orantılıdır. Alıcının gücü; akım şiddeti ve gerilimle doğru orantılı olduğundan çekilen güç; akım şiddeti ile gerilimin çarpımı biçiminde söylenebilir.
Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir. Z = √ (R² + Xc² ) denklemine göre frekans yükseldikçe empedans artar. Bu da daha az akım geçmesine ve ölüm riskinin azalmasını sağlar. Yine de çok yüksek voltajlı DC akımlar öldürücüdür.
Kuvvetli akım sistemleri, elektrik enerjisi santralleri, trafo merkezleri, şehirler ve endüstriyel tesisler gibi büyük ölçekli alanlarda kullanılır.
Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır. Alternatör olarak bilinen cihazlar sayesinde alternatif akım üretilmektedir.
Yani akım yükseldikçe voltaj düşer, voltaj düşünce de çıkış akımı azalır (bkz. Ohm kanunu) bu loop sayesinde akım sınırlı kalır. Sınırlı akımın değerini basit devrelerde sabit seri direnç belirler.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Elektrik Akım Şiddeti
Pozitif (+) Elektrik yüklerinin hareketi; potansiyeli yüksek olan noktadan, potansiyeli düşük olan noktaya doğrudur. Elektrik akımının yönü, pozitif (+) yüklerin hareket yönü olarak veya elektron hareketinin zıt yönünde kabul edilir.
Bir iletken üzerindeki elektrik akımı yoğunluğu, o iletkenin materyaline ve uygulanan elektrik alanına bağlıdır. Ohm kanunu prensibine göre bir elektrik devresindeki akım, iletkenin iki noktası arasındaki potansiyel farkı (gerilim) ile doğru orantılı, iletkenin gösterdiği direnç ile ters orantılıdır.
Elektrik akımının yönü
Elektrik akımıyla meydana gelen; elektrik iletimi, yıldırım oluşması, şimşek oluşması gibi olaylar maddelerin atomlarının etrafındaki serbest elektronların hareketlerinden ibarettir. Elektronlar da eksi yüklü olduğu için yük hareketi - kutuptan + kutba doğrudur.
SI sisteminde birimi Volt'dur, V veya U ile sembolize edilir. I (Akım:Amper) = V(Gerilim:Volt) / R(Direnc:Ohm).
Bir elektrik güç sisteminde aşırı akım, iletkenlik süresi boyunca beklenenden daha büyük bir elektrik akımı bulunduğunda aşırı ısı üretilmesi ve bununla birlikte yangın veya ekipman hasarına yol açılmasına sebep olan durumdur. Aşırı akıma sebep olan genel nedenler aşırı yük, yanlış tasarım veya topraklama hatasıdır.
Voltaj yoksa, elektrik akamaz (akım oluşamaz).
Akım transformatörü seçerken bu ayrımı etiket değerine bakarak yapabiliriz. Doğruluk sınıfı, ölçme için kullanılacak olanlarda; 0.1, 0.2, 0.5, 1, 3 gibi değerler ile ifade edilirken koruma için olanlarda 5P, 10P şeklinde ifade edilir. Kullanılacağı yerdeki hassasiyetin önemine göre doğruluk sınıfı seçimi yapılır.
Yük akımları tarafından üretilen sızıntı alanlarından kaynaklanan elektromanyetik kuvvetlere bağlı olarak hazne duvarları içerisindeki titreşimler, manyetik kalkanlar ve trafo sarmalları yük gürültüsüne sebep olmaktadır.
Ev ve apartman girişlerinde kullanılan zillere güç sağlayan ve güvenlik amacıyla önerilen malzeme zil trafosudur. Elektrik gücünün orantısız olduğu durumlarda arıza oluşturmaması ve olası elektrik çarpmalarına karşı korumak amaçlı tercih edilmesiyle birlikte kullanılması gereken bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri