Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler.
Hayızlı bir kadının belirttiğiniz ifadeleri kullanması caizdir. Hayızlı kadın tesbih çekebilir, dua okuyabilir, salavat getirir, dua maksadıyla Kur'an'dan bir veya bir kaç ayet okuyabilir.
Ayetel kürsi adetliyken hem yüzünden hem de ezberden okumak caiz olmamaktadır. Adet hali gibi durumlarda gusül abdesti alındıktan sonra ancak okumak mümkündür. Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Adetli kadınların Kur'an okuması doğru değildir. Ancak adetli bir kadının Kur'an okunurken dinlemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İnşirah Suresi Adetliyken Okunur mu? Adetliyken okunabilecek dualar kapsamına bakıldığında adetliyken dua edilmesi hususunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Arzu edilen her çeşit dua okunabilmektedir. Bununla birlikte Kur'an-ı Kerim içerisinden İnşirah suresi dua niyeti ile regli döneminde okunabilmektedir.
fazileti: *Sabah ve akşam üçer defa okunduğu zaman, Allah'ın. izniyle her türlü dert, sıkıntı ve şerden korunmak için.
aDETLİYKEN FaTİHa OKUNaBİLİR Mİ? : Fatiha dua niyetiyle adetli regli döneminde okunabilir. ayrıca Kur'an'daki duaya benzeyen ayetler de Kur'an okuma niyetiyle değil de dua maksadıyla regli dönemlerinde okunabilir. Mesela felak, nas, ihlas gibi dualar.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Adet olan kadınlar, kabir ziyareti yapabilse de Kuran okuyamaz.
Ancak adetli olan kadınlar Kadir Gecesi'nde namaz kılamazlar. Ancak istiğfar (esteğfirullahel azıım ve etübü ileyh),salevat-ı şerife (Allahümme salli ala seyyidina Muhammedün ve ala ali Muhammed) tevhid (La ilahe illahllah Muhammedün Rasülüllah) gibi tesbih hatimleri yapabilir.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
- Âdet dönemi dışındayken tesbih çekmeden önce abest almak gerekir mi? Değerli kardeşimiz, Kadınlar âdet döneminde tesbih çekmesi caizdir. Tesbih çekmek için abdest almaları gerekmez.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamalara göre adetli ve regl dönemlerinde kadınların kabir ziyareti yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Nitekim bu konuda herhangi bir hadis veya ayet bulunmamaktadır. Bu sebeple kadınlar adet dönemlerinde kabir ziyaretlerini gerçekleştirebilirler.
Adetli iken Duha Suresinin okunup okunamayacağı da merak konusu olmaktadır. Adetli bir kadının namaz kılması, oruç tutması, cinsel ilişkiye girmesi yasaktır. Bu sebeple Duha Suresini okuması da doğru olmaz. Ancak okunurken dinlemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Adet (regl) olan bir kadının, namaz kılması, oruç tutması ve Kur'an okuması haramdır. Dolayısıyla adetli kadınlar kandil günlerinde Kur'an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilir.
Dört büyük sunni mezhepten Hanefi, Hanbeli ve Şafi mezhebine göre Kevser Suresini adetliyken okumak caiz değildir. Abdestsizken Kuran'ı Kerim'e dokunmak da haram olduğu için Kevser Suresi, Kuran'ı Kerimden okunacağı zaman abdest almak farzdır. Ezberden okumak içinse abdest farz kılınmamıştır.
Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır. Hatmin sonunda Aşr-ı şerif okumak da, hatm-i şerif-i Kur'an-ı Kerim'le bağlamak ve teberrük içindir. Sonunda da dua edilir.
"Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
"Fakihlerin büyük çoğunluğuna göre hayız ve lohusa durumunda olan kadınların tıpkı cünüplü kişide olduğu gibi -dua niyeti hariç- Kur'an okumaları caiz değildir. Bu hususla ilgili Resulullah (aleyhissalatu vesselâm) şöyle buyurur: Cünüp ve âdetli kadın Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz (Tirmizî, Tahâret 98, No: 131).
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Müslümanlar Felak suresini ezbere biliyorlarsa abdestsiz bir şekilde okunmasında bir sakınca bulunmaz. Ancak bu sure Kur'an'dan okunacaksa o zaman abdest almak önemlidir. Felak Suresi insanların korku ve belalardan korunmak amacı ile Allah'a sığınmak için okudukları bir duadır. Bu nedenle oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri