Vücut ani artış ve azalmaya olumsuz tepki veriyor. Özellikle adet öncesi dönemde kafein içeren içecekler ve gazlı içeceklerden uzak durmalı, diyet kola bile içilmemeli. Bol su içilmeli.
Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır. Regl döneminde alkol tüketimi de ödemi artıracağı için uzak durulması gerekenler arasındadır.
Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu dönemde doğru gıdalarla sağlıklı beslenme de öncelikli konulardandır.
İlgili 40 soru bulundu
Fetal yatış pozisyonda yatmak regl sancılarını hafifletebilir. Bu pozisyon bedendeki karın kaslarını gevşetir ve ağrıyı azaltır.
Adet sancısına iyi gelen yöntemler şunlardır:
Egzersiz yapmak. Antiinflamatuar, omega-3, B1 ve B6, magnezyum açısından zengin vitamin ve mineral alımı (fındık, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado, portakal) Muz ve yulaf gibi lif değeri yüksek meyve ile tahıllar.
Bol Su İçin
Adet döneminde ortaya çıkan sancılar kramp şeklinde olur. Bu dönemde kadınlar bol bol su tüketmelidir. Ortalama 3 litre kadar su tükettiğinizde krampların şiddeti azalabilir.
Adet döneminin kısa sürmesini isteyen kişiler bu durumu sonlandırmak için çeşitli yöntemlere yönelmektedir. Bu yöntemler arasında ilk sırada yer alan su içme, kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temizlenen kan sayesinde adet dönemi daha kısa sürmektedir.
Regl döneminde mümkün olduğunca çok su içmeye çalışın. Bu denli sıvı kaybı yaşarken, vücudunuzun susuz kalması çok normaldir. Su içerek, şişkinlik ve halsizlik gibi yaygın semptomları hafifletebilirsiniz. Egzersiz yapmanın, sancı ve enerji kaybı gibi regl semptomlarına iyi geldiğine şüphe yok.
Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur. Dolayısı ile dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı hem rahim hem de rahim içi oldukça hassastır. Bu yüzden mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Evlenince adet sancıları geçmez
Birçok kişi çevresinden evlenince adet sancılarının geçeceği ile ilgili bilgiler duymuştur. İlerleyen yaşla birlikte sancı şiddeti ve sıklığı azalmaktadır fakat evlenince adet sancısının azalacağı yanlış bir bilgidir.
Menstrüasyonu başlar başlamaz durdurmak için herhangi bir ilaç veya hap adeti engellemez. Adet başlamadan önce durdurmak için hormonal doğum kontrolü alabilir veya dönemlerinizi hafifletmek için başka ilaçlar alabilirsiniz.
Regl dönemini daha kısa tutmak için ortaya atılan akımlardan bir diğeri ise küçük bir bardak limon suyu içmek. Bununda regl üzerinde herhangi bir etkisi bulunmuyor. Hatta mide rahatsızlıkları olan kişilerin bol miktarda asitli gıdaları tüketmesi ağrılı ve sancılı sürece işaret eder.
Magnezyum açısından zengin besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tahıl, elma, incir, limon, ceviz, badem, fındık, kakao, üzüm, patates yer alır. Yeterli seviyede magnezyum tüketimi hem tatlı isteğini azaltır hem de regl ağrılarına iyi gelir.
Regl döneminde tatlı krizlerinin de önüne geçebilecek bitter çikolata magnezyum ve lif içerir. Magnezyum, krampları önleyerek adet ağrısı problemlerinin minimuma indirilmesini sağlayabilir. Aynı zamanda çikolatanın serotonin, yani mutluluk hormonunu tetiklediğine dair araştırmalar mevcuttur.
Kadınların her ay menstrual döngüde yaşadıkları regl ağrısı pek çoğunun korkulu rüyasıdır. İngiliz uzmanların yaptığı açıklamaya göre ise regl döneminde yaşanan kasılmalar ve ağrılar kişiye en az kalp krizi kadar acı veriyor.
Prostaglandin denen hormon, rahmin bu kasılmalarını tetikler. Prostoglandin, adet başlamadan bir-iki gün öncesinde kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adetin ilk iki gününden sonra azalmaya başlar. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek olursa, adet krampları da o kadar şiddetli yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri