XLOOKUP işlevi, arama aralığında eşlemenin bulunduğu konuma dayalı olarak sonuç aralığındaki değerleri döndürür. Hiçbir eşleme bulunamazsa en yakın eşlemeyi döndürür.
ÇAPRAZARA işlevi, bir aralığı ya da bir diziyi arar ve bulduğu ilk eşleşmeye karşılık gelen öğeyi verir.
VLOOKUP, yeni XLOOKUP'ın daha eski, daha hantal karşılığıdır. Şu an itibariyle, XLOOKUP yalnızca Office 365 abonesiyseniz kullanımınıza sunulmuştur. Bunu bu örnekte kullanacağım. XLOOKUP, en basit haliyle bir değere, bu durumda duruma bakar ve aynı satırda bulduğu başka bir değeri döndürür.
Xlookup (Çaprazara) fonksiyonu Microsoft Office 365 ile gelen bir fonksiyon olduğu için önceki versiyonlarda (Office 2019, Office 2016, Office 2013, Office 2010, Office 2007...) yoktur. Bu yüzden fonksiyonu kullanabilmek için kullanmış olduğunuz Office versiyonu Microsoft Office 365 olmalıdır.
Excel düşeyara fonksiyonu kullanımı
Excel'de bir tablo içinde aradıklarımızı kolay şekilde bulmak için DÜŞEYARA fonksiyonunu kullanırız. İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Gerçek bir soru işaretini veya yıldız işaretini bulmak isterseniz, soru işaretinin önüne bir tilde işareti (~) yazın. Örneğin, =ÇOKETOPLA(A2:A9, B2:B9, "=A*", C2:C9, "Ta?") "Ta" ile başlayan ve son harfi değişebilen adların tüm örneklerini ekler.
Aynı işlemleri yapıyor gibi görünseler de ÇAPARAZARA Formülünün DÜŞEYARA Formülünden çok önemli farklılıkları var. 1- DÜŞEYARA formülü, veriyi sağdan-sola doğru arama yaparken, ÇAPRAZARA Formülü, veriyi hem sağdan sola, hem de soldan sağa doğru arama yapabiliyor.
İNDİS ve KAÇINCI, DÜŞEYARA işlevinin ihtiyaçlarınızı karşılamadığı birçok durumda iyi seçeneklerdir. İNDİS/KAÇINCI işlevlerinin en önemli avantajı, arama tablosunun herhangi bir konumundaki sütununda yer alan değerleri arayabilmenizdir.
Tabloda bir değeri bulmak için DÜŞEYARA işlevini kullanırız. Bunu biraz açalım: aradığımız herhangi bir veriyi bir tabloda/veri aralığında arayıp, eğer o tabloda aradığımız veri varsa karşılığındaki bir sütundan veri almak istediğimizde DÜŞEYARA işlevini kullanırız.
Hücre başvuruları kullanarak sayıları çıkarma
C1 ve D1 hücrelerine bir sayı yazın. Örneğin 5 ve 3. E1 hücresinde, eşittir işareti (=) yazarak formülü başlatın. Eşittir işaretinden sonra, C1-D1 yazın.
alacağımız verinin bulunduğu tabloda yer alan sütun sayısından fazla bir sayı yazarsanız bu hatayı verecektir. 3- #YOK (#N/A) muhtemelen en çok karşılaşacağımız hatadır. Aradığımız değerin başvurduğumuz tabloda yer alamaması durumunda bu hatayı verecektir.
Excelde en çok kullanılan yedi fonksiyondan biri de DÜŞEYARA'dır. Fakat Microsoft artık onun yerini de alan buna YATAYARA'yı da dahil edebiliriz.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
Hücre Sabitleme demek aslında hücre adresinin aralarına $ işareti koymaktır. $A$1 gibi. Artık böyle bir formülle 2000 satırda kopyalama yapınca Doviz Kuru alanı formülü sabit kalırken $ işareti koymadığımız Maaş alanıda diğer maaşları kapsayacak şekilde formüller otomatik kopyalayacaktır.
Sayfa Düzeni sekmesinin Sayfa Yapısı grubunda Yönlendirme'ye ve ardından Yatay'a tıklayın.
Office 365'i kullanmaya ücretsiz başlayın
Öğrenciler ve eğitimciler Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve şimdi Microsoft Teams'in yanı sıra diğer sınıf araçlarını içeren Microsoft Office 365 Eğitim'i ücretsiz olarak kullanabilir.
Adım 1- Office 365 internet sitesini ziyaret edin. Adım 2- Kullandığınız e-posta adresi ile giriş yapın. Adım 3- 'Ücretsiz Web Office' butonuna basın. Adım 4- Ücretsiz kullanmaya hazırsınız.
En iyi bilinenleri, elbette profesyonel e-posta için Outlook, kelime işlem programı Word, elektronik tablolar ve hesaplamalar için Excel ve sunum yazılımı olarak PowerPoint'tir.
Bir aralıkta hesaplanan koşullu toplamı döndürür.
Eğer toplam almanız gereken verileri bir şarta bağlı olarak seçmeniz gerekiyorsa, ETOPLA işlevini kullanabilirsiniz. ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar.
İstatistiksel işlevlerden biri olan EĞERSAY işlevini, bir ölçüte uyan hücre sayısını bulmak için kullanın; örneğin, bir müşteri listesinde bir şehrin kaç kez geçtiğini bulmak için kullanabilirsiniz. En basit haliyle, EĞERSAY şunu belirtir: =EĞERSAY(Nereye bakmak istiyorsunuz?, Ne aramak istiyorsunuz?)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri