Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Enflasyonist ortamda değerini korumayı başaran ürünlerden biri de ithal ve ikamesi olmayan ürünlerdir. İthal ürünler döviz cinsinden fiyatlanır ve güncel kur ile TL'ye dönülerek satılır. Dolayısıyla yüksek enflasyondan etkilenme oranı düşüktür.
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
En kazançlı yatırım, uzun vadeli düşünen yatırımcılar için genellikle hisse senetleri, emlak ve gelişmekte olan sektörlerdeki yatırımlardır. Uzun vadeli yatırımlar, piyasalardaki kısa vadeli dalgalanmalardan daha az etkilenir ve zaman içinde büyüme potansiyeli taşır.
Enflasyonist ortam, yerel parada aşınma etkisi (değer kaybı) oluşturarak piyasada dolarizasyon oluşmasına sebep olur. 🔍 Ülkedeki ulusal paranın enflasyon kaynaklı muhtemel değer kaybından korunmak amacıyla vatandaşların yabancı para birimi cinsinden alım-satım yapması ve varlık tutmasına dolarizasyon adı verilir.
İlgili 26 soru bulundu
Altın enflasyona karşı etkili bir korunma aracı olma konusunda geçmişe sahip olsa da, eksiklikleri de yok değildir. Altının bir enflasyondan korunma aracı olarak en büyük eksikliklerinden biri fiyatının oldukça değişken olmasıdır.
Yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE)
Enflasyon oranına bağlı olarak fiyatlar az veya çok artacaktır. Ancak eksi enflasyon olmaz ise ürün ve hizmetlere mutlaka zam gelecektir. Eksiye düşmediği sürece enflasyonun düşmesi fiyat artışının yavaşlamasıdır.
Bu yıl halka arz olan şirketler, yatırımcılara tavan yapan kazançlar sağladı. Peki, 2023'ün en çok kazandıran halka arzları hangileri oldu? En çok kazandıran halka arz, yüzde 1.068'lik getiri ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu.
Başta dolar ve euro gibi yabancı para birimlerinden olmak üzere döviz almak ve paranın değeri yükselişe geçtiğinde elinizdeki dövizi satmak sizi enflasyona karşı korur. Son yıllarda dolar/TL ve euro/TL paritesindeki %100'ü aşan artış da enflasyona karşı döviz alımını haklı kılıyor.
Enflasyonun yüzde 100'e vurması, ikinci altı ayda fiyatların yüzde 48 artması demek. Bu durumda da memur 1997'nin ikinci yarısında yüzde 9'a yakın bir reel gelir kaybına uğruyor.
Enflasyonist bir ortamda aşağıdaki olumsuzluklar yaşanacaktır: – Paranın Satın Alma Gücü Düşer: Satın alma gücü, paranın bir anda satın alabileceği gerçek veya somut mal ve hizmet miktarıdır. Enflasyon yükseldiğinde, paranın alım gücünde bir düşüş meydana gelecektir.
Yüksek enflasyon paranın alım gücünü azaltır ve aynı zamanda fiyat değişimlerini anlamayı zorlaştırır. Örneğin, Türkiye'de 1960'lı yıllarda 50- 100 bin TL ile ortalama bir ev alınabilirken bugün bu para ile bir ekmek dahi alınamaması, enflasyonun alım gücünü zaman içinde ne denli azalttığının net bir göstergesidir.
Aynı şekilde enflasyondaki artış tüketim harcamala- rını arttıracak, dolayısıyla tasarruflarda ve yatırımlar- da bir düşüşe yol açacaktır. Bu durum hisse senedi ve diğer finansal varlıklara olan talebi azaltarak hisse fiyatlarında düşüşe neden olacaktır.
Enflasyon Nasıl Hesaplanır? Ülkemizde resmi enflasyon TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından hesaplanıyor. Enflasyon için iki resmi veriyi takip ediyoruz: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE). TÜFE, satın aldığımız nihai ürün fiyatları üzerinden (vergiler dahil, peşin fiyatlar) toplanıyor.
2023 için beklentilerinde resesyon endişeleri ile değerli metallerden altın, gümüş, platin ve paladyumu ön plana çıkaran Sarı, şu ifadeleri kullandı; “Gelecek yıl yatırımcıların beklentisi daha güvercin bir Fed ve faiz artırımlarının yüzde 5,23'te durarak, dolar endeksinin bir seviyede dengelenmesi.
Altın. Altın, en az riskli yatırım araçlarından biri çünkü enflasyon oranı ne olursa olsun, dalgalanmaları takip eder. Altın risksiz bir yatırım aracı olsa da hemen kâr getirmeyecektir.
Altın, çok eski yıllardan beri bir yatırım aracı olarak kullanılmakta ve popülerliğini yitirmeden kullanılmaya devam etmektedir. Sunduğu avantajlardan dolayı sıklıkla tercih edilen altın, birikim yapmak isteyenler için ideal bir yatırım aracıdır.
UBS tarafından yayınlanan tahminde 2023 yıl sonu altın fiyatlarının 1950 dolara çıkacağı, 2024 Haziran ayı sonunda ise 2100 dolara kadar çıkacağını bildirdi. UBS, 2024 Eylül ayı sonunda ons altın fiyatının 2200 dolar olacağını bildirdi.
Altın mı gümüş mü? Altına oranla daha fazla oynak fiyatlandırmaları olduğu için gümüşe yatırım daha karlıdır. Hem gümüşün daha az yatırımcısının olması hem de küçük bir piyasaya sahip olması, neden gümüşe yatırım yapılır cevabı olur.
Bu çerçevede, enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme gerçekleştirdik. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58'e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33'e güncelledik. 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Kredi değerlendirme kuruluşu S&P'den Türkiye açıklaması geldi. S&P'nin Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda kısa vadede aşağı yönlü hareket beklemediklerini, dezenflasyon sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi.
Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri