DEHB genetik olarak kalıtılan genetik özelliklerle çevresel biyolojik faktörlerin (kurşun-sigara-alkol gibi zehirli maddelere maruz kalma) etkileşimi sonucunda beyinde nörobiyolojik bozukluklara yol açan bir hastalıktır. DEHB oluşumunda genetiğin rolü % 80-90 dolaylarındadır.
ADHD çoğunlukla fiziksel veya zihinsel bir sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkar. ADHD'nin altında yatan pek çok farklı neden olsa da genetik aktarım bu sorunda %75'lik bir rol oynar. Yani aile geçmişinde ADHD sıkıntısı olan bir bireyin ADHD sorunuyla karşılaşması oldukça olasıdır.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, çevresel, genetik ve nörolojik faktörlerin bir araya gelmesi ile oluştuğu düşünülür.
DEHB sadece çocukluk çağının hastalığı değildir, çocukluk çağında böyle bir tanı almamış kişilerde erişkinlikte de saptanabilir.
Toplumdaki DEHB yaygınlığı yaklaşık olarak çocuklukta % 8, ergenlikte % 6 ve erişkinlikte % 4 olarak bildirilmektedir. Çocukluk çağında zaten var olan dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar ilk olarak okula başlamayla fark edilir bir hale gelmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur.
DEHB oluşumunda genetiğin rolü % 80-90 dolaylarındadır. Sanıldığının aksine anne-babanın çocuğuna hatalı davranması gibi nedenlerle DEHB oluşmaz; anne-babanın hatalı tutumları DEHB belirtilerinde artışa veya DEHB'ye başka psikiyatrik sorunların eklenmesine yol açabilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu | DEHB Tedavi Edilmezse; – Çocuk mevcut kapasitesinin altında akademik başarı gösterir veya normalden daha fazla emek vererek başarıya ulaşır. Akademik anlamda yaşanılan hayal kırıklıkları özgüven eksikliğine yol açabilir.
Düzensiz ve yetersiz uyku beynin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. B ve D vitamini eksikliği de dikkat eksikliğinin temel nedenleri arasında yer alır. Hormonlardaki dengesizlik de hiperaktivite bozukluğunu tetikler.
Şeker, gazlı içecekler, enerji içecekleri, kahve, çikolata ve çocuğunuzun hassaslık duyduğu gıdalar (bunlar süt, çikolata, soya, buğday, yumurta olabilir) hiperaktiviteyi tetikleyebilir. Eğer çocuğunuzda hiperaktivite varsa bu besinlerden uzak tutmalısınız.
DEHB kalıtım örgüsü genellikle bilinmemektedir. Genel olarak, bu durumu geliştirme riski birinci derece akrabalar (kardeşleri veya çocukları gibi) için genel halka kıyasla yaklaşık dokuz kat daha fazladır.
Belirtiler ne zaman ortaya çıkar? Genellikle 3–4 yaşlarında kendini belli eder. Ancak tanılama süreci ilkokul döneminde öğretmenlerin çocuğu fark etmeleri ve aileyi 'Çocuk Psikiyatrisi'ne yönlendirmeleriyle başlar.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu her yaşta görülebilir. Okul çağı çocuklarında sıklığı biraz daha fazladır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda okul çağı çocuklarında sıklığı % 5-7 arasında saptanmıştır. Erkek çocuklarda kızlardan yaklaşık 3 kat daha fazla görülmektedir.
Mutlaka almalısınız. Ayrıca; Yetkili ya da yetkisiz kim ne bilgi veriyorsa Kılavuzdaki madde numarasını isteyerek söylenilenin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır.
Tıbbi tanılama, Çocuk ve Ergen Psikiyatristleri tarafından yapılır.
DEHB tanısı alanda uzmanlaşmış psikiyatristler tarafından konulur.
Bir zamanlar DEHB için çocukların gelişmesi, olgunlaşması ve büyümesi ile geçeceği düşünülse de DEHB belirtileri, ergenlik ve ötesine dek, tüm yaşam boyu devam edebiliyor.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi 1-2 yıl da sürebilir, ergenlik sonuna kadar da devam edebilir. Erişkinlikte kullanım daha sınırlıdır.
Dikkat eksikliği bozukluğunun nedenleri araştırılırken, beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklar saptanmıştır. Özellikle dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgelerinde, diğer bireylere göre düşük fonksiyon ya da küçülme izlenmiştir. Bunun haricinde genetik geçiş de bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır.
[28] DEHB tanısını alan çocuk ve ergenlerin annelerinin DEHB olma oranı %15-20, babalarda ise %25-30 olarak bulunmuştur.
Hayır. DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur.
Dikkat eksikliğinin kökeninde pek çok neden bulunabilir. Örneğin, vücutta tiroit hormon düzeylerinin düşüklüğü hafıza ve öğrenme ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri