ADİ ORTAKLIĞIN TESCİLİNİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticari işletmelerin tescili sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu yer ticaret siciline tescil edilir. Bu ortaklıklar aynı zamanda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir.
Bu itibarla, adi ortaklık uhdesinde yapılan söz konusu inşaat taahhüt işinden elde edilen ve ortaklık payınıza isabet eden karın “640 İştiraklerden Temettü Gelirleri” veya “641 Bağlı Ortaklıklardan Temettü Gelirleri” hesabında izlenmesi gerekmektedir.”
Adi şirket kuruluşu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. Adi ortaklıklarda ticaret sicili tescili ve ticaret sicil ilanı verilmesi zorunlu değildir. Noter huzurunda yazılı bir sözleşme ile kolay bir şekilde kurulmaktadır. Adi ortaklıkta herhangi bir kira kontratına ihtiyaç bulunmamaktadır.
Bu nedenle adi şirketlerin ticaret siciline ve odamıza kaydı söz konusu değildir.
Adi şirket, sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir. En basit şirket modelidir. Adi şirketler Türk mevzuatında Borçlar Kanunu içerisinde düzenlenmiştir. Buna göre, adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Tüzel kişi adi ortaklığın ticaret siciline tescil edilmesi mümkün iken, tüzel kişiliği yoktur. Bu nedenle tüzel kişiliği olmayan bir ortaklığın ticaret sicilindeki tescilli sermaye kaydı üzerine haciz konulmasının da hukuki bir kıymeti yoktur.
Bu kanun ve kanunda yer alan maddeler doğrultusunda adi ortaklık şirketi kuruluşunda ortakların her biri için ayrı bir vergi levhası verilir. Adi şirketlerin tüzel bir kişiliği bulunmaz ancak vergi kanunlarının uygulanabilmesi için ortaklık adına vergi kimlik numarası verilir.
Kollektif şirketler ve adi komandit şirketler şahıs şirketleridir. Anonim şirketle, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ise sermaye şirketleridir.
Adi ortaklığın aksine ticaret şirketleri ise Türk Borçlar Kanunu tarafından hüküm altına alınmamıştır. Bu nedenle adi şirket, Türk Ticaret Kanunu anlamında bir ticaret ortaklığı olmadığından, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tâbi değildir.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Adi ortaklıkta tutulacak defter türü, Vergi Usul Kanununun 177/4'üncümaddesi'nde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre şirket faaliyetinin ortakların şahsi işlerinden bağımsız tutulmalarına karar verilmiş olup, adi şirketin faaliyetleri nedeniyle bilanço esasına göre defter tutmasına hükmedilmiştir.
Adi ortaklıkların gelir/kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamakta, adi şirket tarafından elde edilen kazançlar nedeniyle şirket ortakları tarafından gelir/kurum kazancı yönünden mükellefiyet tesis edilip, kazancın hisseleri oranında beyan edilmesi gerekmektedir.
Adi ortaklık kurulumu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. En az iki ortak, adi ortak çatısı altında ticari faaliyet göstermek istediklerinde noter huzurunda hazırlanan sözleşme ile ortaklığı kurabilirler. Bunun yanında ortaklar kendi aralarında söz birliği ya da sözlü anlaşma ile adi ortaklık kurabilmektedirler.
ADİ ORTAKLIK TESCİLİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Başvuru ilk olarak Mersis üzerinden yapılmalıdır. Mersis (http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ ) üzerinden yapılan kayıt ile birlikte alınan takip numarası ticaret sicili müdürlüğüne tescil esnasında dilekçede yer almalıdır.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
2. ADİ ORTAKLIKLARDA TARHİYATIN MUHATABI : 44 üncü maddenin ikinci fıkrasındaki (a) bendinde adi ortaklıklarda ortaklardan herhangi birinin tarhiyata muhatap tutulacağı, verginin ödenmesi konusunda tüm ortakların müteselsilen sorumlu olacağı belirtilmektedir.
Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir. İhtilaf halinde, bu ortaklığın var olduğunu ileri süren kişi, iddiasını, HMK'nın 200. maddesi gereğince senetle ispat etmelidir. Bu aşamada, tarafların sahibi oldukları ortak hesaba ilişkin genel açıklama yapılmasında yarar görülmüştür.
Ortaklığın yönetimi, sözleşme veya ortakların kararıyla bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir.
22. Adi ortaklık sözleşmesi az yukarıda belirtildiği gibi, iki yada daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri bir sözleşme olup, adi ortaklık ilişkisi mutlaka sözleşme temeline dayanır. Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir.
ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur)
Şahıs şirketidir.
Adi ortaklık sözleşmesi, kural olarak, herhangi bir şekil şartına tabi değildir.
Öte yandan, iş ortaklıklarının tasfiyesi, Borçlar Kanunundaki adi ortaklıkların dağılmasına ilişkin hükümlere göre yapılacaktır. Bu hükümler ışığında bir sermaye şirketi ile şahıslar arasında adi ortaklık kurulması mümkün bulunmaktadır.
Adi Ortaklıklarda Ceza Muhatabı; Gelir Vergisi yönünde: Adi şirketler tarafından elde edilen kazanç için gelir vergisi tarhiyatı ortaklar adına mükellefiyet tesis edilip hisseleri oranında ortaklar adına yapılır ve tarhiyata muhatap ortaklar tutulur.
Buna göre, adi ortaklıklarda her bir ortak, ortaklık faaliyetinden kendi payına düşen kar veya zararı, geçici vergi beyannameleri ile yıllık beyannamesine dâhil etmek zorundadırlar.
Adi ortakların, ortaklık çerçevesinde borçlanmaları TBK'nın 638. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Her bir ortak ortaklık ilişkisi çerçevesinde üstlendikleri borçtan şahsen, sınırsız ve müteselsilen sorumludur. Bunun aksi de kararlaştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri